Sari direct la conținut

FOTO Cum arată stațiunea Samjiyon, „utopia socialistă” în care Coreea de Nord vrea să invite turiștii străini

HotNews.ro
FOTO Cum arată stațiunea Samjiyon, „utopia socialistă” în care Coreea de Nord vrea să invite turiștii străini
Kim Jong-un într-o „vizită de lucru” la Samjiyon în luna iulie a acestui an, FOTO: STR / AFP / Profimedia

După ani de izolare totală, Coreea de Nord a decis să își deschidă granițele pentru turiștii străini iar orașul Samjiyon, o stațiune montană în care vor fi invitați călătorii din alte țări, este descris de regimul lui Kim Jong-un drept un „paradis socialist” și un „model de civilizație”

Informația potrivit căreia Coreea de Nord urmează să își deschidă granițele pentru vizitatorii străini a fost transmisă pentru prima oară mai devreme în cursul lunii august de către agențiile de turism de la Beijing în condițiile în care e așteptat ca turiștii chinezi să reprezinte o bună parte din vizitatorii în Coreea de Nord.

Koryo Tours, una dintre agențiile de turism care au transmis informația, a confirmat ulterior că deocamdată se are în vedere doar redeschiderea orașului Samjiyon din nord-estul țării. „Este deschiderea unei zone specifice, relativ obscure până acum”, a declarat Simon Cockerell de la Koryo Tours pentru The Independent.

În pofida comentariilor sale, agenția de turism descrie zona în care se află acest oraș drept „cea mai faimoasă regiune din Coreea de Nord pentru turismul de iarnă” și „cel mai semnificativ și sacru loc” din întreaga Peninsulă Coreeană.

Faimoasa înregistrare video cu Kim Jong-un călare pe un cal alb a fost filmată la Muntele Paektu, FOTO: Korean Central News Agency / Zuma Press / Profimedia

După cum amintește BBC, orașul Samjiyon se află la poalele Muntelui Paektu, cel mai înalt din Coreea de Nord. Muntele se află la granița de nord-est dintre Coreea de Nord și China și locul în care Kim Ir-sen, bunicul lui Kim Jong-un și fondatorul Coreei de Nord, a condus luptele de gherilă împotriva forțelor de ocupație japoneze și a lansat revoluția comunistă ce avea să ducă la divizarea peninsulei.

Studenți nord-coreeni în vizită la Muntele Paektu, FOTO: Ed Jones / AFP / Profimedia

Regimul de la Phenian pretinde că Muntele Paektu este locul în care s-a născut Kim Jong-il, tatăl actualului lider suprem nord-coreean. Istoricii pun însă sub semnul îndoielii această afirmație pe care o consideră mai degrabă propagandistică.

Coreea de Nord descrie Samjiyon drept o „utopie socialistă” și „model de civilizație montană”

În luna iulie Agenţia Centrală de Presă din Coreea de Nord (KCNA) a descris lucrările de amenajare a zonei Paektu-Samjiyon drept unele gândite să creeze „o zonă turistică montană pentru cele 4 sezoane”, care să „întrunească nevoile culturale și emoționale ale oamenilor de la cel mai înalt nivel” și să „revitalizeze turismul internațional”.

Printre altele, regimul lui Kim Jong-un pretinde că a construit în Samjiyon o „utopie socialistă” și „un model de oraș montan de civilizație înaltă” cu apartamente și hoteluri noi, o stațiune de ski și clădiri comerciale și culturale. Orașul se află în apropierea graniței cu China.

Cu toate acestea, orașul e aproape complet învăluit în mister și singurele fotografii cu el sunt cele publicate de mass-media de stat de la Phenian. Kim Jong-un a tăiat panglica pentru orașul modernizat la începutul lui decembrie 2019, cu scurt timp înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19 și intrarea Coreei de Nord în izolare totală.

Kim Jong-un a tăiat panglica la Samjiyon pe 2 decembrie 2019, FOTO: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Aproape toate fotografiile disponibile cu Samjiyon au fost făcute atunci, în timpul unei vizite anterioare a lui Kim în oraș pentru a inspecta lucrările de construcție, în timpul unei vizite separate din noiembrie 2021, la festivitățile de celebrare a zilei de naștere a liderului suprem în februarie 2022 și în luna iulie a acestui an, când el a inspectat din nou lucrările din oraș.

După ultima vizită efectuată la Samjiyon în luna iulie, Kim Jong-un a demis sau retrogradat din funcție mai mulți oficiali responsabili de lucrări, ceea ce sugerează că acestea nu sunt încă finalizate, deși liderul nord-coreean a tăiat panglica orașului încă de la sfârșitul lui 2019.

Agențiile de turism care au anunțat că pregătesc pachete pentru doritori dau însă asigurări însă că orașul va fi pregătit să își deschidă porțile până la iarnă, când sunt așteptați primii turiști.

INTERVIURILE HotNews.ro