Sari direct la conținut

Proiectul legii securitatii cibernetice a Romaniei: Furnizorii de internet si telefonie trebuie sa permita accesul la datele clientilor catre reprezentantii SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO si ANCOM 'la solicitarea motivata' a acestora

HotNews.ro

​Detinatorii de infrastructuri cibernetice (n.a toti furnizorii de internet si telefonie) trebuie sa permita accesul la datele detinute, relevante în contextul solicitării, reprezentantilor Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM la „solicitarea motivata” a acestora. Dispozitia apare in proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei, initiat si adoptat de Guvern in 30 aprilie, si dezbatut acum in Parlament.

Dispozitia din proiectul de lege a fost semnalata initial dejuristul Bogdan Manolea pe blogul sau:Drept & Internet – noutati si opinii.

Iata ce prevede articolul 17 din acest proiect legislativ:

Art. 17 – (1) Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi:

  • a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării;

Proiectul de lege are urmatoarea definitie pentru infrastructuri cibernetice:

  • infrastructuri cibernetice – infrastructuri din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice;

Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei a fost adoptat in sedinta Guvernului din data de 30 aprilie, in aceeasi zi in care a fost scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI).

Proiectul a fost inregistrat la Camera Deputatilor in data de 27 mai 2014. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională si Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au avut termen de depunere amendamente data de 3 iunie 2014, iar in 10 iunie 2014 au termen pentru depunere raport.

Potrivit proiectului Legii securitatii cibernetice a Romaniei, detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizori de servicii de internet, au obligatia de a-si notifica, de indata, clientii, persoane de drept public si privat, in situatiile in care sistemele informatice utilizate de acestia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice si de a dispune masurile necesare in vederea restabilirii conditiilor normale de functionare.

Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se va pedepsi cu amenda de la 500 la 5000 de lei. Cheltuielile firmelor private legate de executarea dispozitiilor acestei legi vor fi deductibile fiscal in conditiile si cuantumul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

Pentru detalii privind acest proiect, citeste si: UPDATE Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei: Furnizorii de servicii de internet risca amenzi de pana la 5000 lei daca nu-si notifica, de indata, clientii in cazul incidentelor sau atacurilor cibernetice

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro