Sari direct la conținut

Nivelul anual de crestere a preturilor productiei industriale ramane la 5,6%

HotNews.ro

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au avansat in luna august a acestui an cu 1,2% comparativ cu luna precedenta si cu 5,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit informatiilor transmise marti, de catre Institutul national de Statistica.

Nivelul anual de crestere a acestor preturi se pastreaza astfel la acelasi nivel cu cel inregistrat in luna iulie cand avansul preturilor a fost tot de 5,6% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut si cu mult sub nivelul de la inceputul anului, cand cresterea a fost de 10%.

Comparativ cu luna anterioara, in luna august a acestui an, cele mai mari cresteri pe sectoare de activitate au fost inregistrate in randul preturilor produselor din industria prelucratoare (1,5%), cele la energie electrica si termica, gaze si apa avand un avans de numai 0,1%. Preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o scadere cu 0,5%.

Pe grupe industriale, cele mai mari majorari de preturi s-au remarcat la produsele din industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria bunurilor de capital (+1,9%), industria bunurilor de uz curent (+1,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%). Scaderi de preturi se constata la produsele din industria energetica (-0,2%).

Cel mai dinamic sector din punctul de vedere al cresterilor anuale a fost industria extractiva, unde preturile au avansat cu 14%, urmat de energie electrica si termica, gaze si apa (+7,7%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la industria prelucratoare (+4,4%).

Pe marile grupe industriale, cele mai mari cresteri au fost in industria bunurilor de uz curent (+8,6%), iar cele mai mici cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,0%).

De notat ca in luna anterioara, preturile productiei industriale urcasera cu 0,1% fata de luna iunie si cu 5,6% comparativ cu luna iulie a anului trecut. Nivelul de crestere este cu mult sub cel inregistrat la inceputul acestui an, cand preturile productiei industriale au avut o crestere anuala de 10%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro