Sari direct la conținut

Ministerul Energiei nu vrea sa renunte la compania de proiect Hidro Tarnita, chiar daca aceasta nu prezinta interes pentru investitori

HotNews.ro

Compania de proiect Hidro Tarnita a mai ramas cu un singur investitor din cei sase care ar fi trebuit sa participe la capitalul social, si anume SAPE Electrica. Singura societate care intrase in actionariat alaturi de SAPE Electrica a fost Complexul Energetic Hunedoara, insa ministrul energiei sustine ca a decis recent sa-l retraga avand in vedere faptul ca se afla in pragul falimentului. Alte patru societati de stat care ar fi trebuit sa intre in actionariat ca urmare a unei decizii politice a Guvernului au refuzat sa participe la capitalul social, motivul principal fiind incertitudinea proiectului. Pana in acest moment, niciun studiu nu a putut dovedi ca este un proiect viabil. De altfel, niciun investitor nu a anuntat ca doreste sa participe la construirea hidrocentralei de peste 1 miliard de euro Tarnita-Lapustesti.

  • UPDATE In ceea ce priveste retragerea Complexului Energetic Hunedoara din actionariatul Hidro-Tarnita apare o problema pe care ministrul nu a mentionat-o. Complexul Energetic Hunedoara a apucat deja sa cotizeze la majorarea capitalului social. Initial, conform unei decizii politice a Guvernului, trebuia sa participe la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita cu 8,8 milioane lei, in doua etape, pana la 30 aprilie cu 30% din suma si pana la 31 decembrie 2014 cu restul. Insa CE Hunedoara a varsat doar 30% din suma, pentru restul neavand bani. Pentru a fi retras din actionariat, ar fi trebuit sa aiba loc o procedura de privatizare, ceea ce nu s-a intamplat, spun surse din piata. Astfel, Complexul Energetic Hunedoara este in continuare actionar, insa contributia sa este mai mica decat cea stabilita initial. Ceea ce a dorit ministrul sa spuna e ca s-a renuntat la virarea restului de 70% din cei 8,8 milioane de lei.

Intrebat daca in aceste conditii, Ministerul Energiei ia in calcul inchiderea companiei de proiectul, ministrul Andrei Gerea a spus ca „societatea nu se va desfiinta”. A adaugat ca „pentru proiectul in sine suntem in perioada de analiza”. Declaratiile au fost facute marti in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax. Trebuie, insa, precizat ca ideea acestui proiect s-a nascut in anii ’70, practic are o vechime de aproape 40 de ani. In ultimii ani s-au cheltuit circa 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu au dovedit in vreun fel oportunitatea acestuia.

Reamintim ca in urma deciziei Guvernului a fost infiintata in noiembrie 2013 compania de proiect Hidro Tarnita cu un capital social de 115.000 lei si doi actionari, Complexul Energetic Hunedoara si SAPE Electrica. Compania ar trebui sa se ocupe de proiectul de peste 1 miliard de euro privind construirea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti. La inceputul lui 2014, fostul ministru delegat pentru energie Constantin Nita a solicitat conducerii a sase companii de stat sa participe cu cate doua milioane de euro la majorarea capitalui social al Hidro Tarnita: CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia. Dintre cele sase doar doua s-au conformat, Complexul Energetic Hunedoara, o companie falimentara, si SAPE, societate desprinsa din Electrica SA si care se ocupa de participatiile minoritare detinute de stat la distributiile de energie. Initial, Constantin Nita a cerut companiilor private sa contribuie, insa acestea au refuzat. In ianuarie 2015, reprezentantii Hidro Tarnita sustineau ca cinci companii chineze au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti. Insa, totul s-a oprit la acest stadiu. Compania de proiect are circa 20 de angajati, castigul mediu lunar fiind de aproximativ 8.000 lei.

Pentru mai multe amanunte despre citeste:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro