Sari direct la conținut

INS: Lucrarile de constructii – in crestere puternica

HotNews.ro

Lucrarile de constructii au crescut in luna august cu 10,2% fata de luna anterioara si cu 39,3% comparativ cu luna similara a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica. Avansul se constata pe toate tipurile de constructii, respectiv constructii ingineresti, cladiri rezidentiale si cladiri nerezidentiale.

Totusi, un studiu asupra falimentelor din Romania in prima jumatate a acestui an, realizat de Coface Romania, atentioneaza ca, in pofida cresterii acestui sector, foarte multe firme de constructii au dat faliment din cauza lipsei de resurse umane, a experientei si ca urmare a datoriilor mari la banci.

Conform datelor Institutului National de Statistica, in luna august a acestui an, toate tipurile de constructii au inregistrat cresteri, comparativ cu luna iulie din acest an. Astfel, constructiile ingineresti au avansat cu 16,7%, lucrarile la cladirile rezidentiale cu 2,7% iar la cladirile nerezidentiale cu 0,5%. Pe elemente de structura, lucrarile de constructii noi au avansat cu 8,5%.

Comparativ cu luna august a anului trecut, lucrarile de constructii au crescut cu 39,3%, iar pe elemente de structura, lucrarile de constructii noi au avut cel mai pronuntat avans de 42,6%.

De asemenea, fata de perioada similara din 2006, in primele opt luni ale anului in curs, valoarea lucrarilor a inregistrat, in termeni reali, o crestere cu 33,3 %, evidentiata la toate tipurile de constructii. Lucrarile de constructii noi au crescut cu 34%.

Amintim ca un studiu Coface Romania, dat publicitatii ieri, 3 octombrie, atentiona asupra falimentelor inregistrate de firmele de constructii in prima jumatate a acestui an. Numarul falimentelor din acest sector a fost de 561 de firme, respectiv aproape 8% din totalul falimentelor inregistrate in primele sase luni din 2007.

Autorii studiului aminteau de cresterile record inregistrate in ultima vreme in acest sector, de numarul mare de contracte incheiate si de valorile in crestere, dar atentionau ca lipsa experientei, a resurselor umane si datoriile mari acumulate la banci au adus multe firme in situatia falimentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro