Sari direct la conținut

Licitatie de peste 100 milioane de euro pentru televiziunea digitala terestra

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

​Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va licita realizarea la cheie a retelei de antene necesare trecerii la televiziunea digitala terestra la nivel national, contract cu o valoare estimata intre 96,3 milioane de euro si 101 miloane de euro (fara TVA), potrivit unui anunt de intentie publicat in aceasta luna in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Finantarea contractului se va face din surse atrase si valoarea estimata include si costurile de finantare. Luna trecuta, seful SNR a spus ca aceasta investitie este estimata la circa 60 milioane de euro, care va fi accesata printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de zece ani si ca cine va implementa proiectul trebuie sa vina si cu solutia de finantare.

  • Informatie de context: Ce inseamna trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Acesta este motivul pentru care in vara acestui an, ANCOM a demarat procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

  • Alte detalii legate de licitatia de 100 milioane de euro demarata de SNR

Licitatia pe care vrea acum sa o demareze SNR (care opereaza sub brandul Radiocom) este tocmai pentru realizarea acestei retele de statii de emisie a televiziunii digitale pe cale radio terestra.

„Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 04.12.2014. Procedura se va finaliza prin inchierea a doua contracte cu o valabilitate de 30 luni de la semnare. Finantarea contractului se va face din surse atrase. Valoarea estimata include si costurile de finantare”, se arata in anuntul de intentie al SNR publicat in 4 octombrie 2014 in SEAP.

Contractul presupune achizitia de „echipamente, servicii si lucrari conexe: echipamente Headend (inclusiv software pt management si monitorizare),echipamente pt transport semnal pe suport SDH si IP, echipament emisie, (emitatoare, antene, combinere), upgrade echipapemente existente, echipamente electroalim(grupuri, baterii, redresori), Lucrari C+M”.

Luna trecuta, Gabriel Grecu, directorul general al SNR, a declarat ca potrivit unui studiu de fezabilitate realizat la nivelul SNR, s-a estimat necesitatea noii investitii la circa 60 de milioane de euro, care va fi accesata printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de zece ani.

„Asta (suma de bani, n.r.) este un element din caietul de sarcini. Trebuie sa fie un integrator care sa-si asume proiectul la cheie, sa garanteze implementarea tranzitiei si sa vina si cu solutia de finantare. Creditul este destinat SNR, dar nu SNR va merge la banci”, a explicat Gabriel Grecu.

El a mai spus ca, pentru a demara aceasta procedura de achizitie, este necesar ca Ministerul Comunicatiilor, care este actionar 100% in SNR, sa emita o hotarare. In baza acestei hotarari va fi demarata licitatia incepand cu luna octombrie, SNR propunandu-si ca in prima saptamana din decembrie sa aiba ofertele de la potentialii furnizori”, a declarat Gabriel Grecu, potrivit agentiei Mediafax, citata de Wall Street.ro.

  • Ce programe TV vor putea receptiona romanii – promisiunile SNR:

SNR a furnizat la solicitarea HotNews.ro cateva detalii despre oferta TV pe care o vor avea romanii, din iunie 2015:

Aproximativ 90% din populatia Romaniei, adica cca. 18.110.000 locuitori (potrivit recensamantului din 2011) ar trebui sa poata receptiona gratuit 12 – 16 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV in format High Definition (HD) si 4 – 5 programe SD pana la sfarsitul anului 2016.

SNR a mai anuntat ca prin cele trei licente castigate, „va transmite atat programele publice ale Societatii Romane de Televiziune, cat si programele altor producatori de content, numarul total al acestora fiind de aproximativ 40 de programe in format SD. Prin cele 3 multiplexuri se pot transmite si programe in format HD.

Compania de stat va putea furniza si alte servicii asociate cum ar fi: subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), Video on Demand (VoD – programe video la cerere, contra cost), transmitere de date (de exemplu buletin meteo) etc.

Ramane de vazut daca aparitia acestei noi platforme TV va crea vreo presiune in aceasta piata, in conditiile in carela sfarsitul anului 20013 peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV. In mediul rural erau 2,5 milioane de abonati TV, adica 38% din numarul total, cei mai multi dintre acestia fiind abonati la servicii TV prin satelit (DTH).

Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonati la retele satelit de tip DTH (-0,2% fata de anul 2012), iar 56 de mii de abonati receptionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% fata de anul 2012).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro