Sari direct la conținut

Leul ridica din nou capul

Euro a coborat ieri, din nou, sub pragul de 40.000 lei, cursul fiind stabilit de Banca Nationala a Romaniei la 39.762 lei/euro. Pentru moneda americana, banca centrala a stabilit un curs de 30.726 lei/dolar, cu aproape 500 de lei mai scazut fata de sedinta de vineri.

Banca Nationala a decis, in urma cu doua saptamani, sa-si limiteze interventiile in piata valutara, optand pentru o politica de flotare mai putin controlata a cursului de schimb. Totusi, banca centrala a anuntat ca va interveni in piata in cazul in care evolutia cursului va pune in pericol indeplinirea obiectivelor stabilite.

Decizia BNR a fost motivata ca fiind necesara in procesul de dezinflatie si in pregatirea pietei pentru etapele urmatoare de liberalizare a contului de capital incepand din primavara anului viitor. Imediat dupa anuntul BNR, leul s-a apreciat semnificativ fata de principalele valute, euro coborand pana la 39.444 lei, cel mai scazut nivel inregistrat in acest an.

In acelasi timp, dolarul a ajuns la 30.710 lei. Piata s-a reglat insa saptamana trecuta, moneda europeana depasind pragul de 40.000 lei, iar dolarul a fost cotat peste nivelul de 31.000 lei.

Oficialii BNR au atras atentia asupra faptului ca o flotare mai putin controlata a cursului de schimb presupune variatii mai mari ale leului fata de principalele monede, variatii care se pot concretiza atat in aprecieri ale monedei nationale, dar si in deprecieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro