Sari direct la conținut

Masuri de austeritate in Franta: Alocatiile sociale vor fi inghetate, inclusiv pensiile, cu exceptia celor mai mici. Continua inghetarea salariilor functionarilor

HotNews.ro

Premierul francez Manuel Valls a anuntat miercuri inghetarea alocatiilor sociale si mentinerea inghetarii salariilor functionarilor, in cadrul planului de economii de 50 de miliarde de euro care trebuie realizate pana in 2017, scrie AFP.

Seful guvernului socialist a detaliat pentru prima oara aceste economii anuntate de Francois Hollande in ianuarie, reafirmand ca „Franta isi va respecta angajamentele” de reducere a deficitului public la 3% din produsul intern brut.

El a confirmat marile linii de realizare ale acestor economii in perioada 2015 – 2017, respectiv 18 miliarde pentru stat, 11 miliarde pentru comunitatile locale si 21 pentru protectia sociala.

Pensiile vor fi inghetate – cu exceptia celor mai mici – la fel ca si alocatiile sociale (alocatii familiale, asigurarea de somaj). Nu vor fi scutite de austeritate nici prestatiile sociale pentru cele mai defavorizate categorii.

Cheltuielile statului vor fi reduse in principal gratie reducerii numarului de functionari (cu exceptia educatiei, justitiei si politiei) si mentinerea inghetarii salariilor acestora, in vigoare din 2010. Colectivitatile locale vor trebui de asemenea sa faca economii.

Pentru a compensa aceste masuri, Manuel Valls a anuntat pana in iunie „o masura in favoarea celor mai modesti contribuabili”, fara a face alte precizari. Acesta a amintit ca vor fi reduse cotizatiile sociale pentru salariatii cu cele mai mici venituri, de la 1 ianuarie 2015, o masura anuntata saptamana trecuta in cadrul „pactului de responsabilitate” si care urmareste sa ofere o gura de oxigen, in sensul cresterii marjei de angajare.

„Mai multe locuri de munca este prima prioritate”, a spus primul ministrul in conditiile in care rata somajului in Franta este aproape de 10%. „A reduce deficitele inseamna a regasi marja de manevra pentru a investi, pentru a pregati viitorul, si de asemenea de a asigura perenitatea modelului nostru social si modernizarea serviciilor noastre publice”, a spus el.

Confirmand dorinta de a face pasi rapizi, premierul a anuntat ca acest program bugetar va fi examinat in 23 aprilie de Consiliul de ministri, urmand a fi supus aprobarii Adunarii nationale in 30 aprilie si comunicat Bruxellesului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro