Piatra Neagră din Mecca așa cum nu ați mai văzut-o până acum
Fotografii de înaltă rezoluție au dezvăluit pentru prima dată structura pietrei religioase din Mecca, orașul sfânt al Islamului, a anunțat o agenție guvernamentală saudită, citată de CNN.
Imaginile de înaltă rezoluție ale lui Al-Hajar al-Aswad sau Piatra Neagră au o dimensiune de până la 49.000 megapixeli, iar întregul proces de fotografiere și analiză a durat mai mult de 50 de ore, a declarat președinția generală pentru afaceri din Marea Moschee saudită și Moscheea Profetului.
S-au făcut 1.050 de fotografii ale pietrei, fiecare având 160 de gigaocteți. Piatra a fost fotografiată timp de șapte ore, a spus autoritatea.
S-a folosit o tehnică numită focus stacking, care combină mai multe fotografii cu diferite puncte de focalizare, potrivit Digital Photography School.
„Este semnificativ deoarece într-un anumit sens acest lucru este fără precedent”, a declarat pentru CNN Afifi al-Akiti, specialist în studii islamice la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în proiect.
„Se vede că de fapt nu este neagră, de exemplu … După cum înțeleg, este prima dată când există o fotografie digitală mărită a pietrei și se poate vedea piatra de aproape”.
„În tradiția musulmană, aceasta este considerată a fi o relicvă sfântă, dar rațiunea joacă un rol major în tradiția musulmană … Deci, deși este fără precedent să vezi o imagine a pietrei, musulmanii trăiesc pe pământ și știință joacă un rol major în religie”, a adăugat el.
Mecca este considerat centrul spiritual al Islamului, deoarece se spune că profetul Mohamed a primit aici primele sale revelații la începutul secolului al VII-lea.
Piatra este încadrată în argint pur în colțul de sud-est al Kaaba (Ka’bah), clădirea în formă de cub construită de Avram și fiul său Ismael, potrivit Coranului.
„Piatra era inițial albă, nu neagră. Se crede că, deoarece oamenii ating piatra și caută iertare de la Dumnezeu, piatra este neagră, reflectând păcatele umanității, potrivit unor surse musulmane”, a spus al-Akiti.
Tradiția musulmană susține că piatra datează din vremea lui Adam, omul primordial, a spus al-Akiti. Într-o altă relatare, se crede că îngerul Gabriel i-a dat piatra lui Avram în timp ce construia Kaaba, potrivit Oxford Islamic Studies Online.
Oamenii de știință subliniază că piatra ar putea fi un meteorit, a spus al-Akiti.
Oamenii sărută piatra astăzi pentru că Omar, al doilea calif musulman, le-a spus adepților că l-a văzut pe profetul Mohammed făcând el însuși asta, a spus al-Akiti.