Sari direct la conținut

Moody's Analytics: Economia zonei euro va creste cu 0,2% in 2013

HotNews.ro

Moody’s Analytics: Moody’s Analytics, furnizor independent de estimari economice, se asteapta ca declinul Produsului Intern Brut al zonei euro sa se opreasca in 2013, conform unei prognoze privind evolutia celor 17 state publicata joi la Londra, scrie Agerpres.

Germania va fi printre putinele tari din zona euro care va inregistra crestere anul viitor, de 1,2%, la jumatate din cresterea estimata pentru economia SUA.

“Ne asteptam ca Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro sa creasca cu 0,2% in 2013, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de o scadere de 0,5% estimata pentru 2012. Totusi, raman in continuare riscuri semnificative care ar putea provoca recesiune in zona euro”, a explicat Petr Zemcik, director in cadrul Moody’s Analytics.

Germania va ramane motorul de crestere al economiei zonei euro in 2013 iar Moody’s Analytics se asteapta ca cererea interna si comertul extern stabil sa ajute la obtinerea unui avans al PIB anul viitor.

Si pentru economia Frantei se estimeaza o crestere de 0,4% in 2013, dar declinul PIB-ului Spaniei si al Greciei va continua si anul viitor, la minus 0,5% si, respectiv, minus 4,2%, se arata in raportul Moody’s Analytics.

Activitatea economica in zona euro ar putea fi afectata anul viitor de doua evenimente cheie: daca Spania va solicita ajutor financiar, BCE va putea achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole si astfel s-ar putea atenua presiunile asupra zonei euro.

Al doilea eveniment cheie ar fi o potentiala iesire a Greciei din zona euro.

“Daca Grecia paraseste zona euro, Moody’s Analytics se asteapta ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul viitor un declin de 4,5%”, a apreciat Zemcik.

Alte dificultati la adresa economiei zonei euro vor fi cele legate de datoriile ridicate ale gospodariilor din Marea Britanie, Portugalia si Spania, problemele de pe pietele muncii din sudul Europei si proprietatile imobiliare supraevaluate din Germania si Franta.

Cresterea economiei zonei euro va fi puternic afectata de o potentiala criza bancara in Spania, care ar avea urmari in toata Europa, prin expunerea bancilor din alte state la Spania, agravand criza datoriilor suverane.

Intr-un astfel de scenariu, economia zonei euro ar urma sa inregistreze un declin de 6,7% pana la mijlocul lui 2015, apreciaza Moody’s Analytics.

Cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune in al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oara in ultimii trei ani, conform unei estimari preliminare publicate in 15 noiembrie de Biroul de statistica al UE (Eurostat).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro