Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Topul arhitecturii contemporane romanesti. Episodul 5 -Casa Harmonia, un proiect arhitectural care transforma un camin de batrani intr-un hotel de lux

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Functiune: camin pentru batrani;

Oras: Timisoara;

Arhitect/birou: Vlad Gaivoronschi (arhitect principal), Ovidiu Micsa- Mihai Ungur (echipa de proiectare);

Beneficiar: MIRAFLOR;

Suprafata desfasurata: 5.100 mp;

An finalizare: 2010;

Cost investitie: 450 euro/mp;

In memoria colectiva a acestui popor, caminele de batrani sunt iadul pe pamant, unul dintre cele mai oribile locuri unde ti-ai putea petrece batranetea. Proictul realizat de arhitectul Vlad Gaivoronski la Timisoara, demoleaza aceasta prejudecata aratand ca un astfel de loc poate arata la fel de bine ca un hotel de lux. Realizarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat aceasteasta constructie a costat doar 450 de euro/mp.

Iata cum descrie arhitectul Vlad Gaivoronschi proiectul:

Casa Harmonia este un camin privat pentru persoane in varsta. A fost proiectat si edificat in perioada 2007-2010 in partea de vest a Timisoarei. Zona este preponderent rezidentiala, avnd si cateva dotari sociale (in imediata vecinatate este centrul Rudolf Walter pentru copii orfani). Casa Harmonia este o compozitie liniara, ritmata, paralela cu o strada importanta leaga orasul de cartierul rezidential Plopi. Intreaga zona este plina de verdeata si beneficiaza de apropierea canalului Bega. Regimul de inaltime P+2, ritmul logiilor si caracterul de soclu de piatra extins al parterului ca dominanta insumeaza caracteristicile acestui ansamblu orizontal la o prima privire.

Spatile deservite cuprind module flexibile de cazare pentru persoane de varsta a 3-a si, in mai mica masura, a 4-a (este un camin de tip hotel). Aceste camere sunt insotite la fiecare nivel de spatiile asistentilor medicali, baile speciale pentru persoane imobilizate, spatii de socializare si locuri de luat masa.

Scara prietenoasa a spatiilor a fost completata de “temperatura” materialelor alese: lemnul exotic in spatiile intermediare, parchetul de lemn si tavanul din lamele de lemn in sala multifunctionala, confectiile din lemn ce definesc ecrane menite a proteja si defini mai clar logiile ca si camere exterioare, piatra la exterior, pe care, cu timpul, se va ridica iedera, la fel ca si in logiile amintite mai sus; dalele mari de gresie in zonele de hol, receptie si culuare.

Fofografii: Ovidiu Micsa

Vezi din “Topul arhitecturii contemporane romanesti:”episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro