Sari direct la conținut

Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene: Cel putin 20%, si posibil pana la jumatate din utilizatorii de internet mobil din UE au in contracte restrictii la servicii VoIP, precum Skype

HotNews.ro
Neelie Kroes, vicepresedinte CE, Foto: AGERPRES
Neelie Kroes, vicepresedinte CE, Foto: AGERPRES

Pentru prima data stim ca cel putin 20%, si posibil pana la jumatate din numarul total de utilizatori de internet broadband mobil din UE au contracte care permit furnizorilor de internet (ISP-istilor) sa restrictioneze servicii VoIP (voce prin internet), precum Skype, sau transferul de fisiere peer-to-peer, a declarat marti Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene. Precizarile au fost facute in contextul in care BEREC (organismul autoritatilor de reglementare telecom din UE) a prezentat raportul legat de neutralitatea internetului in UE.

Datele mai arata ca aproximativ 20% dintre operatorii de internet broadband fix din UE aplica restrictionari in privinta transferului de fisiere peer to peer, in special in orele cu trafic intens. In acelasi timp, a subliniat oficialul european, in aproape toate statele membre UE, cei mai multi daca nu chiar toti ISP-istii ofere si servicii de internet fix si mobil care nu includ deloc astfel de restrictii.

Potrivit BEREC, 85% dintre furnizorii de internet fix si 76% dintre furnizorii de internet mobil ofera cel putin o astfel de oferta fara restrictii de trafic. Raportul a analizat datele furnizate de 266 de furnizori de internet fix si 115 de furnizori de internet mobil din UE.

In concluzie, Kroes sustine ca datele arata ca exista posibilitati de alegere in piata, chiar daca in unele tari acestea sunt mai putine, astfel incat Comisia Europeana nu are motive sa intervina cu reglementari pentru a obliga furnizorii de internet sa ofere internet in mod nerestrictionat.

„Daca utilizatorii vor sa obtina reduceri pentru ca vor sa acceseze mai putine servicii online, de ce sa stam in calea lor?”, a spus Kroes.

Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Europene sustine ca utilizatorii trebuie sa stie in mod clar pe ce dau banii, pe vitezele reale de internet nu cele din reclame si ca va propune un set de recomandari care sa permita consumatorilor sa schimbe usor furnizorii de internet si ofertele de internet.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro