Sari direct la conținut

OMS recomandă creșterea taxelor pe alcool și băuturi zaharoase

HotNews.ro
Zahărul creează dependență, deci cu cât mănânci mai mult duce, cu atât vrei mai mult, Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com
Zahărul creează dependență, deci cu cât mănânci mai mult duce, cu atât vrei mai mult, Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut marți guvernelor să majoreze taxele pe băuturile zaharoase și alcoolice, deplângând faptul că prea puține țări folosesc taxarea pentru a-i încuraja pe consumatori să renunțe la obiceiurile dăunătoare pentru sănătate, potrivit AFP.

După ce a studiat ratele de impozitare a acestor produse, OMS a ajuns la concluzia că rata medie de impozitare a „acestor produse nesănătoase” este scăzută și că o creștere ar contribui la îmbunătățirea sănătății oamenilor.

„OMS recomandă ca accizele să fie aplicate tuturor băuturilor îndulcite cu zahăr și băuturilor alcoolice”, se arată într-un comunicat de presă emis la Geneva.

Potrivit OMS, 2,6 milioane de persoane mor anual din cauza consumului de alcool și peste 8 milioane din cauza consumului de produse dăunătoare pentru sănătate.

„Impunerea de taxe pe alcool și pe băuturile îndulcite cu zahăr va reduce aceste decese”, precizează OMS.

Acest lucru nu va acționa doar ca un factor de descurajare pentru consumatori, ci și ca un stimulent pentru companii să producă băuturi mai sănătoase.

Potrivit OMS, 108 țări impun taxe pe băuturile răcoritoare și pe băuturile îndulcite cu zahăr, dar rata medie de impozitare este de doar 6,6% din prețul unei băuturi răcoritoare.

Jumătate dintre aceste țări impun taxe și pe apă, ceea ce contravine recomandărilor OMS.

„Taxarea produselor nesănătoase îmbunătățește sănătatea oamenilor. Are efecte pozitive pentru societate, mai puține boli și debilitate, precum și surse de venit pentru guverne pentru a furniza servicii publice”, a declarat Rudiger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătății.

„În cazul alcoolului, taxele ajută la prevenirea violenței și a traumelor cauzate de (accidentele) rutiere”, a subliniat el.

Marți, OMS a publicat un manual privind impozitarea alcoolului pentru cele 194 de state membre ale organizației.

Un preț minim, combinat cu o taxă, ar permite reducerea consumului de alcool ieftin, precum și a spitalizărilor și deceselor legate de alcool, a infracțiunilor rutiere și a criminalității, potrivit recomandărilor din manual.

Aproximativ 148 de țări impun accize pentru băuturile alcoolice. „Cu toate acestea, vinul este scutit de accize în cel puțin 22 de țări, cele mai multe dintre ele din Europa”, a precizat OMS.

În medie, acciza pentru cea mai bine vândută marcă de bere este de 17,2%, în timp ce cea pentru cea mai populară marcă de băutură spirtoasă este de 26,5%, a precizat OMS. (foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro