Sari direct la conținut

O nouă companie privată ar putea vinde RCA în a doua parte a acestui an / Ce demersuri face CEC și impactul în prețuri

HotNews.ro
Românii sunt tot mai îngrijorați de prețul pe care îl vor plăti pentru asigurările RCA, Foto: DreamsTime / Stokkete
Românii sunt tot mai îngrijorați de prețul pe care îl vor plăti pentru asigurările RCA, Foto: DreamsTime / Stokkete

O noua companie privată ar putea începe să vândă asigurări RCA în a doua jumătate a acestui an, în prezent fiind în a doua etapă a procesului de autorizare, a anunțat miercuri, la Guvern, Valentin Ionescu, directorul general în asigurări din ASF.

  • „În momentul de față avem o altă solicitare care se află în a doua fază de autorizare a unei companii private. Această companie a trecut de prima etapă de autorizare conform legislației de aurizare și anume de avizul de înființare și acum compania aduce documente pentru avizul de funcționare.”, a declarat miercuri Valentin Ionescu.

Potrivit acestuia, avizul de funcționare va fi acordat undeva în iunie-iulie, dacă toate documentele sunt în regulă.

  • „Această companie va vinde pe lângă asigurări RCA, asigurări CASCO, asigurări de sănătate și de locuințe. Deci vom avea o nouă companie care va vinde RCA undeva în a doua parte a anului acesta.
  • În ceea ce privește discuția cu CEC, am avut întâlniri cu reprezentanții băncii, le-am spus ce documente să aducă. Suntem în etapa în care reprezentanții CEC trimit documente la autoritate, ținem legătura cu ei și sperăm ca, cât mai repede, să vedem și o companie de stat care să vândă RCA.”, a declarat directorul general în asigurări din ASF.

De ce este dificil să sperăm la prețuri mici la RCA: În București 7 din 100 de mașini fac accidente, față de alte zone unde frecvența e mai mică

Directorul general din ASF a mai explicat miercuri de ce șoferii din București și alte orașe mari au prețuri mai mari la RCA și de ce e dificil să avem prețuri mai mici la RCA în general.

Potrivit acestuia, în orașele mari încărcarea în ceea ce privește tariful calculat de către societățile de asigurări este ceva mai mare datorită riscurilor și a frecvenței daunelor, care este mai mare.

  • „În mod normal pentru a avea un tarif cât mai rezonabil este nevoie de cât mai multe societăți care să vândă acea asigurare, o dispersie cât mai mare. Când sunt doar câteva companii care vând RCA este dificil să speri la un tarif mai mic, având în vedere că în România frecvența accidentelor este mult peste media europeană.
  • Dauna este un element foarte important în prețul RCA. În ultimii 3 ani, dauna medie a crescut de la 7.000 lei la 9.500 de lei.
  • În București 7 din 100 de mașini fac accidente față de anumite zone ale țării unde frecvența este mai mică, undeva la 4%. Toate aceste elemente trebuiesc luate în considerare când se calculează prețul RCA”, a declarat acesta.

Acesta a mai spus că mai există și o problemă structurală: RCA este un produs obligatoriu vândut de companii private.

  • „Sunt unele companii private care au avut pierderi în ultimii ani. Una dintre companiile cele mai mari din piață, Uniqa, s-a retras din piața RCA din cauza pierderilor cumulate de sute de milioane în ultimii 7-8 ani. După cum știți după ieșirea City Insurance, Uniqa a depus cerere să iasă de pe asigurarea RCA și putem avea și situații din acestea.”, a mai declarat Valentin Ionescu.

Pentru detalii citește: „Nu vreau să comentez, mi se pare un pic tendențios”: Răspunsul unui executiv din ASF, întrebat despre demisia de onoare și bonusurile de performanță după falimentele City și Euroins

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro