Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 971: Moscova atacă în valuri Kievul cu drone pentru a doua noapte la rând / Harkovul, lovit cu bombe ghidate

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 971: Moscova atacă în valuri Kievul cu drone pentru a doua noapte la rând / Harkovul, lovit cu bombe ghidate
Război în Ucraina/Profimedia

Rusia a continuat să atace capitala Ucrainei în timpul nopții. Moscova a trimis drone kamikaze pentru a doua noapte la rând asupra Kievului. Atacul a fost respins de către sistemele de apărare aeriană, însă resturi au avariat mai multe clădiri și au rănit cel puțin o persoană.

Evenimentele de luni, ziua 971 a războiului din Ucraina, LIVE:

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 59 din 116 drone rusești lansate peste noapte, a anunțat luni armata ucraineană, transmite Reuters.

Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 45 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic. Conform sursei citate, până la 10 drone se aflau încă în spațiul aerian ucrainean.

„Au fost mai multe lovituri ale dronelor asupra infrastructurii civile a Ucrainei”, a spus armata pe Telegram.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat luni Ucraina, într-o demonstrație a sprijinului Washingtonului pentru Kiev, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, care creează incertitudine cu privire la viitorul sprijinului occidental, informează Reuters.

Călătoria lui Austin, a patra și probabil ultima sa vizită în calitate de șef al Pentagonului al președintelui Joe Biden, va include discuții aprofundate despre eforturile SUA de a ajuta Kievul să își consolideze apărarea în timp ce forțele Moscovei avansează în est.

Dar nu se așteaptă să includă un nou acord al SUA cu privire la unele dintre cele mai importante solicitări ale președintelui ucrainean Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat luni Ucraina, într-o demonstrație a sprijinului Washingtonului pentru Kiev, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, care creează incertitudine cu privire la viitorul sprijinului occidental.

Călătoria lui Austin, a patra și probabil ultima sa vizită în calitate de șef al Pentagonului al președintelui Joe Biden, va include discuții aprofundate despre eforturile SUA de a ajuta Kievul să își consolideze apărarea în timp ce forțele Moscovei avansează în est.

Dar nu se așteaptă să includă un nou acord al SUA cu privire la unele dintre cele mai importante solicitări ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cum ar fi ridicarea restricțiilor impuse de SUA cu privire la utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a lovi ținte aflate mult dincolo de granițele Ucrainei.

Pe măsură ce administrația lui Biden se apropie de sfârșit, Austin a semnalat continuitatea sprijinului SUA.

„Vom continua să sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-și apăra teritoriul suveran”, a declarat Austin reporterilor care călătoresc cu el în Ucraina.

„Am urmărit evoluția acestei lupte de-a lungul timpului. Și de fiecare dată când a evoluat, ne-am ridicat la înălțimea ocaziei de a satisface nevoile (Ucrainei) pentru a ne asigura că au fost eficiente pe câmpul de luptă.”

Ministerul de Externe al Coreei de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus la Seul în semn de protest față trimiterea de trupe nord-coreene în țară pentru a fi desfășurate în Ucraina, a relatat luni agenția de știri Yonhap, scrie Reuters.

Georgy Zinoviev, ambasadorul rus la Seul, a declarat pentru Yonhap că s-a întâlnit cu prim-vice-ministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, mai devreme în cursul zilei, potrivit agenției de știri.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldați ai forțelor speciale în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru a se antrena și a se aclimatiza la bazele militare locale și probabil vor fi desfășurați pentru luptă în războiul din Ucraina.

Consiliul Național de Securitate al Casei Albe nu a putut confirma informațiile conform cărora trupele nord-coreene ar lupta pentru Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt, dar dacă este adevărat, „acest lucru ar marca o evoluție periculoasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă că ar fi implicate în transferuri de arme. Kremlinul a respins, de asemenea, afirmațiile Coreei de Sud conform cărora Coreea de Nord ar fi trimis personal militar pentru a ajuta Rusia împotriva Ucrainei.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 18 drone ucrainene peste noapte, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Unsprezece dintre drone au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Rostov, în timp ce restul a fost distrus deasupra regiunilor Briansk, Kursk și Oriol, a precizat ministerul pe Telegram.

Moscova atacă în valuri Kievul cu drone pentru a doua noapte la rând / Harkovul, lovit cu bombe ghidate.

Rusia a lansat mai multe valuri de drone care au vizat Kievul pentru a doua noapte la rând, avariind clădiri rezidențiale și rănind cel puțin un civil, au declarat luni dimineață oficiali ucraineni, informează Reuters.

„Altă noapte, altă îngrijorare”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram. „Inamicul nu reduce intensitatea atacurilor aeriene asupra Ucrainei și Kievului”.

Aproximativ 10 drone care au vizat orașul în mai multe valuri și din direcții diferite au fost distruse, a declarat Popko. Deși niciuna dintre arme nu și-a atins ținta, resturile căzute au rănit ușor cel puțin un om, a adăugat el.

Resturi au căzut în zone din trei mari cartiere ale Kievului, provocând unele daune acoperișurilor și fațadelor mai multor clădiri rezidențiale și cablurilor electrice, a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

Alertele de raid aerian la Kiev au durat mai mult de cinci ore înainte ca forțele aeriene să declare cerul senin în jurul orei 02:15 GMT. Atacul a urmat loviturilor Rusiei asupra Kievului și a altor orașe duminică, care au rănit 17 persoane într-un oraș din centrul Ucrainei.

În Harkov, o regiune din estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia, cel puțin 12 persoane au fost rănite în cursul nopții după ce Rusia a lansat bombe aeriene ghidate care au vizat regiunea, a declarat poliția națională ucraineană pe Telegram.

Aceasta a adăugat că mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de duminică, ziua 970 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro