Sari direct la conținut

Gheorghe Serban, director executiv ANISP: Exista in Romania furnizori mai mari de internet care nu vor sa se interconecteze cu ISP-stii mai mici, iar traficul se desfasoara via o retea din afara tarii fapt care afecteaza calitatea serviciilor

HotNews.ro

Exista in Romania operatori, in special operatori mai mari, care nu doresc sa realizeze interconectare cu toti operatorii rezidenti in Romania si uneori traficul intre un furnizor mai mare de internet si unul mai mic se desfasoara via o retea din afara, fapt care afecteaza viteza internetului, a declarat marti Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (Asociatia Nationala de Furnizori de Internet) la un eveniment pe tema neutralitatii internetului. ‘Avem cunostinta ca in tari precum Canada sau Germania se interzice operatorilor sa oblige alti operatori sa faca trafic in afara spatiului national. Nu stiu daca acest lucru ar trebui reglementat. Cred ca mai degraba acet lucru ar trebui autoreglementat’, a mai spus acesta.

  • „Asa cum se practica si in alte zone din lume, furnizorii mai mari aleg cu ce operatori se interconecteaza si fac inter-schimb de trafic. De regula nu asigura interconectare cu toti operatorii din tara respectiva. E un principiu al internetului ca reteaua ta sa faca inter-schimb cu alte retele. Daca vrei ca circulatia traficului sa se desfasoare in bune conditii si la viteze maxime, trebuie sa ai interconectari teoretic cu toti operatorii. Practic este imposibil asta in Romania unde sunt atatia furnizori de servicii de acces la internet. Atunci solutia este ca furnizorii mari sa se interconecteze cu internet exchange-urile neutre – cu nodurile de interconectare neutre – si sa faca trafic cu toti operatorii care sunt conectati acolo. Unii dintre furnizorii mari nu se conecteaza insa deloc la aceste noduri sau se conecteaza doar formal”, a precizat pentru HotNews.ro Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.

Cum se traduce asta? Calitatea serviciilor de internet catre utilizatorii finali este afectata.

  • Daca un operator mai mic ajunge la un operator mai mare printr-un al 3-lea sau al 5-lea operator, pe ocolite, atunci viteza poate sa scada. Uneori traficul intre un operator mai mare si unul mai mic se desfasoara via o retea din afara. Sunt situatii de acest gen in Romania„, a mai explicat Gheorghe Serban pentru HotNews.ro.

Despre neutralitatea internetului

Neutralitatea internetului este un principiu potrivit caruia furnizorii de internet nu ar trebui sa discrimineze intre diferitele tipuri de continut, iar utilizatorii sa poata folosi orice aplicatie fara restrictii. Pe de alta parte, exista si argumente pertinente in favoarea gestionarii traficului, pentru ca cererea tot mai mare de internet duce la aglomerarea retelelor, iar operatorii trebuie sa investeasca mai mult pentru functionarea serviciilor. Internetul liber are un pret? Furnizorii de internet ar trebui sa aiba libertatea de a prioritiza traficul, rutarea acestuia ar trebui sa fie neutra sau exista o cale de mijloc? Acesta sunt cateva dintre temele dezbaterii pe tema neutralitatii internetului.

O parte dintre furnizorii de internet mobil isi rezerva, prin contracte, dreptul de a bloca utilizarea anumitor servicii sau aplicatii (Skype, spre exemplu), dar nu toti fac acest lucru si in practica, a declarat intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Potrivit informatiilor pe care le aveam la inceputul anului, a spus acesta, Vodafone si Orange au astfel de prevederi in contracte dar, de exemplu Orange nu a facut acest lucru pana acum. Principiul neutralitatii internetului nu a fost consacrat la nivel legislativ, este doar unul dintre principiile pe baza carora poate functiona o retea, prin urmare, furnizorii nu sunt obligati sa respecte acest principiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro