Sari direct la conținut

„O inacceptabilă negare a democrației”: liderii stângii franceze, furioși după ce Macron le-a respins propunerea pentru postul de prim-ministru

HotNews.ro
„O inacceptabilă negare a democrației”: liderii stângii franceze, furioși după ce Macron le-a respins propunerea pentru postul de prim-ministru
Emmanuel Macron. FOTO: Barbara Neyman / Starface / Profimedia

Liderii alianței de stânga care a câștigat alegerile anticipate de luna trecută din Franța s-au declarat indignați de poziția președintelui Emmanuel Macron, care a respins propunerea lor pentru funcția de prim-ministru, scrie site-ul BFMTV.

Într-un interviu acordat marți, 23 iulie, posturilor France 2, France Inter și franceinfo, Emmanuel Macron a declarat că nu intenționează să numească un nou guvern înainte de încheierea Jocurilor Olimpice, „la jumătatea lunii august”, și a respins candidatura surpriză a economistei Lucie Castets, înaintată de stânga pentru funcția de prim-ministră.

„Este greșit să spunem că Noul Front Popular (NFP) ar avea o majoritate, oricare ar fi ea”, a spus președintele. „Problema nu este un nume. Întrebarea este ce majoritate poate apărea în Adunare”, a declarat el, amintind că stânga nu a reușit să-și impună candidatul la șefia camerei inferioare a parlamentului.

Fondatorul partidului stângii radicale Franța Nesupusă (LFI), Jean-Luc Mélenchon, a reacționat furios și l-a acuzat pe președinte că vrea să „își impună cu forța frontul republican”, asigurând că „nu se pune problema” ca stânga să „facă o alianță cu el”.

„Totul era pregătit pentru ca el să folosească blocajul din rândul stângii ca pretext, așteptând ca partidele să se pună de acord pentru a crea o coaliție majoritară”, a spus Mélenchon.

„El refuză să recunoască rezultatul și vrea să ne impună noul său front republican”, a mai spus liderul LFI, acuzându-l pe Macron de o tentativă de acaparare a puterii.

Alegerile anticipate au generat un parlament fragmentat, împărțit în trei blocuri majore – alianța stângii, centriștii lui Macron și extrema-dreaptă – fără ca vreunul dintre acestea să dețină majoritatea absolută.

În vreme ce stânga a revendicat guvernarea, centriștii lui Macron speră să atragă suficienți deputați de centru-dreapta și centru-stânga pentru a forma un cabinet de coaliție.

„Este ca fiul meu care trișează la Monopoly junior”.

Invitată la BFMTV marți seara, Marine Tondelier, lidera Les Écologistes, l-a criticat și ea pe președintele Republicii. „El este ca fiul meu care trișează la Monopoly junior. Poate reinventa regulile dacă vrea, dar numele asupra căruia NFP a convenit va fi menținut”, a spus ea.

„Emmanuel Macron trebuie să iasă din starea de negare. Am câștigat, avem un program, avem un prim-ministru”, a adăugat Tondelier pe pagina sa de pe platforma X.

Nerespectarea rezultatului alegerilor legislative „conduce la politica celui mai rău”, a avertizat și șeful socialiștilor, Olivier Faure, tot pe X. „Emmanuel Macron încearcă o diversiune culpabilă. Atunci când convoci alegeri cu riscul haosului, respecți rezultatul. Negarea este cea mai rea politică”, a insistat el.

Iar coordonatorul LFI Manuel Bompard a denunțat la rândul său o „negare insuportabilă a democrației”. „În Franța, nu există un drept de veto prezidențial atunci când poporul se exprimă”, a avertizat el.

„Am fost uimit, uluit și revoltat de disprețul, aroganța și violența discursului său”, a exclamat Bompard, înainte de a face apel la „mobilizări în societate”, deoarece „bătălia nu s-a terminat”.

Cine este Lucie Castets

Macron nu are un termen limită până la care trebuie să propună un prim-ministru, iar problema majorității nu pare să fie deocamdată rezolvată de niciun partid din parlament.

Pentru alianța stângii, formată din LFI, socialiști, ecologiști și comuniști, simpla propunere a prim-ministrei este o mică victorie, după săptămâni în care partidele s-au ciondănit pentru a alege un nume de compromis.

Lucie Castets este director financiar și de achiziții la primăria din Paris. A absolvit Școala Națională de Administrație în 2013, o universitate de elită pentru funcționarii Franței, însă nu a avut până acum o carieră în politica de partid și este o figură necunoscută publicului.

„Lucrând în combaterea evaziunii fiscale și a infracționalității financiare și cu un background în societatea civilă, va avea susținerea noastră deplină în guvernul pe care îl va conduce”, au precizat cele patru partide din NFP, într-o declarație comună.

Într-o declarație pentru agenția AFP, Castets a afirmat că este onorată de propunere și că, dacă va fi numită prim-ministru, va anula reforma pensiilor lui Macron, prin care vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani.

Potrivit profilului său de LinkedIn, Castets este specialist în combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului și că a lucrat pentru trezoreria franceză și Banca Mondială.

INTERVIURILE HotNews.ro