Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Cleopatra Stratan a lansat Colinde Magice: A venit, a venit iarna pe la noi la Chisinau/ A venit, a venit iarna… si eu ma apuc sa beu

HotNews.ro

Miercuri, 23 decembrie, ajutat de Alex Calancea Band si de Pavel Stratan, Cleopatra si-a prezentat cel de-al treilea album, intitulat Colinde Magice. In seara in care mica artista a primit de la copiii de varsta ei zeci de buchete de flori, Cleo si tatal sau au spus bancuri, au cantat colinde, au purtat discutii pe teme mnemonice, au glumit pe seama baietilor (avatarurilor”Se spune ca barbatii nu mai sunt copii atunci cand dorintele lor sunt implinite nu de Mos Craciun, ci de Alba ca Zapada”) si au nascocit aporii („Daca la Chisinau sunt zero grade si la Bucuresti e de doua ori mai frig, cate grade sunt la Bucuresti?”).

Dupa prima piesa a serii, Domn, domn, sa-naltam, Pavel Stratan a vorbit despre avatarurile baietilor („Se spune ca barbatii nu mai sunt copii atunci cand dorintele lor sunt implinite nu de Mos Craciun, ci de Alba ca Zapada”), fiind usor pus in incurcatura de Cleopatra: „Nu inteleg, e bine sau rau?”„Nu stiu daca asta e bine sau rau, in orice caz, de cand am intalnit-o pe mamica ta, niciodata nu am mai catat vreo Alba ca Zapada ca sa-mi mai implineasca vreo dorinta”.

„Spune-mi ce fac ingerii in Ajun, de Craciun!” a cerut Pavel, introducand astfel piesa Ingerii soptesc.

„Tatica, da stii ca acesta-i unicul concert in care tu n-ai sa canti nici o piesa despre bautura? Dar stii care e diferenta dintre o camila si un om? Uite, camila poate sa lucreze trei luni la rand fara ca sa beie. Dar omul poate sa beie trei luni la rand fara ca sa lucreze. Inseamna ca e timpul sa cantam piesa…”„Eu beu”, a intervenit prompt moldoveanul. „Nu tatica, noi acum cantam piesa Steaua sus rasare”.

Au urmat piesa ca Deschide usa, crestine („pentru ca suntem si noi crestini”), dar si Numar pana la unu („poate nu pot eu prea bine a-mparti, in orice caz, foarte bine stiu sa Numar pana la unu”).

„A venit, a venit iarna – tatica, dar stii ce nu inteleg eu in piesa asta? Cum vine asta? „A venit, a venit iarna pe la usi, pe la feresti”? Eu inteleg ca ar fi fost corect „pe la usi, pe la ferestre”!” s-a aratat nedumerita Cleo. „Da, dar vezi tu, cine face versurile profita de ocazie si, ca sa-i iasa rima, ca in cazul de fata, schimba structura cuvantului: „A venit, a venit iarna pe la usi, pe la feresti/ A venit, a venit iarna cu colinde romanesti”. Nu eu am facut versurile la aceasta piesa, puiule…” a precizat Pavel, pentru a auzi apoi versiunea fiicei sale: „A venit, a venit iarna pe la noi la Chisinau/ A venit, a venit iarna… si eu ma apuc sa beu”. „Dar noi cum o cantam?” „Original, tatica!”

Au mai fost prezentate cantece ca La Betleem colo-n jos, Te-am intalnit si Intr-un miez de noapte, zeci de copii aducandu-i Cleopatrei, in pauzele dintre cantece, buchete de flori. Si tot intre piese, cei doi au continuat seria de glume si bancuri. „Taticule, care-i diferenta intre varsta de 18 ani si cea de 81? Este ca varsta de 18 ani omul o are numai o data in viata. Dar cea de 81 mult mai rar”, urmata, pe aceeasi tema, de „Tatica, dar tu stii care-i diferenta intre varsta de 18 ani si cea de 20? E de doi ani, tatica!”

„Da tu stii cum se numeste colinda care urmeaza acum?” „Da, stiu!”, a raspuns Pavel, fiind imediat contrazis: „Nu-i corect! Colinda se numeste Leru-i Doamne”.

„Cum vine asta: „L-o sfadit mama pe tata/ Florile dalbe/ De ce s-o crepat covata/ Florile dalbe”? Cum adica „l-o sfadit”?” a intrebat Cleopatra, primind o lectie de vocabular de la tatal sau. „”L-o sfadit” inseamna „l-o certat”, asa se spune in Ardeal”. Replica pustoaicei nu a intarziat sa apara. „Dar cand mi-a venit sa fac versurile la aceasta piesa, stii cum mi-a venit sa le fac? „L-o sfadit mama pe tata/ Florile dalbe/ De ce s-o uitat la alta/ Florile, florile dalbe”.” (Florile dalbe)

Dupa invocarea unei aporii (dificultate de ordin rational greu sau imposibil de rezolvat) care a pus pe jar adulti si copii deopotriva („Daca la Chisinau sunt zero grade si la Bucuresti e de doua ori mai frig, cate grade sunt la Bucuresti?”), au urmat Zunea Zunea, precum si discutii pe teme mnemonice: „Tatica, tu ai o memorie buna, numa’ ca tu nu tii minte unde o tii!”. „Hai sa discutam despre memorie! Uite, tu stii care e culmea memoriei? Culmea memoriei e sa urci pana la al zecelea etaj si sa uiti ca ai obosit”. „Dar tu stii care e culmea memoriei plus culmea ambitiei? S-alergi pana la al zecelea etaj, sa uiti ca ai obosit, sa te-ntorci inapoi si sa mai alergi inc-o data!”

„Cand ma uit la Cleopatra, am impresia ca este la o varsta cand, oricare ar bate la usa, ea zice ca bate mos Craciun. Inainte de a veni aici la Sala Palatului, stateam in camera si bate cineva la usa. Cleopatra sare si striga ca e mos Craciun. Cand deschid usa, drept: era un mos, dar nu mos Craciun. Era un domn care avea o tava plina cu fructe, cadou din partea hotelului. Noi am luat cadoul, ne-am asezat la masa, pe tava erau banane, portocale, struguri s.a.m.d. Iar in varf era un mar. Eu, cum imi plac cel mai mult merele, am luat marul. Cleopatra zice: „Taticu, vreau si eu un mar”. Vreau sa-l rup in doua, s-a rupt o bucata mai mica si una mai mare. Zic: „Cleopatra, pe care o vrei, pe asta mai mic’ sau pe asta mai mare?” Cleopatra zice: „Pentru mine totuna-i. Poti sa mi-o dai pe cea mai mare”.”

Concertul s-a incheiat cu piese ca Astazi s-a nascut Hristos, Seara de Craciun frumos, Maria si Iosif colinda, Ghita trezind entuziasmul celor prezenti. „Tatica, dar stii ca exista un fel de bomboane cu coniac?” „Stiu!” „Dar tie-ti plac bomboanele cu coniac?” „Fara!” „Fara coniac?” „Fara bomboane.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro