Japonia: Parlamentul a aprobat dublarea taxei pe valoare adaugata pana in 2015
Parlamentul japonez a aprobat vineri dublarea taxei pe valoare adaugata (TVA) pana in anul 2015, pentru a reduce datoria publica colosala pe care Japonia o are si pentru a garanta mentinerea sistemului de protectie sociala, relateaza AFP.
In schimbul sprijinului deputatilor conservatori, de care avea absoluta nevoie, premierul japonez de centru-stanga, Yoshihiko Noda, s-a angajat sa dizolve camera deputatilor si sa organizeze alegeri legislative „intr-un viitor apropiat”.
Ultima etapa necesara pentru adoptarea proiectului de lege, aprobarea Senatului, a fost obtinuta vineri cu o majoritate confortabila de 188 de voturi ‘pentru’ si 49 ‘contra’.
Textul prevede cresterea TVA, aplicata la cumpararea majoritatii produselor si serviciilor din Japonia, in mai multe etape, de la 5%, cat este in prezent, la 8%, in aprilie 2014, si la 10%, in octombrie 2015. Introdusa in 1989, la un nivel de 3%, aceasta taxa indirecta a fost crescuta doar o singura data pana in prezent, la 5%, in 1997.
Adoptarea acestei reforme constituie obiectivul politic principal al lui Noda in privinta limitarii cresterii datoriei publice a statului, care reprezinta deja peste 200% din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel in randul statelor dezvoltate ale lumii.
Veniturile suplimentare ar trebui sa permita finantarea unor noi locuri de ingrijire a copiilor, imbunatatirea sistemului de sanatate si plata unei parti din pensii.
Noua crestere a taxei ar trebui sa genereze la buget venituri fiscale de 13.500 de miliarde de yeni (135 miliarde de euro) pe an, chiar daca tara se va confrunta cu un deficit bugetar semnficativ, de 8,4% din PIB in 2012 (fata de 9,9% pentru SUA, 8,7% in Marea Britanie, 4,5% in Franta si 1,1% in Germania, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica).
Oficial, autoritatile se asteapta ca pana in 2020 cheltuielile statului nu vor mai depasi veniturile, fara a lua in considerare platile cu dobanzile.
Primul ministru a subliniat ca aceste venituri sunt necesare pentru mentinerea protectiei sociale in Japonia, a carei stabilitate financiara a fost periclitate de fenomenul de imbatranire a populatiei.
Persoanele cu varste de peste 65 de ani reprezentau in luna octombrie a anului trecut 23,3% din populatia statului asiatic.