Ministrul Dezvoltarii din Grecia, despre criza: Sper sa nu ajung sa merg cu calul. Am trecut deja de la Audi la VW Golf
Ministrul Dezvoltarii din Grecia, Yannis Stournaras, a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca spera sa nu ajunga sa mearga cu calul, dupa ce, din cauza crizei, si-a schimbat masina marca Audi cu un Volkswagen Golf. In cadrul discutiei, ministrul grec a comparat iesirea Greciei din Zona Euro cu efectele unei bombe nucleare.
„Criza a afectat pe toata lumea. Si eu platesc taxe mai mari, mi s-a redus salariul, dar sunt alti oameni care sufera mai mult. Am taiat din cheltuieli, ne-am schimbat masinile. Eu conduceam un Audi inainte, acum merg cu un Golf. Sper sa nu fiu nevoit sa-mi iau un cal data viitoare. Toata lumea a fost afectata, dar potentialul este inca aici. In ciuda problemelor, in ultimii doi ani au fost depuse eforturi enorme pentru reducerea deficitului (bugetar – n.r.), au fost realizate ajustari importante in acest sens. Singurul lucru care ramane de facut acum este sa reorganizam sistemul fiscal. Exista inca evaziune fiscala, sunt foarte multe persoane in Grecia care nu platesc taxe”, a explicat Yannis Stournaras.
Ministrul interimar a mai declarat ca in niciun caz Republica Elena nu va iesi din uniunea monetara, iar obiectivul principal al grecilor este, in acest moment, alegerea unui nou guvern si continuarea reformelor structurale.
„Iesirea Greciei din Zona Euro va fi ca o bomba atomica pentru intreaga Europa. Nu se pune problema iesirii. Criza din Grecia este mult, mult mai adanca decat se credea anterior, acest lucru a afectat veniturile din taxe, coeziunea sociala. Trebuie sa avem o ajustare, dar bineinteles in contextul unei bune credinte si luand in considerare potentialul celorlalte tari sa continue sa finanteze Grecia”, a adaugat Stournaras.
Ministrul a precizat ca, in opinia sa, exit-ul Greciei ar afecta in primul rand Europa de Sud, iar efectele s-ar extinde apoi la scara intregului continent.
„Sudul Europei va fi candidat la parasirea Zonei Euro, daca Grecia va iesi din euro, dar nu se va intampla acest lucru. De asemenea, trebuie sa intelegem ca problema zonei euro acum nu este doar Grecia, sunt probleme cu bancile din Spania. Este momentul oportun acum pentru decizii importante in zona euro, la fel ca cele din 1992, cand lira engleza si lira italiana au fost scoase din mecanismul de schimb valutar. La acea vreme lideri importanti, precum Mitterrand si Kohl, au decis sa abandoneze abordarea de tip piecemeal (pe bucati) si sa faca un prim pas important, respectiv uniunea monetara si o banca centrala”, a continuat reprezentantul guvernului grec.