Sari direct la conținut

Încurajați de Kremlin să facă copii, rușii au cheltuit în 2024 pe contracepție cea mai mare sumă din ultimii ani

HotNews.ro
Piata Rosie din Moscova, Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images
Piata Rosie din Moscova, Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

În primele șase luni ale anului 2024, locuitorii Rusiei au cheltuit pe contracepție o sumă record pentru ultimii ani, în pofida tentativelor guvernului de a încuraja natalitatea, despre care inclusiv Administrația Prezidențială a lui Vladimir Putin a admis că este „catastrofală”, relatează ziarul financiar Vedomosti, citat de Meduza.

Un raport al companiei de analiză DSM Group arată că în prima jumătate a lui 2024 în Rusia au fost vândute contraceptive în valoare de 19,3 miliarde de ruble (aproximativ 189 de milioane de euro).

Vedomosti, unul dintre cele mai mari ziare financiare din Rusia, citează acest raport și notează că suma este un record pentru ultimii 5 ani, cel puțin.

Pentru aceeași perioadă a anului anterior, suma cheltuită de ruși pentru metode de contracepție s-a ridicat la 16,7 miliarde de ruble, iar în prima jumătate a anului 2022 a fost de 17,2 miliarde de ruble.

Ziarul financiar din Rusia arată, de asemenea, după consultările cu jucătorii de pe piață, că creșterea de acum nu poate fi pusă întru totul pe seama inflației, întrucât vânzările au crescut și ca volum, nu doar ca sumă absolută.

Cum explică „experții” ruși creșterea vânzărilor de contraceptive

Au raportat creșteri ale vânzărilor de contraceptive atât farmaciile online, cât și cele fizice. Creșterea globală este de 8-10% raportat la aceeași perioadă a lui 2023, deși pentru unele categorii de contraceptive procentul este mai mare.

Una dintre explicațiile oferite de experții intervievați de Vedomosti pentru creșterea vânzărilor de contraceptive are de-a face cu „conștientizarea sporită” de către ruși, inclusiv de către tineri, a „problemelor de educație sexuală”. Instituțiile de învățământ din Rusia nu predau ore de educație sexuală.

În schimb, Nikolai Bespalov, directorul de dezvoltare al companiei RNC Pharma, crede că rușii au continuat să amâne „apariția copiilor” din cauza „situației economice” din țară.

El a dat asigurări însă că perspectivele se îmbunătățesc, „iar oamenii încep să plănuiască să-și extindă din nou familiile”. Bespalov prezice, din acest motiv, o scădere a vânzărilor de contraceptive.

Kremlinul a recunoscut recent că situația demografică este „catastrofală” în Rusia

„Trăim în cea mai mare ţară din lume. Şi în fiecare an suntem mai puţini (…) Acest lucru este catastrofal pentru viitorul naţiunii”, a declarat în 26 iulie purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El a spus că situaţia poate fi remediată doar prin „creşterea ratei medii a natalităţii”, care este acum de 1,4 în Rusia.

Întrebat de jurnalişti dacă acest lucru denotă o lipsă de încredere din partea ruşilor în viitor, Peskov a răspuns:„Nu se poate spune asta, pentru că aceleaşi rate sunt înregistrate în Franţa, Germania, Spania şi Japonia, unde sunt şi mai mici”.

Peskov a afirmat că „din păcate, aceasta este o tendinţă”, care în cazul Rusiei are şi alte explicaţii, precum „gaura neagră demografică” în care a căzut ţara după cel de-al Doilea Război Mondial şi prăbuşirea URSS.

Oficialul rus a susținut că autorităţile au implementat o serie de măsuri pentru a inversa situaţia, dar acestea „nu au un efect imediat”.

„Situaţia va rămâne dificilă pentru ceva timp”, a avertizat el, insistând totodată că situaţia demografică continuă să fie una dintre priorităţile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ce arată prognozele oficiale despre populația Rusiei

Estimările oficiale ale guvernului rus indică faptul că în 2030 populaţia Rusiei va fi de 143,2 milioane, cel mai scăzut nivel din 2012, iar în 2046 este de aşteptat să fie de 138,7 milioane de oameni.

Anul trecut, în Rusia s-au născut puţin peste 1.264.000 de copii, cel mai mic număr din 1999, cu un an înainte de sosirea lui Putin la Kremlin.

Pe lângă efectele războiului din Ucraina, unde au murit zeci de mii de bărbaţi ruși, potrivit estimărilor independente, scăderea natalităţii este o consecinţă a „prăpastiei demografice”. Potrivit acestora, în 2030 numărul femeilor de vârstă reproductivă din Rusia va fi cu 40% mai mic decât în 2010. 

În luna iunie a acestui an, autorităţile ruse au dezvăluit că iau în considerare interzicerea răspândirii a ceea ce spun ele că este o „mișcare” care încurajează femeile să nu aibă copii.

Anunțul a venit după ce în decembrie anul trecut președintele Vladimir Putin a declarat că nu este în interesul statului ca femeile să facă avort.

INTERVIURILE HotNews.ro