Sari direct la conținut

Press report: ​Gangsterii de pe Riviera Maya: Procuror mexican, acuzat că primea bani de la interlopul Florian Tudor. Conexiunea românească din rețeaua internațională de „secții de poliție” ale statului chinez. Ce companii petroliere din România nu mai pot importa petrol din Rusia

HotNews.ro
Press report, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia
Press report, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gangsterii de pe Riviera Maya: Un procuror mexican, acuzat că primea bani de la gruparea interlopului Florian Tudor, pe care trebuia s-o investigheze Nu avem suficienți medici, dar le punem piedici celor care cer echivalarea titlurilor dobândite în afară Dobroești, Ilfov. Conexiunea românească din rețeaua internațională de „secții de poliție” ale statului chinez Ce companii petroliere din România nu mai pot importa petrol din Rusia Funcționari sibieni, întrebați de ce parchează pe spațiul verde: ”terenul este al Statului Român” Operațiune de evaziune de 15 milioane de lei derulată în timp real, chiar când citiți acum Problemele unui antreprenor întors acasă: „Cei de la ISU m-au întrebat: «Dar plan de evacuare cădere meteoriți aveţi?” De ce ajung oamenii să comită crime? Ne răzbunăm pe Austria? De ce este o idee proastă sabotarea firmelor din cauza Schengen

Gangsterii de pe Riviera Maya: Un procuror mexican, acuzat că primea bani chiar de la gruparea interlopului Florian Tudor, pe care trebuia s-o investigheze

Un procuror mexican este acuzat că era pe statul de plată al grupării de interlopi condusă de Florian Tudor. El a reușit să conducă anchetele astfel încât oamenii lui Tudor, în cel puțin două dosare penale în care erau acuzați de tentativă de omor și omor în Cancun Mexic, să n-ajungă nici măcar pe lista de suspecți. Au fost însă investigați în România, unde au ajuns în instanță și ar putea petrece mulți ani în pușcărie. S-au apărat în fața judecătorilor fix cu dosarele investigate de procurorul care e bănuit că era plătit de șeful lor, Florian Tudor, scrie Context.

Nu avem suficienți medici, dar le punem piedici celor care cer echivalarea titlurilor dobândite în afară

O doctoriță din Republica Moldova, medic specialist neurolog cu 20 de ani de experiență, intenționa în 2018 să se mute definitiv cu toată familia în România. Pentru a profesa în țara noastră avea nevoie de recunoașterea titlului de calificare profesională în specialitatea neurologie și dobândirea dreptului de liberă practică a acestei specializări pe teritoriul României. Doctorița a terminat medicina la stat în Chișinău, dar studiile le-a finalizat în 3 ani, nu 5 cum este în România.

Pentru a dobândi dreptul de liberă practică, medicul a dat și trecut o probă de aptitudini la București. A depus apoi toate actele la Ministerul Sănătății, care a refuzat să-i accepte cererea, deoarece Colegiul Medicilor din România îi dăduse un aviz negativ, motivat prin durata mai mică a studiilor în această specializare în R.Moldova. Doctorița s-a adresat instanțelor de judecată, iar dosarul a ajuns până la instanța supremă, care recent i-a dat acesteia dreptate,scrie JustNews.ro.

Dobroești, Ilfov. Conexiunea românească din rețeaua internațională de „secții de poliție” ale statului chinez

Conform unui raport al Safeguard Defender, o organizație care luptă pentru drepturile omului, există cel puțin 102 „secții de poliție” întinse pe teritoriul a 53 de țări, printre care și România. Poliția Locală din Comuna Dobroești ar fi semnat un memorandum de cooperare cu Centrul de legătură dintre poliția de peste mări și poliția internă din Nantong, China, conform raportului, care citează un articol postat pe site-ul Guvernului din Nantong, scrie Buletin de București.

Ce companii petroliere din România nu mai pot importa petrol din Rusia. Cu ce a fost înlocuit țițeiul rusesc

În România, până la aprobarea sancțiunilor, trei rafinării importau petrol rusesc pe care îl prelucrau în special în motorină, dar și în benzină.

Este vorba de: Petromidia (deținută de KMG Internațional – fostul Rompetrol), Petrobrazi (OMV Petrom), Petrotel (Lukoil).

În plus, Gazprom România importa benzină și motorină rafinată în Serbia din petrol rusesc. Și rafinăria din Novisad este lovită de sancțiuni, pentru că petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei într-un terminal din Croația, stat membru UE.

În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import, scrie Europa Liberă.

Funcționari sibieni, întrebați de ce parchează pe spațiul verde: ”terenul este al Statului Român”

Pe singurul petic de spațiu verde amenajat în curtea Cadastrului sibian angajații instituției își urcă adesea mașinile. Întrebată care este motivul pentru care este permis angajaților să transforme în parcare singurul spațiu verde al instituției, conducerea acesteia citează din cartea funciară.

Aproape 30 de mașini se înghesuie, în fiecare zi lucrătoare, în curtea păzită cu barieră a Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu. Abundența de mașini personale duce la parcări duble și chiar triple, dar și la situația în care pe singurul spațiu verde amenajat în fața instituției sunt parcate mașini. Din curtea instituției există acces pietonal și înspre parcarea amenajată la Sala Transilvania, parcare cu taxă, scrie Turnul Sfatului.

Operațiune de evaziune de 15 milioane de lei derulată în timp real, chiar când citiți acum

Doi frați originari din Rădăuți și stabiliți în Iași cumpără pe bandă rulantă firme cu probleme financiare, procese și datorii la Fisc. Achizițiile sunt în plină desfășurare, lista cuprinde deja aproape 20 de firme, totalul datoriilor este de milioane de lei.

Va fi imposibil pentru stat să mai recupereze vreodată bani de la societățile comerciale ajunse în portofoliul celor doi. Unul dintre frați are adresa la blocul de garsoniere de pe Romană 37 A, dar vecinii nu-l cunosc și spun că nu locuiește acolo.

Cel de-al doilea are adresa într-o casă veche, vizavi de Penitenciar, dar și aici vecinii spun că nu stă nimeni cu acest nume. Este vechea schemă a cedării firmelor către oameni care nu pot fi trași la răspundere, scrie ReporterIS.

Problemele unui antreprenor întors acasă: „Cei de la ISU m-au întrebat: «Dar plan de evacuare cădere meteoriți aveţi?» Glumeau sau nu?”

Iulian Docea, un antreprenor de 48 de ani din Aiud, s-a întors din străinătate în satul bunicilor din județul Alba și a decis să restaureze casele lăsate în paragină. „Tot ce mă defineşte ca om, în locul ăsta am învăţat. Trebuie să-i dăm viaţă şi să-l punem înapoi cum o fost cândva”, povestește el. Problemele nu l-au ocolit, dar nici rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Când Iulian Docea s-a întors, în 2011, în ţară, satul unde copilărise, Rachiş, din comuna Miraslău, Alba, mai avea doar câţiva locuitori. „Erau turme de oi peste tot”, povesteşte bărbatul de 48 de ani. „Societatea o luat aşa o întorsătură, încât locul acesta a rămas efectiv abandonat. Au luat tot ce au putut, ca după un război şi au rămas casele abandonate şi părăsite. Asta m-a durut foarte tare, când am revenit şi-am văzut că nu mai aveam nici uşă la casă. Toate or fost sparte, tot o fost furat, absolut tot ce-o fost bun din case. Gardurile nu mai existau, scrie Libertatea.

Violenţa şi hărţuirea la locul de muncă iau amploare

Aproape fiecare al cincilea angajat la nivel global a experimentat violenţa sau hărţuirea la locul de muncă – relevă studiul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO).

Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) a constatat, în urma unui studiu efectuat la nivel mondial, că mobbingul şi violenţa la locul de muncă s-au accentuat. Aproximativ 23 la sută dintre cei chestionaţi au spus că cel puţin o dată s-au confruntat cu hărţuire psihologică, fizică sau sexuală în mediul în care îşi desfăşoară activitatea, scrie DW.

Ce țări cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun? Gâsca la cuptor din Germania, cea mai scumpă masă festivă, sarmalele românești, cele mai ieftine

Obrazul subțire cu gâsculiță grasă se ține: nicidecum cu sărmăluțe de purcel. Cel puțin așa arată un recent studiu. Națiunile care consumă carne de pasăre la masa de Crăciun se confruntă cu cele mai mari costuri, familiile din Spania cheltuind cel mai mult, după Germania. Românii cheltuiesc cel mai puțin pentru cina tradițională de Crăciun, care constă în sarmale cu mămăligă și cozonac. Familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de rețeaua socială de investiții eToro în 12 țări de pe trei continente, scrie FinEco24News.

De ce ajung oamenii să comită crime? Și putem oare să ne reabilităm cu adevărat? De vorbă cu Dan Rusu, criminolog român în Marea Britanie

„Criminologia a fost poate domeniul cel mai adecvat pentru a-mi explica mie niște lucruri. O formă de căutare”, spune Dan Rusu.

Rusu are 29 de ani și tocmai a terminat un doctorat în criminologie, în care explorează cum își reconstruiesc criminalii identitatea – și cum se reintegrează în societate – după eliberarea din închisoare. Trăiește în Marea Britanie, predă mai multe cursuri de criminologie și conduce cursul de reabilitare a infractorilor la facultatea pe care a terminat-o, la Universitatea din Birmingham.

Crede că infracționalitatea trebuie înțeleasă psihosocial, ca rezultat al interacțiunii dintre individ și societate, explică el,într-un interviu pentru PressOne.

Ne răzbunăm pe Austria? De ce este o idee proastă sabotarea firmelor din cauza Schengen

Austria a apărut pe ultima 100 de metri ca opozant al extinderii spațiului Schengen și are poziția cea mai încăpățânată cu privire la România, despre care afirmă că nu ar merita să se alăture grupului de țări fără frontiere.

Pozițiile Olandei și Austriei au stârnit în România reacții dure ale unor politicieni de la PSD și PNL, dar și de la cetățeni, pe rețelele sociale. Europarlamentarul Rareș Bogdan a amenințat cu sabotarea exporturilor Ucrainei, prin țara noastră, dacă nu suntem primiți în Schengen.

Robert Sighiartău a scris că „va trebui să începem să vorbim mai mult despre corupția din Olanda. Despre traficul de carne vie, despre portul Rotterdam și mafia de acolo, despre cum se vând droguri de mare risc pe la colțurile strădulețelor din Amsterdam”, scrie PressHub.

Prescrierea o scapă de 7 ani de închisoare. Fosta șefă de la Restituirea Proprietăților mai achită doar o despăgubire

Fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților Crinuța Dumitrean a scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare, primită în primă instanță, ca urmare a prescrierii faptelor.

Crinuța Dumitrean, fosta protejată a politicianului PDL Ioan Oltean, a fost condamnată inițial pentru despăgubirile supraevaluate pe care le-a avizat, din postura de director al ANRP, în 2011, pentru un afacerist.

Condamnarea în primă instanța data din 2018. Crinuta Dumitrean a fost reținută de procurorii anticorupție în 2014, pentru abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor ilegale acordate controversatului om de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, în valoare de 150 de milioane de euro, scrie PressHub.

Gazele din Marea Neagră – evoluțiile de pe ultima sută de metri, umăr la umăr cu Schengen

În timp ce România negociază cu Austria – prin vizita ministrului Bode la Viena – un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania OMV nu are zile liniștite:

Compania austriacă are la dispoziție doar trei săptămâni pentru a semna acordul de comercialitate pe gazele descoperite în perimetrul de la Marea Neagră: dacă nu o face până la 31 decembrie, își pierde licența de la data de 1 ianuarie 2023.

Acordul de comercialitate e pasul indispensabil pentru trecerea la dezvoltarea perimetrului și la investiția în sine,scrie Curs de Guvernare.

Interviu Daniel Fiott / Europa dintre SUA, China și Germania: strategic și economic

Lumea privește deja dincolo de războiul din Ucraina, pe două direcții: Europa, cu o Rusie slăbită, pe de o parte, și confruntarea dintre SUA și China, cu o Germanie încă nepoziționată, pe de altă parte.

În background rămâne însă realitatea dominantă a revenirii competiției geopolitice. Va repeta Germania eroarea de-a fi devenit dependentă de Rusia și în cazul Chinei?

Este mult-discutata Zeitenwende a Berlinului reală? În ce măsură va transforma securitatea europeană și percepțiile Flancului Estic? Vor rămâne SUA să apere Europa sau se vor concentra exclusiv pe Indo-Pacificul, care a început deja să fiarbă?Citește interviul pe Cursdeguvernare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro