Sari direct la conținut

Proprietatea actionarilor minoritari „e un moft“

Cotidianul

Peste 16 milioane de romani au devenit, prin Programul de privatizare in masa, actionari minoritari la anumite societati. Drepturile lor sint incalcate sistematic de actionarii majoritari, prin fel de fel de tertipuri.

Asociatia Actionarilor din Romania a facut publice metodele pe care actionarul majoritar le foloseste pentru a reduce impactul actionarilor minoritari asupra societatii in cauza.

Dintre aceste metode semnalam: majorari ale capitalului social cu aport in natura sau in bani fara efectuarea in prealabil a reevaluarii patrimoniului; achizitii de active fixe sau financiare; gajarea sau ipotecarea de active in favoarea actionarului majoritar sau in favoarea unui tert si garantarea unor credite angajate de actionarul majoritar; transferul profitului in afara societatii sau

decapitalizarea acesteia, prin contracte preferentiale; fuziuni si divizari cu nerespectarea dreptului actionarului minoritar; vinzari de active, inchirieri, concesionari; plata preferentiala a dividendelor catre actionarul majoritar.

Majorarea capitalului

Exista numeroase exemple in care actionarul majoritar a hotarit, in detrimentul actionarilor minoritari, modificari ale capitalului social cu aport in natura fara efectuarea in prealabil a reevaluarii patrimoniului societatii.

Mai mult, in cele mai multe cazuri aceasta majorare s-a facut cu active care nu sint necesare desfasurarii activitatii societatilor in cauza si avind ca efect diminuarea numarului de actiuni detinute de actionarii minoritari. Unul dintre aceste cazuri este al societatii Muntenia SA Bucuresti, firma producatoare de ulei alimentar.

Actionarul majoritar, Prefabricate Vest, a aprobat o majorare de capital social cu aport in natura, reprezentat de un sistem informatic integrat, evaluat la 46,8 miliarde de lei, in conditiile in care, la momentul majorarii, capitalul social era de 6,8 miliarde.

Datorita nereevaluarii activelor inaintea majorarii de capital, cota actionarului majoritar a crescut la 91%, fata de 75% cit ar fi avut daca activele fixe ar fi fost reevaluate.

Lista societatilor care au apelat la aceasta metoda continua cu Comet Bucuresti, Condem Bucuresti, Comcereal Prahova, Comtexin Bucuresti, SAO Oradea, Marcom Baia Mare, Galgros Galati, Tomiris Iasi, Comat Giurgiu, Wisconsis Turning Ssystem Tirgoviste, Secom Icret Bucuresti, Comcereal Arges, Romaqua Group Borsec, Complex Perla Majestic Mamaia.

Achizitii de active fixe sau financiare

O alta metoda folosita o reprezinta achizitiile de active fixe fara a fi necesare societatii. Astfel, la Gavazzi Steel Otelul Rosu, prin hotarire a Consiliului de Administratie, s-a achizitionat firma Gavazzi Steel Consultans BVI, cu sediul in Insulele Virgine, in contul directorului unic al acestuia, Marco Gavazzi urmind sa se verse suma de 10.000 USD platita pentru societate.

Aceasta urma sa acorde consultanta contra cost societatii comerciale Gavazzi Steel Otelul Rosu in probleme de marketing si pentru obtinerea de comenzi de productie, fara ca aceste comenzi sa fie justificate din punct de vedere economic.

Exclusivitate pentru alte firme ale majoritarilor

Profitind de posibilitatea de a presa conducerea executiva, actionarii majoritari au dictat incheierea unor contracte preferentiale pentru furnizori sau distribuitori agreati, de multe ori firme care apartineau aceluiasi actionar majoritar.

Astfel de situatii s-au intilnit la Tepro Iasi, unde fostul actionar majoritar, Zelezarny Veseli, a impus ca intreaga activitate de import-export a societatii sa se deruleze prin firme din Cehia la care detinea pachete semnificative de actiuni. Societatea, implicit actionarii minoritari au fost prejudiciati prin preturile practicate si prin nerepatrierea in termen legal a valutei.

La Zimbrul Suceava, actionarul majoritar a impus ca intreaga activitate de aprovizionare-desfacere a societatii sa se desfasoare prin contracte de comision cu societatea detinuta integral de fiica sa. Societatea a fost prejudiciata prin preturile practicate si prin comisionul suplimentar de 5% perceput.

La Matpur Bucuresti, actionarul majoritar Turck Petrol a incheiat un contract cu o firma din Turcia pentru importul de siliciu. Tinind cont de nevoile de siliciu ale Matpur, este evident ca acest contract are ca scop principal transferul de lichiditati in strainatate. Si la Koyo Alexandria intilnim acest aspect.

Este vorba despre societatea Europa Koyo, care este atit client, cit si furnizor pentru Koyo Alexandria. Termenii de incasare de la Europa Koyo sint mai lungi decit cei de plata, motiv pentru care Koyo Alexandria acorda, de fapt, un credit comercial fara dobinda firmei din Olanda, platind in acelasi timp dobinda pentru creditul de lucru pe care Europa Koyo il furnizeaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro