Prima reacție a unui asigurător după înghețarea prețurilor RCA: Care ar fi principala cauză a falimentelor din ultimii 8 ani
Înghețarea prețurilor RCA pentru 6 luni este un compromis care poate fi acceptabil pe termen scurt, dar numai corelat cu măsuri de corectare a dezechilibrelor, a reacționat vineri Allianz-Țiriac Asigurări, al doilea mare asigurător RCA, după falimentul demarat la Euroins.
Prețurile RCA sub angajamentele de plată asumate – principala cauză a falimentelor din ultimii 8 ani
Asigurătorul subliniază în comunicat că cel mai important principiu în asigurări este suficiența primelor de asigurare, în raport cu angajamentele de plată asumate prin polițele de asigurare.
- „Trecutul ne arată că, vânzarea la prime incorect dimensionate față de angajamentele asumate, în perioada de plafonare sau nu, a fost principala cauză a falimentelor la care am asistat în ultimii 8 ani.
- Pericolul nu a trecut, iar lecția vitală pe care cu toții – piața, autoritățile, decidenții politici și clienții deopotrivă – trebuie să o reținem este aceea a adecvării primelor în raport cu angajamentele de plată.”, se arată în comunicatul asigurătorului.
Compania spune că banii încasați pe prima de asigurare reprezintă sursa principală de finanțare a despăgubirilor plătite, dar și pentru constituirea rezervelor de daună, care garantează că orice plată viitoare către asigurați poate fi efectuată, în condițiile asumate.
Cu alte cuvinte, dacă prețul RCA este prea mic, așa cum a fost practicat de City Insurance ori Euroins, fără suficiente resurse financiare pentru plata daunelor și a rezervelor care trebuie constituite conform legii, există riscul unor noi falimente.
- „Nu trebuie uitat faptul că prin polițele RCA se acoperă daune și riscuri cu sume mari, care pot depăși 7 milioane de euro, că un singur accident poate însemna atât pagube materiale, cât și vătămări corporale sau morale produse mai multor persoane și că, din păcate, acestea nu sunt cazuri ipotetice ci reale, cu o frecvență ridicată în România în comparație cu alte țări.
- Cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese, România fiind „campioană” în Europa la acest capitol.”, mai arată asigurătorul.
Ce probleme ar trebui corectate în cele 6 luni de înghețare a prețurilor RCA
Allianz-Țiriac spune că „înțelege situația dificilă din acest moment, generată de un faliment definitiv(n.a City Insurance) și unul în pronunțare (n.a Euroins) în termen relativ scurt, și preocuparea autorităților pentru limitarea impactului asupra bugetelor persoanelor și companiilor, dar că înghețarea prețurilor nu poate fi decât un compromis acceptabil pe termen scurt, care trebuie corelat cu măsuri de corectare legislativă a dezechilibrelor.
- “În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenția asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraților, dar riscă să pună piața sub presiune.
- E ca și cum, pe o oală în fierbere așezăm un capac, fără să reducem intensitatea focului, fără să scădem temperatura apei și fără să existe posibilitatea de debușeu.
- O nouă „explozie” poate fi evitată doar dacă intervenim asupra cauzelor”, a declarat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac.
În acest sens, asigurătorul spune că va colabora cu autoritățile „pentru găsirea de soluții viabile care să vizeze, în primul rând, diminuarea numărului de accidentelor rutiere și a severității, un control mai bun și predictibilitate asupra costurilor cu reparațiile sau vătămările corporale pe care acestea le generează, responsabilizarea șoferilor din România.”
Cum arată „prima suficientă” RCA în afacerile Allianz-Țiriac: Câți bani a încasat și ce daune a plătit anul trecut
Veniturile încasate de Allianz-Țiriac Asigurări din primele brute subscrise pe toate liniile de asigurări anul trecut au fost de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu peste 40% față de 2021, iar valoarea despăgubirilor plătite a fost de 1,2 miliarde de lei.
Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Țiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste 3 miliarde de lei în rezerve tehnice, garanții financiare pentru plata angajamentelor asumate în toate polițele de asigurare.
Profit operațional de 250 milioane de lei
Profitul operațional, suma rămasă după plata despăgubirilor, constituirea rezervelor și deducerea cheltuielilor operaționale, a fost de aproximativ 250 milioane de lei.
Rata combinată, raportul dintre suma daunelor plătite și a cheltuielilor administrative și primele brute subscrise, s-a situat la 93% la finalul anului trecut.
- Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei încasați, asigurătorul a câștigat 7 lei după plata daunelor și cheltuielile administrative.
Compania susține că menținerea pe trend pozitiv a profitabilității operaționale, în contextul presiunii în creștere a daunalității a fost posibilă datorită unei discipline riguroase a costurilor și a rezultatului din activitatea investițională.
Cea mai mare despăgubire plătită în 2022 a fost pe RCA: 5,2 milioane de lei
Compania a anunțat că cea mai mare despăgubire plătită anul trecut a fost de 5,2 milioane de lei, în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.
Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost plătită în urma unui incendiu la un parc de agrement.
Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă.
În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința.
În cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală.
Prețurile RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, începând din 11 aprilie / Premierul Ciucă a cerut modificarea legii RCA
Prețurile RCA vor fi plafonate, începând din 11 aprilie, timp de 6 luni la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se va aplica reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat, după ce Hotărârea de Guvern a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial.
Din păcate, consumatorii nu pot ști ce tarife practica fiecare asigurător la nivelul B0 la data de 28 februarie 2023 pentru fiecare categorie de asigurat în parte, aspect semnalat de altfel și de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cea care a elaborat această variantă finală de act normativ, susține că în urma analizelor efectuate a rezultat că, per ansamblu, tarifele practicate de societățile de asigurări la 28 februarie 2023 sunt mai mici decât tarifele de referință publicate la data de 7 martie 2023.
Guvernul a aprobat miercuri plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.
Sursa foto: Dreamstime.com