Sari direct la conținut

​INTERVIU VIDEO Dan Bulucea, seful Google Romania: In tara sunt cel putin 7-8 milioane de utilizatori de internet, iar in doar cativa ani numarul se va dubla

HotNews.ro
Dan Bulucea, Foto: Hotnews
Dan Bulucea, Foto: Hotnews

​In Romania, cel putin 7-8 milioane de oameni folosesc internetul, iar la cresterea anuala a penetrarii de aproape zece puncte procentuale, numarul total se va dubla in doar cativa ani, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, seful Google Romania, Dan Bulucea. El a spus ca raman valabile planurile ca biroul local sa ajunga la sapte angajati si a explicat faptul ca existenta acestui birou va face ca unele produse Google sa ajunga mai repede in tara, cum s-a intamplat cu Street View. Seful Google a mai spus ca sistemul Wallet de plati cu telefonul mobil ar putea fi lansat si in Romania, iar in ceea ce priveste lansarea laptop-urilor cu Chrome OS nu s-a stabilit nimic pentru tara noastra.

Cateva din cele mai interesante idei din interviu:

– In multe tari internetul are o pondere mai mare in PIB decat sectoare precum agricultura si energia.

– Pana in 2015 ponderea internetului in PIB se va dubla, iar acest lucru ar putea fi valabil si pentru Romania.

– Sunt cel putin 7-8 milioane de utilizatori de internet in tara, iar numarul se va dubla in cativa ani.

– Internetul s-a transformat: in trecut era important cat de repede se incarca o pagina, acum conteaza cat de bine poti urmari un film.

– Tabletele au prins atat de bine datorita faptului ca interactiunea cu informatia prin intermediul lor este mult mai naturala, mult mai intuitiva.

– Desi sunt scumpe, tabletele au o adoptie foarte larga si rapida, la fel cum s-a intamplat si cu telefoanele inteligente.

– Raman in picioare planurile Google Romania de ajunge la un numar de sapte angajati in tara.

– Dezvoltarea biroului local este strans legata de dezvoltarea internetului si de adoptia lui ca mediu de business in tara.

– Cota sistemului Android in tara este undeva la nivelul pietei globale si estimarile arata ca poate ajunge la 40% la final de an.

– In Romania un numar redus de companii, 20 – 25% au pe internet o prezenta activa care sa le ajute sa gaseasca clienti.

– In tara, extrem de putini au cerut estomparea unor imagini pe Street View fiindca la noi e cultura diferita fata de tarile germanice.

– Nu exista inca planuri de lansare in Romania a laptop-urilor cu Chrome OS care pe plan mondial se vor lansa luna aceasta.

– Pentru utilizatori nu va fi o problema faptul ca la aceste laptop-uri aproape toate aplicatiile si sistemul de operare sunt pe internet.

– Existenta unui birou local va face ca anumite produse sa ajunga cu o intarziere mai mica pe piata noastra, insa acest lucru nu va fi valabil pentru toate.

– Sistemul de plati electronice cu telefonul mobil Google Wallet este fezabil si pentru Romania, insa comertul electronic este inca la un nivel foarte scazut.

– Comertul electronic este la un nivel foarte jos si din cauza suspiciunii ca nu este un mod sigur de plata.

– Google nu salveaza informatii care permit identificarea persoanei, ci date despre IP-uri.

– La aplicatiile unde e nevoie de logare, stil Gmail, utilizatorul poate decide cat de multa informatie salveaza Google.

Clipuri video:

1. Despre IT-ul romanesc, internet si tablete

2. Despre biroul Google, Android si Street View

3. Despre laptop-urile cu Chrome OS, despre browser-ul Chrome si despre cloud-computing

4. Despre Google Wallet, plati electronice si confidentialitate

Interviul pe larg

1. Despre IT-ul romanesc, internet si tablete

Rep: Cum vedeti climatul economic din IT-ul romanesc? Se mai poate vorbi de criza? Cum vedeti situatia?

Dan Bulucea: IT-ul in general si mai ales internet-ul ca mediu este un factor care poate impacta foarte pozitiv evolutia economica si acest lucru a fost recunoscut si in timp. Impactul pe care l-a avut asupra vietii tuturor, dar in acelasi timp si asupra mediului economic in masura in care IT-ul in general si internet-ul in particular a determinat companiile sa lucreze mai eficient, sa-si gaseasca furnizori si sa comunice mult mai bine cu actualii clienti si potentialii clienti.

Sunt foarte optimist asupra rolului pe care internetul in are si il va avea asupra mediului de aici, dar e mereu sanatos sa ne orientam catre referinte.

Sunt multe exemple din Europa Occidentala, impactul pe care internetul l-a avut in Marea Britanie sau in Franta unde internetul a avut in PIB un impact mai mare decat domenii precum energia, transporturile sau agricultura… La fel se intampla si in tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Cehia.unde 3,6% din PIB vine din impactul internetului, iar in Polonia ponderea este 2,7%, iar pana in 2015 e de asteptat ca impactul sa se dubleze si acest lucru cred ca este valabil si in Romania.

Rep: Puteti estima impactul si in Romania?

Dan Bulucea: Nu, pentru ca sunt studii care prezinta cifre iar pentru Romania nu le avem. In mod cert vedem o evolutie foarte pozitiva si chiar daca procentual, penetrarea internetului este in jur la o treime, sapte – opt milioane utilizatori si studii mai optimiste care arata peste zece milioane – sunt totusi ca pondere, ca cifre absolute mai mari decat tarile de care spuneam (Cehia, Polonia). Rata de crestere a accesului la internet a fost in ultimii ani undeva la opt puncte procentuale pe an, ceea ce demonstreaza ca in doar cativa ani aceasta cifra se va dubla si daca ne uitam doar in mediul urban, deja cam doua treimi din populatie are acces la internet.

Acest lucru va determina folosirea internetului nu doar ca platforma de comunicare, ci si ca platforma de business prin care companiile pot vinde produse, pot sa-si gaseasca noi clienti. In aceasta activitate de e-commerce impactul este mai mare si cred ca si aici, in momentul cand e-commerce-ul va creste de la faza la care este actual in Romania, atunci se va vedea o crestere in produsul intern brut.

Rep: Dar cum explicati faptul ca Romania este in top 5 mondial ca viteza medie a conexiunilor de internet?

Dan Bulucea: In ultimii ani a fost un efort sustinut de cablare a tuturor locuintelor si a mediului de business, ceea ce a dus la aceasta situatie. Pe de alta parte, este o tara mare, foarte multi au acces in banda larga, iar acestea sunt atuuri foarte importante care au dus la o crestere in utilizarea internetului. (…)

Internetul s-a transformat, iar acum conteaza enorm modul in care se poate urmari continutul video. Daca pana acum ne uitam la internet si masuram in ce mod ne da acces la comunicare, la e-mail sau cat de repede se incarca o pagina de exemplu, acum asteptarile noastre sunt legate de cat de bine pot sa urmaresc un film.

Rep: Cum vor privi romanii segmentul tabletelor? Vor inlocui ele de exemplu laptop-urile?

Dan Bulucea: Computing-ul devine mobil si nu intamplator, fiindca ne ofera acces la toate serviciile de pe internet. Cred ca tabletele au prins atat de bine datorita faptului ca interactiunea cu informatia prin intermediul lor este mult mai naturala, mult mai intuitiva, nu mai avem un mouse, o tastatura, putem folosi gesturile, mainile. Aceste dispozitive, “vad”, “aud”, au o camera incorporata, camera care vede in jur si foloseste informatia pentru diverse aplcatii. Prin microfonul intern ne aud, apoi ne cunosc pozitia in care ne aflam iar cu aceste informatii ne putem inchipui usor diverse aplicatii pe care a le punem in valoare: de divertsiemnt, de colaborare, pentru interactiune, iar toti acesti factori duc la adoptia rapida a tablet PC-urilor.

Rep: Dar nu credeti ca e un minus faptul ca sunt scumpe iar puterea de computing nu se compara cu cea a unui PC?

Dan Bulucea: Nu as zice ca nu se compara, mai ales daca ma gandesc la multe smartphone-uri la care puterea de calcul este suficienta. Scumpe? E un lucru foarte interesant fiindca desi aceste dispozitive sunt scumpe, ele au o adoptie foarte larga si rapida, la fel cum s-a intamplat si cu telefoanele inteligente, ceea ce nu face decat sa demonstreze ca functionalitatea pe care o ofera utilizatorilor este cu adevarat foarte valoroasa.

Rep: Dar ati fi de acord ca aceste dispozitive high-end se vand foarte bine si fiindca romanilor le place pur si simplu sa aiba cele mai noi gadget-uri?

Dan Bulucea: Mi-e greu sa generalizez, or fi si astfel de cazuri, insa in mare masura primeaza functionalitatea pe care o ofera. Ne mai putem inchipui un telefon conectat la internet sau care sa nu ne permita sa instalam pe el aplicatiile care ne plac? Nu intamplator Android se lansa acum doi ani si jumatate iar acum studiile il pozitioneaza la 40% din piata. (…) Sunt zilnic peste 400.000 de activari de dispozitive cu Android la nivel mondial, sunt peste 300 de modele cu Android si niciodata n-ar fi fost posibil intr-un model inchis. Ideea de platforma deschisa este cheia.

2. Despre biroul Google, Android si Street View

Rep: Daca ati adus vorba de Google, cati angajati sunt acum si cat va mai urca numarul?

Dan Bulucea: In mod traditional nu comentam asupra numarului de angajati si intr-adevar biroul creste, atat in Romania, cat si in alte birouri din lume cu un focus pentru a oferi utilizatorilor romani produse relevante pentru piata locala. (…) Am deschis un birou local pentru a ne adapta nevoilor utilizatorilor romani. Orice pozitie noua va fi anuntata si speram ca echipa va creste mult mai repede.

Rep: La deschidera biroului, la final de 2010, spuneai ca aveti doi angajati si veti ajunge la maxim sapte. Planurile au ramas la fel banuiesc?

Dan Bulucea: Da suntem in plan.

Rep: Explicati de ce sunt atat de putini angajati in Romania. Multi s-ar astepta sa fie nevoie de cel putin cateva zeci.

Dan Bulucea: Depinde care sunt rolurile care ar trebui sa fie oferite pe o anumita piata. Dezvoltarea biroului local este strans legata de dezvoltarea internetului si de adoptia lui ca mediu de business in tara. Suntem un jucator din piata si impreuna cu ceilalti am vrea sa dezvoltam acel mediu.(…) Important e sa vedem daca produsele pe care le lansam sunt cele mai potrivite pentru piata, si nu numarul oamenilor care le lanseaza pe o piata.

Rep: Banuiesc ca e o decizie strict economica cea legata de numarul angajatilor Google dintre-o tara. Depinde de cat de importanta e aceea tara pentru Google, ca intreg?

Dan Bulucea: Exista si acest factor, dar nu as face o legatura directa intre numarul de angajati dintr-o anumita piata si veniturile generate in acea piata, tocmai pentru ca in anumite piete ne concentram pe anumite produse care sunt oferite la nivel global, din acest punct de vedere nu ar fi o corelatie directa.

Rep: De curand Google a oferit si utilizatorilor din Romania posibilitatea de a cumpara aplicatii de pe Android. De ce s-a intamplat atat de tarziu, de ce nu a fost acum un an sau mai mult.

Dan Bulucea: Sunt multi factori care contribuie la posibilitatea de a oferi anumite servicii intr-o tara si ma bucur ca, existand o prezenta locala putem sa asiguram o buna mai buna vizibilitatea a ceea ce inseamna Romania si utilizatorii romani si sa ne asiguram ca re-prioritizam putin lansarea de produse in Romania.

Rep: Cam ce cota de piata are sistemul Android in Romania si cat ar putea sa creasca?

Dan Bulucea: Nu facem estimari fara studii, ultima estimare era ca la sfarsitul acestui an cota dispozitivelor cu Android sa ajunga la 40%. Cred ca si in Romania cota a crescut foarte mult si este probabil pe undeva la nivelul pietei globale.

Rep: La lansarea biroului Google in Romania ati declarat ca vedeti regiile de publicitate ca si parteneri nu ca si concurenti. Cum decurge relatia cu ele?

Dan Bulucea: Absolut, acest lucru il vom face, nu a fost doar declarativ. Avem intalniri atat cu agentiile cat si cu publisheri, cu clienti, cu advertiseri intr-un cadru mai restrans, cateodata one-to-one, tocmai pentru a vedea cum putem dezvolta acest mediu (…) Este un numar totusi restrans de companii in Romania, 20 – 25%, care au o prezenta pe web si o folosesc, avand website-uri dezvoltate pe care informatia sa fie rapid gasita, site-uri cu care compania isi cauta clienti. Internetul e un mediu eficient si rapid, permite adresarea mult mai exact catre potentialii clienti, permite masurarea impactului pe care o companie il are pentru fiecare ban investit.

Rep: La finalul anului trecut lansati Street View in Romania. Cat de mult s-a extins acoperirea?

Dan Bulucea: Cand lansam un produs vrem sa avem o acoperire cat mai larga, iar atunci erau peste 6.000 km cu principalele orase si vom continua cresterea acoperirii (…) Pe masura ce vom avea acoperire mai mare va vom anunta exact.

Rep: Prin Street View dati oamenilor posibilitatea sa fie estompate anumite imagini, in afara de fete si numere de inmatriculare care din start au fost estompate. Cat de mare a fost numarul de astfel de cereri?

Dan Bulucea: Foarte mic, practic nu am primit in mod particular astfel de solicitari. Este o cultura diferita fata de alte tari, adoptia a fost deosebita, la fel si feedback-ul (…) Am primit semnale de la tarile din jur cum ca si ele si-ar dori un produs precum Street View.

3 Despre laptop-urile cu Chrome OS, despre browser-ul Chrome si despre cloud-computing.

Rep: Sa vorbim si despre browserul Chrome. Unele studii arata ca ar avea 20% din piata si ar fi pe trei dupa Mozilla si Internet Explorer. Sunteti multumit de evolutia lui?

Dan Bulucea: M-as opri al cifre oficiale care arata undeva peste 10%, 12 – 13% cota de adoptie la nivel global, ceea ce inseamna sute de milioane de utilizatori – ne bucura foarte mult. A fost un pariu pe care l-am facut acum scurt timp si aceasta adoptie este masura succesului.

Rep: Credeti ca in Romania Chrome ar putea depasi ca si cota de piata Exploprer sau Firefox?

Dan Bulucea: Timpul va arata acest lucru, adoptia e in plina crestere, pentru un utilizator important nu este browserul cu care acceseaza o anume aplicatie si mai degraba as vorbi de acest model nou care permite ca aplicatiile sa nu mai trebuiasca sa fie instalate pe calculator, datele sa nu mai trebuiasca sa stea pe acel computer (…) Atata timp cat utilizatorul are acces la internet, fie ca e de pe telefon sau de pe PC, fie ca e de acasa, fie din alt loc, nu e nevoie de cat de acces la internet iar serviciul este disponibil, datele lui sunt accesibile.

Rep: Daca tot vorbim de cloud computing vreau sa va intreb cand vom vedea in Romania laptop-urile cu sistemul de operare Chrome OS?

Dan Bulucea: In mod cert le vom vedea la nivel global, nu este in acest moment un plan pentru Europa. (…) Intai asteptam raspunsul din piata, cum vor primi utilizatorul acest produs, ce sugestii vor avea pentru a-l imbunatati in mod constant.

Rep: Sunt totusi sanse sa le vedem anul acesta aici?

Dan Bulucea: Mi-e greu sa precizez.

Rep: Intreb pentru ca, fiind un birou local aici, lumea va avea asteptarea ca un produs Google sa vina cu o intarziere mai mica fata de lansarea internationala…

Dan Bulucea: Cu asta sunt de acord, de asta suntem aici. Dar nici nu as vrea sa vedem Romania intr-o coada de asteptare cu tehnologii care mai intai sunt lansate in SUA si perceptia e ca mai la urma vine si randul Romaniei. Aceste lucruri se vor schimba si e important sa vedem prin prisma specificului fiecarei piete, iar din acest punct de vedere unele produse au fost lansate la noi mult mai repede decat in alte piete, iar Street View este un altfel de exemplu. Pentru utilizatorii din anumite tari, un anumit produs e mai relevant.

Rep: Laptop-urile cu Chrome OS propun acest nou model in care o parte din sistemul de operare e online, aplicatiile sunt online.. Nu credeti ca romanii vor fi ingrijorati sa depinda atat de mult de o conexiune internet cand erau obsinuiti sa aiba totul pe calculator?

Dan Bulucea: Haideti sa ne gandim la un smartphone: cat de des am avut probleme de conectivitate? Permite acces prin 3G, prin Wifi, am internet la birou, acasa, la restaurantul din colt, sunt prea multe alternative si imi este greu sa imi amintesc un moment in ultimii ani in care nu am avut aceasta conectivitate. Acest model de lucru cred ca va prinde foarte repde fiindca el chiar face parte din viata noastra, prin intermediul telefonului interactionez cu informatia. (…) Nu cred ca exista un impediment, tehnologia este acolo pentru a permite acest mod de lucru.

4 Despre Google Wallet, plati electronice si confidentialitate.

Rep: Google a lansat recent sistemul de plati electronice cu telefonul Wallet. Chiar daca abia e in faza de test in SUA si merge pe putine modele, vedeti fezabil pentru tara noastra asa ceva ?

Dan Bulucea: Absolut. Inainte de a vedea pe scara larga adoptia acestei noi tehnologii noi in Romania trebuie sa ne uitam cum vom creste e-commerce-ul. Un studiu pozitiona Romania pe ultimul loc la segment si daca la alte categorii stam bine comparativ cu alte tari, spre exemplu la viteza de acces si la numarul de utilizatori ai internetului, e-commerce-ul e la un nivel extrem de scazut. Sunt foarte multe estimari si de aceea sunt precaut cand e vorba de dimensiunea pietei de e-commerce in Romania. Ce pot sa va spun e ca e joasa din punct de vedere a platilor online, am auzit estimari ca ar fi 2,3, 4.000 de magazine online. Daca acceptam ca definitia unui magazin online nu consta doar in posibilitatea de a promova un produs si de a-l comanda prin intermediul unui site, ci de a incheia si tranzactia respectiva probabil ca mai avem putin de dezvoltat aici aceasta piata. (…) Probabil ca acest sector va exploda in urmatorii ani si cand se va intampla asta va avea si un impact mai mare asupra PIB-ului si economiei.

Rep: Stiu ca Google a promis la lansarea Wallet ca sistemul este extrem de sigur si ca totul e criptat5. Credeti ca totusi romanul nu va fi suspicios sa plateasca cu telefonul?

Dan Bulucea: Probabil ca aceasta suspiciune este si una dintre explicatiile pentru care adoptia la acest moment a platilor electronice nu este foarte mare, iar faptul ca sunt multe magazine online care nu ofera plata electronica decurge din asta. Cumva trebuie sa transmitem aceasta incredere utilizatorului: ca este un mediu sigur de plata. (…). Vad posibila lansarea lui Wallet in Romania, insa e prea devreme sa stim cand.

Rep: In ultimul timp presa internationala s-a aratat tot mai ingrijorata de faptul ca Google are un mare control asupra informatiei si poate crea profile individuale ale utilizatorilor fiindca toate produsele Google sunt legate intre ele. Ce le-ati spune celor care sunt ingrijorati de faptul ca Google a ajuns sa aiba atat de multe informatii despre fiecare utilziator si poate sa profite cumva de ele?

Dan Bulucea: Intrebarea este importanta. Aici sunt doua componente: incercam sa oferim servicii cat mai personalizate si daca ii cunosti preferintele ii poti oferi un serviciu mai relevant. Toate serviciile pe care le oferim, search sau maps de exemplu, nu salveaza informatii care permit identificarea persoanei. Sunt doar informatii despre adresa de IP care sunt oferite in doua scopuri: unul statistic care sa permita imbunatatirea acelui serviciu de care vorbeam mai devreme. In functie de cum e utilizat un anumit produs, putem sa-l imbunatatim, dar niciodata aceasta informatie nu stocheaza nimic care sa permita identificarea unei anumite persoane.

Exista a doua componenta la aplicatii precum Gmail, unde ma loghez, ma identific, sunt anumite date care permit identificarea mea. Din acest punct de vedere oferim doua componente: transparenta totala in ceea ce priveste informatia care este stocata dar si controlul total al acelei informatii. Exista un dashboard la orice produs Google care necesita logarea si in care utilizatorul poate sa aleaga de la “nu se salveaza nimic despre mine” pana la “se salveaza informatia completa”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro