Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Damian Draghici & Brothers au sustinut ultimul concert: Intr-un timp cand multe se intampla in lume, voi ne-ati iubit pe noi

HotNews.ro

„Maine-poimaine pleci si ne uiti, ne uiti Damiane! Cand mancam dude cu paine… ai uitat!” glumea joi seara unul dintre fratii lui Damian Draghici, un locuitor dintr-o zona „unde se poarta cel mai mult rosu”, „unde sunt cele mai mari mustati”, „unde e lumea cea mai manierata”: Sectorul 5. Pe 17 decembrie, la Sala Palatului din Capitala, Damian & Brothers au sustinut ultimul mare concert, proiectul urmand sa nu mai existe anul viitor. Invitatii serii au fost Brigada Retro Mishto (trupa infiintata in 1949), Voltaj, Mos Craciun si doi copii talentati. „20 de ani am fost singur, acum am o familie”, avea sa marturiseasca Damian despre fratii sai din Filarmonik Romanes.

„O sa fie o seara plina de surprize, plina de bucurie, dans. Si vreau sa ma multumesc ca mi-ati inteles nebunia mea dintre ani”, spunea Damian Draghici, la inceputul serii care avea sa consemneze ultimul mare concert din cadrul proiectului Damian & Brothers.

„Am marea onoare ca pentru inceput sa va duc putin intr-o calatorie a anilor ’40-’50 si sa invit pe scena Brigada Retro Mishto. Acest ansamblu s-a infiintat in anul 1949 si unii dintre componentii trupei au stat pe genunchii lui Grigoras Dinicu si ai lui George Enescu.”

Dupa doar trei piese interpretate de Cornel Bosoi, Mieluta Surdu, Fane Bobesteanu, Grigore Ciuciu si Costel Trompetistu, comanda a venit fara echivoc: „ec, dui, trin, shto” („unu, doi, trei, patru”) si „haosul organizat” s-a declansat. Sase pseudo-tiganci (dansatoare romance, imbracate in fuste colorate) au aparut dintre randuri si i-au hipnotizat pe cei 4000 de spectatori, in timp ce Damian si Filarmonik Romanes se ocupau de muzica: „Zi una mai saltareata, ca la patru dimineata” sau „Fir-ar sa fie de viata, ca-i subtire ca o ata” (Zi una mai saltareata).

Nicicand muzica tiganeasca nu s-a auzit mai bine si mai elaborat. Vreme de o ora si jumatate, nebunia muzicii si-a gasit o definitie exhaustiva: veselie la Hopai diri diri, curiozitati periculoase la Cine-a pus carciuma-n drum si Magdalena („Magdaleno, spune drept, cine te-a muscat de piept?”), pesimism si filosofie (Mamaliga branzalie – „Foaie verde siminoc, omul bun n-are noroc”), pasiunea din spatele imprecatiilor („Ursitoare, ursitoare, vede-te-as legata-n fiare” – Ursitoare, ursitoare).

Cinci ecrane imense au oferit imagini in timpul concertului, dar si intre piese, cand spectatorii au putut vedea cateva declaratii ale unor vedete sau ale membrilor trupei Filarmonik Romane despre incheierea proiectului. Printre ei: Dani si Razvan, Mihai Morar, Catalin Maruta, Puya, Razvan Theodorescu, Dan Negru.

Pe scena – o mare de talent, compusa dintr-un basist, un chitarist, un baterist, doi vocalisti si doua vocaliste, un tambalist, doi acordeonisti, un percutionist. Alaturi de ei, ca un dirijor, hiperactivul Damian Draghici, dictand ritmul cu toba pe care a imbratisat-o pe aproape tot parsul serii.

De un singur indemn a fost nevoie pentru ca publicul sa isi paraseasca locurile („Cine vrea sa se ridice in picioare… sa nu ii fie rusine”), dar atmosfera s-a linistit putin cu ocazia piesei Mandra floare, trandafir, cantata de Emanuel Kalo, un copil talentat, descoperit de curand de Damian la un eveniment.

„Haideti din nou in picioare!” a cerut artistul, glumind pe cei inca asezati: „Nu vrem sa va doara picioarele…”

„Acum o luna si ceva, cand am decis sa incheiem proiectul, am vrut si noi sa facem un concert, dar nu ne gandeam ca o sa ajungem la dimensiunea asta. Inseamna totusi ca am fost iubiti, nu? N-am auzit! Am fost iubiti? Mai spuneti, caci imi face bine la orgoliu!” a glumit Damian in aplauzele publicului si l-a intrebat pe unul dintre fratii sai aflati pe scena din ce sector provine: „7, 9, 15? Cat e?”

„Stai asa, Damiane! Iti spun eu! Unde se poarta cel mai mult rosu? Unde sunt cele mai mari mustati? Unde e lumea cea mai manierata? Sectorul 5, fratilor!” a venit raspunsul, prefatand o piesa cantata in limba romanes: Dika Devla Socherdem.

Urmatorii invitati, Voltaj, au adus „un strop de bine, asa cum se numeste si melodia noastra, in marea de bine pe care v-a adus-o de Damian si fratii sai in ultimii trei ani”.

„Nu luati loc, ca vine Mos Craciun!”. Si, intr-adevar, Mosul (de fapt un membru din Filarmonik Romanes, imbracat in celebrele haine rosii) a sosit pentru a interpreta Balalau („Balalau baietul mamii/ Ti-au mancat fetele banii”).

„Cu asta ne-ati iubit!”, a spus Damian despre piesa urmatoare, Saraiman, si s-a dus pentru prima oara la tobele din spatele scenei, aratand ca stie mai mult decat sa tina ritmul, in timp ce dansatoarele au provocat un nou vertij prin rotirea fustelor colorate.

„Maine-poimaine pleci si ne uiti, ne uiti Damiane! Cand mancat dude cu paine… Ai uitat. Acuma vorbesti de Ferentari, de Dudesti…” a oftat unul dintre fratii muzicianului, dar nu mai era timp pentru regrete, mai ales ca urma „o piesa care a fost facut cunoscuta de probabil cea mai mare cantareata romana – Maria Tanase” (Un tigan avea o casa). Pe tot parcursul cantecului, pe cele cinci ecrane s-au derulat imagini din celebrul film Tabor ukhodit v nebo (Satra), realizat de Emil Loteanu in 1975, dupa o poveste de Maxim Gorki. Pe scena: delir muzical, solo-uri pentru fiecare instrument.

A venit si momentul bisurilor si al declaratiilor nostalgice. „Ma inchin in fata dumneavoastra. Sa mai cantam una? Tot pe stilul nostru, da?” a zis Damian, aratand apoi ca stie sa cante si cu vocea, nu doar cu instrumentele (Arz-o focu).

„Imi pare rau ca ne despartim. Ii respect decizia lui Damian. Daca el a ales drumul asta… Daca el e fericit, si noi suntem fericit. Si-l asteptam cu drag acasa…” s-au auzit vorbele inca unuia dintre frati, inainte ca Olivia Biro, un alt copil talentat, sa urce pe scena. Raspunsul artistului: „20 de ani am fost singur, acum am o familie”.

„Ne pare rau ca ati platit biletul ca sa stati tot timpul in picioare”, s-a scuzat in gluma Damian pentru concertul inuman si au urmat bisurile trei si patru: La carciuma de la drum si Mar Domnesc. „Nu mai avem piese”.

„Va multumim ca ati fost alaturi de noi. Intr-un timp cand multe se intampla in lume, voi ne-ati iubit pe noi”, iar ecranul a fost luminat de mesajul „Va multumim tuturor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro