Sari direct la conținut

Peste trei milioane de salariati vanati pentru pensiile private obligatorii

HotNews.ro

17 companii au inceput oficial, luni, lupta pentru atragerea a peste trei milioane de salariati la fondurile de pensii private obligatorii, intr-o campanie care va dura patru luni de zile. Miza: 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va intra lunar, cel putin in primul an de activitate, in conturile unor companii private.

Toti angajatii cu varste intre 16-35 ani (cu carte de munca) sunt obligati sa opteze pentru unul din fondurile de pensii administrate privat, active in Romania. O armata de circa 250.000 de agenti de marketing vor incerca sa-i atraga pe oameni la unul dintre fondurile de pensii active, fonduri care potrivit legislatiei actuale nu pot intra in faliment.

Semnati in perioada legala si numai pentru un singur fond

Pentru aderarea la unul dintre fondurile de pensii private, nu sunt necesare plati suplimentare. Mai exact, din cei 9,5% contributia actuala a salariatului la pensia de stat, 2% vor fi redirectionati catre un fond administrat privat ales de fiecare angajat in parte, urmand ca acest procent sa creasca anual cu 0.5% in urmatorii 8 ani, pana la limita de 6%.

Aderarea se face prin simpla semnare a unui formular numai de catre cel in cauza si nu presupune acte aditionale.

Persoanele cu varste intre 16-35 de ani sunt obligate sa opteze pentru unul dintre fondurile private autorizate de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), “arbitrul” acestei piete. Nu in ultimul rand, toti angajatii cu varste intre 36-45 ani (cu carte de munca) vor putea, in mod optional sa-si aleaga unul din fondurile deschise.

Atentie insa, cei care nu au aderat in perioada determinata legal (17 septembrie-17 ianuarie) vor fi redirectionati automat prin intermediul unui calculator catre un fond ales aleator. De asemenea, cei care pot adera la unul dintre fondurile autorizate pe Pilonul II nu au voie sa semneze decat un singur act de adeziune.

In situatia in care nu se respecta acest lucru si o anumita persoana a semnat doua astfel de acte, este anulata adeziunea si persoana in cauza este distribuita aleatoriu la unul dintre fondurile autorizate.

Schimbarea fondului de pensii – penalizata cu 5% din active

In cursa pentru pensiile private obligatorii s-au inscris 17 companii care administreaza fonduri in cea mai mare parte cu grad de risc mediu.

Acestea sunt: ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Allianz-Tiriac Pensii Private, Omniasig Pensii, Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Prima Pensie Fond de Pensii, AIG Fond de Pensii, BT Aegon Fond de Pensii, Generali Fond de Pensii, BRD Fond de Pensii, OTP Fond de Pensii SA, BCR Administrare Fond de Pensii, Bancpost

Fond de Pensii, KD Fond de Pensii, AG2R Fond de Pensii, Marfin Fond de Pensii si MKB Romexterra Fond de Pensii.

In situatia in care se doreste schimbarea fondului de pensii, potrivit legii, aceasta se penalizeaza cu 5% din activele acumulate. Unii oficiali ai companiilor inscrise in aceasta lupta prevad deja acest lucru si spun ca de vina ar putea fi asa numitele angajamente de preaderare care au fost incheiate inainte de startul luptei oficiale.

Sfaturi CSSPP privind alegerea unui fond de pensii administrat privat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro