PE se pregătește să voteze noi standarde privind poluarea auto. ONG-uri europene din domeniul sănătății au semnat un "apel pentru aer curat"
Noi standarde europene cu privire la poluarea auto vor fi supuse la vot miercuri, 3 octombrie, în Parlamentul European. În cazul în care vor fi adoptate, acestea ar putea avea un impact benefic major asupra sănătății europenilor. Observatorul Român de Sănătate, alături de ONG-uri din domeniul sănătății din câteva țări europene, a lansat cu această ocazie o petiție ce solicită europarlamentarilor români să voteze pentru standardele ridicate împotriva poluării. Petiția este disponibilă pe pagina stop-poluare.ro.
Un studiu realizat de cercetători germani în 2018 arată că impactul poluării din trafic este cel mai grav în cazul copiilor. Dioxidul de azot (NO2) este emis de eșapamentul mașinii, aproape de nivelul solului, și din această cauză afectează cel mai mult copiii și animalele de companie. Aceștia respiră cu până la 37% mai multe particule toxice de dioxid de azot, substanță cancerigenă conform Organizației Mondiale a Sănătății. Cercetătorii au măsurat nivelul poluării cu NO2 pe 500 de străzi din Germania.
Mașinile diesel sunt principalele responsabile pentru emisiile de NO2, care la nivel european cauzează anual moartea prematură a 75.000 de persoane. NO2 este responsabil pentru afecțiuni grave precum demență, bronhopneumopatie cronică obstructivă și boală cardiacă ischemică.
Parlamentul European votează mâine propunerea de ridicare a standardelor de poluare pentru autoturisme, care ar asigura o tranziție rapidă de la combustibilii fosili toxici către un viitor cu mașini nepoluante. Europarlamentarii se află în situația de a alege între standardele ridicate recomandate de Comisia pentru mediu și sănătate (ENVI) a Consiliului UE și standardele reduse propuse de Comisia Europeană.
Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) împreună cu Observatorul Român de Sănătate și alte opt organizații europene din domeniul sănătății au lansat cu această ocazie un mesaj video ce simulează efectele poluării asupra corpului uman. Mesajul video reprezintă un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care poluarea îl are asupra sănătății fiecăruia dintre noi.
„Poluarea aerului este cea mai mare problemă de mediu cu care ne confruntăm și afectează zilnic milioane de europeni. Deciziile politicienilor au un impact major asupra viitorului nostru. Costurile poluării pot fi suportate fie de industria auto, fie de noi, cei care respirăm zilnic aer toxic. Standardele de poluare supuse la vot vor asigura un aer curat în orașele europene”, a declarat Zoltán Massay-Kosubek, director de politici publice din cadrul Alianței Europene pentru Sănătate Publică.
Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie arată că efectele poluării aerului sunt cele mai grave în cazul nou-născuților și copiilor mici. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă.
Apelul pentru un aer mai curat este semnat de:
Alianța Europeană pentru Sănătate Publică
Universitatea din Creta, Grecia
Fundația Spaniolă pentru Inimă
Universitatea din Deusto, Spania
Asociația No Excuse Slovenia
Institutul pentru Participarea Tinerilor Slovenia
Sănătate și dezvoltare durabilă Slovenia
Observatorul Român de Sănătate
Societatea Poloneză pentru Programe de Sănătate
Asociația Bulgară pentru Apărarea Pacienților