Sari direct la conținut

Înmatricularea și radierea online a mașinilor, pe masa Guvernului: Câte hectare de pădure ar fi salvate anual prin eliminarea hârtiilor

HotNews.ro
Masini, Foto: Radub85 | Dreamstime.com
Masini, Foto: Radub85 | Dreamstime.com

​Guvernul vrea să reglementeze miercuri prin Ordonanță de urgență înmatricularea și radierea online a mașinilor, proces care ar reduce deplasările către mai multe autorități, dar și volumul de hârtie utilizat: aproximativ 31 hectare de pădure ar putea fi salvate anual, prin eliminarea copiilor documentelor necesare în acest proces.

Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri proiectul de ordonanță de urgență care reglementează procedura de înmatriculare și radiere online a autovehiculelor, un proces care acum înseamnă deplasări la mai multe autorități și completarea a zeci de formulare și copii xerox.

Câte formulare și copii xerox sunt necesare acum și impactul eliminării acestor hârtii

Dosarele solicitate de către aceste autorități în procedura de declarare fiscală a vehiculului, precum și în vederea înmatriculării înseamnă în prezent 3 dosare care conțin circa 10 formulare de completat și peste 20 de copii ale unor documente.

Guvernul a calculat și impactul asupra mediului:

  • „Adoptarea proiectului ar putea genera un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea numărului de deplasări între autorități și a traficului rutier asociat acestor operațiuni, reducerea volumului de hârtie utilizat în proces (cca. 31 hectare de pădure ar putea fi salvate anual, prin eliminarea copiilor documentelor necesare în proces) dar și prin simplificarea interacțiunii între autoritățile publice.”, se arată în nota de fundamentare.

Înmatricularea poate dura și peste 30 de zile

Datele statistice ale Direcției generale permise de conducere și înmatriculări din MAI arată că, anul trecut au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate), și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere.

  • „Aceasta înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF.
  • În prezent realizarea tuturor operațiunilor conexe domeniului înmatriculării vehiculelor, necesită termene ce pot depăși 30 zile, prin prezentarea succesivă la mai multe autorități, termene ce ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de transmitere a datelor între instituțiile implicate.”, se precizează în nota de fundamentare.

Direcția de permise din MAI va dezvolta o platformă IT

Pentru a rezolva aceste probleme, proiectul prevede că Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din MAI va dezvolta o platformă informatică, care se va interconecta cu alte sisteme informatice ale altor autorități pentru schimb de date.

Platforma IT va permite cetățenilor să încheie online actele juridice translative de proprietate asupra vehiculelor, să declare la organul fiscal competent dobândirea/înstrăinarea vehiculelor, precum și înmatricularea/radierea din circulație a acestora.

Actul normativ nu prevede în cât timp va apărea această platformă, dar ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat luna trecută că „MAI va dezvolta această platformă în 6-12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România”.

Cum se vor obține datele de acces în platforma IT a MAI

Pentru a putea folosi această platformă IT, proiectul de OUG prevede că solicitanții trebuie să se prezinte la serviciile publice comunitare regim permise în vederea stabilirii identității acestuia și acordării credidențialelor (n.a date precum user și parola) de acces.

Ulterior, beneficiarii autentificați în platforma IT a MAI vor putea să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorității competente de înmatriculare, în vederea aprobării efectuării operațiunii solicitate.

Ulterior efectuării formalităților de înmatriculare/radiere, informațiile necesare declarării/radierii în/din evidențele organului fiscal competent (documentul de înstrăinare dobândire, datele de identificare a solicitantului, datele de identificare a vehiculului, caracteristicile tehnice ale acestuia precum și data efectuării operațiunii) vor fi automat transmise acestuia, prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/ANAF, denumit PatrimVen, folosind fisiere de tip PDF 6 semnate electronic cu xml atasat.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro