Sari direct la conținut

Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei: Nu sustinem ideea unei obligatii de reglementare pentru aparitia unui operator mobil virtual (MVNO) in Romania

HotNews.ro

Sunt convins ca operatorii clasici nu sunt foarte fericiti sa apara un operator mobil virtual (MVNO) in Romania, dansii nu vad un potential de afaceri, dar nu am avut probleme de refuz de acces si de aceea nu sustinem ideea unei obligatii de reglementare pentru aparitia unui asemenea operator, a declarat marti Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei. Romania si Cehia sunt singurele tari din UE fara astfel de operatori, iar autoritatile au propus ca la licitatia de spectru din aceasta vara, castigatorii sa fie obligati sa ofere acces MVNO-urilor.

​Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu detine licenta de utilizare a frecventelor radio, ori intreaga infrastructura proprie de retea, contractand acorduri cu operatorii detinatori de retele de comunicatii electronice mobile, pentru a le cumpara spre exemplu la nivelul pietei de gros minute de trafic, in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice sub propria marca comerciala.

ANCOM

In vara acestui an va avea loc cea mai mare licitatie de alocare de spectru radio organizata vreodata in Romania, din care statul ar putea obtine venituri de minim 700 de milioane de euro. Ca noutate, castigatorii ar trebui sa permita accesul la retea operatorilor mobili virtuali (Mobile Virtual Network Operator – MVNO), adica acelor firme care ofera servicii de comunicatii, sub propria marca, utilizand reteaua unui operator de telefonie mobila.

  • „Sunt tari cu zeci de operatori mobili virtuali si in Romania nici unul. Este o discrepanta mare si personal nu mi se pare normal, dar este o situatie de piata. Pana la urma conditia esentiala pentru a exista operatori virtuali este ca cineva sa aiba initiativa in acest sens. Dreptul la initiativa privata este garantat de Constitutie. Nu l-a anulat nimeni si nu pus nimeni o piedica expresa in acest domeniu. Problemele vin probabil din alta parte”, a declarat marti Mircea Valentin, viceprsedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unui eveniment organizat de revista Comunicatii Mobile pe tema MVNO.

In vara anului trecut, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat o consultare publica pentru a vedea daca este nevoie de o interventie de reglementare pentru facilitarea aparitiei acestor operatori in Romania, care ar duce la mai multa concurenta si beneficii pentru consumatori.

Pe baza acestei consultari, autoritatea a propus in luna februarie lansarea unui ghid privind cerintele ce trebuie respectate la intrarea pe piata si pe parcursul desfasurarii activitatii a operatorilor mobili virtuali (MVNO).

Oficialul de la Consiliul Concurentei sustine ca a urmarit aceasta dezbatere si nu se justifica o obligatie de reglementare pentru aparitia MVNO in Romania.

  • „Sunt tensiuni firesti in acest context. Ca si ANCOM am avut si noi discutii. Am avut doua situatii in care au venit companii sa spuna ca ar fi ceva probleme, dar verbal. Intarzieri, deci nu situatii grave. Nu trebuie sa folosesti batul daca nu este cazul. Bariere de intrare sunt in orice piata. Aici operatorii virtuali au acest avantaj de a avea cel putin conceptual bariere de intrare mai mici – nu au nevoie de licenta, sa plateasca pentru ea, si sa investeasca in a-si construi o retea. In aceasta dezbatere publica initiata de ANCOM, nu a rezultat de nicaieri faptul ca exista probleme concurentiale ca sa impunem remedii exprese. Nu sustinem in urma celor am observat in consultarea publica ideea unei obligatii”, a spus vicepresedintele Consiliului Concurentei referindu-se la obligatiile propuse in licitatia din vara acestui an.

In replica, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu a spus ca lansarea dezbaterii s-a facut tocmai in acest sens si ca nici la autoritate nu au existat cazuri grave semnalate.

  • „Au fost cateva sesizari pe piata mai mult verbale decat in scris ca ar exista anumite intarzieri in negocierile cu operatorii de retele. De aceea noi am considerat util elaborarea unui ghid care sa stabileasca un cadru general si anumite reguli pe care le recomandam sa le aplice intreaga piata”, a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Acesta a mai spus ca „din notificarile primite pe autorizare generala exista 13 furnizori de comunicatii electronice care si-au exprimat dorinta de a putea lansa la un moment dat si operatori mobili virtuali. Nu inseamna ca ei sunt obligati sa inceapa furnizarea aceste servicii. Este o posibilitate si un interes pentru a furniza astfel de servicii”.

Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania: Nu se impune o astfel de reglementare a MVNO

Prezenti la eveniment au fost si oficialii Orange Romania care si-au exprimat dezaprobarea fata de o obligatie de reglementare fara o analiza serioasa in piata.

  • „Modul in care operatorii mobili sunt obligati sau nu sa ofere acces in anumite conditii sau cu obligatii reprezinta deja o interventie pe piata de retail care trebuie facuta cu grija. Noi credem ca piata e competitiva si nu se impune o astfel de reglementare a MVNO. MVNO-urile trebuie sa intre in piata in urma unor decizii si colaborari comerciale cu operatorii mobili. Partea de reglementare este un pas urmator. In acest sens au fost si observatiile noastre la caietul de sarcini pentru licitatia de spectru care prevede obligatii. Credem ca aceasta reglementare a MVNO trebuie facuta dupa o analiza serioasa a pietei”, a spus Dorin Odiatiu.

In luna februarie din acest an, autoritatea a lansat in dezbatere un proiect de ghid privind cerinţele ce trebuie respectate la intrarea pe piaţă şi pe parcursul desfăşurării activităţii a operatorilor mobili virtuali (MVNO). Presedintele autoritatii a spus marti ca cel mai probabil saptamana viitoare forma finala a acestui ghid va fi aprobata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro