Sari direct la conținut

​Pietele financiare asteapta raspunsul Zonei Euro la criza datoriilor suverane. Daca acesta nu e suficient, "vom avea o grenada amorsata pentru pietele de luni"

HotNews.ro

Liderii Zonei Euro discuta vineri, sub presiunea pietelor financiare, care au redevenit nervoase, raspunsurile europene in fata crizei datoriilor suverane, dar discutiile legate de intarirea Fondului de salvare financiara par sa bata pasul pe loc, relateaza AFP.

„Cred ca astazi trebuie sa ne punem de acord asupra liniilor mari ale ‘Pactului pentru Euro’ si sa obtinem semnale asupra manierei in care putem ajunge la un pachet global de masuri pana la finele lunii”, a declarat liderul ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, la sosirea in Bruxelles.

Sefii de stat si de guvern din cele 17 tari ale Uniunii monetare se reunesc in capitala belgiana incepand cu ora 16,00 GMT, pentru a discuta provocarile in fata carora se afla moneda unica europeana.

Principalul punct pe ordinea de zi este adoptarea unui „Pact pentru euro”, pentru a intari competitivitatea europeana. El ar trebui validat de toate tarile membre ale UE la summitul din 24 – 25 martie.

Dispozitivul se va baza pe angajamentele asumate de state. El reia in mare propunerile prezentate saptamana trecuta de presedintele UE Herman Van Rompuy, bazate pe proiectul initial franco-german, dar mult edulcorat.

Liderii europeni urmeaza sa discute si raspunsul lor la problema crizei datoriilor suverane, care trebuie finalizat pana la finele lui martie.

Dar aici progresele sunt lente si nicio decizie importanta nu este asteptata vineri.

In afara Pactului pentru Euro, pe agenda se afla intarirea Fondului de sustinere pentru tarile aflate in dificultate, definirea contururilor Mecanismului permanent care il va inlocui incepand cu 2013 si o decizie eventuala de relaxare a conditiilor de ajutor pentru Irlanda si Grecia.

Dar anumite tari, cu Germania in frunte, nu par dispuse la concesii pentru a avansa in acest sens.

„Nu vrea sa aprob Fondul de sustinere permanent daca raman intrebari in suspans”, a declarat cancelarul german Angela Merkel care, in fata alegerilor viitoare, este confruntata cu presiuni in sanul majoritatii politice pe care o conduce pentru a se arata mai ferma.

Discutiile treneaza, intre altele, asupra noilor instrumente cu care Fondul de sustinere ar urma sa fie dotat, in special asupra rascumpararii directe a datoriilor tarilor aflate in dificultate pe piate. Guvernul german se opune acestui lucru.

Un anumit numar de tari, precum Germania, Olanda, Finlanda sau Austria, pun accentul pe disciplina fiscala si nu doresc sa avantajeze in plus tarile aflate in dificultate fara angajamente stricte.

Portugalia a anuntat deja vineri o inasprire a masurilor de consolidare bugetara.

Dar statele cele mai fragile pledeaza in schimb pentru intarirea la maxim a dispozitivului european de ajutorare. Grecia si Irlanda doresc sa obtina o reducere a dobanzilor pe care le achita pentru imprumuturile obtinute de la UE.

„Acum avem nevoie de decizii europene puternice pentru a calma pietele”, a declarat vineri premierul grec Georges Papandréou.

Portugalia, considerata adeseori drept urmatorul candidat la banii europeni, a cerut si ea UE „sa fie la inaltime”.

Aceste apeluri intervin pe fondul tensiunilor din ultimele zile inregistrate pe pietele de obligatiuni pentru tarile de la „periferia” Zonei Euro.

Agentia de rating Moody’s a degradat succesiv de la inceputul saptamanii cotatiile pentru Grecia si Spania, relansand ingrijorarile legate de santatea bugetara a acestor state.

Daca raspunsul summitului nu este considerat suficient, „vom avea o grenada amorsata pentru pietele de luni”, a avertizat o sursa diplomatica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro