„Puneți taxe pe băuturile cu zahăr”, îndeamnă Banca Mondială / Sănătate mai bună și finanțe mai mari la buget
Taxarea băuturilor zaharoase are un efect pozitiv atât asupra sănătății populației, cât și asupra finanțelor publice, a declarat miercuri Banca Mondială, îndemnând guvernele să ia în considerare această măsură, potrivit AFP
Aceasta ar „crește productivitatea și veniturile” guvernelor, îmbunătățind în același timp sănătatea oamenilor prin încurajarea acestora să consume băuturi alternative, cum ar fi apa, potrivit unei postări pe blog publicată de BM.
Acest tip de taxă se bazează pe principiul semnalului de preț, crescând prețul produselor vizate pentru a reduce consumul acestora.
În prezent, mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în țări care au implementat acest tip de taxă, în principal în țările sărace și emergente. În schimb, majoritatea țărilor G20 nu au pus în aplicare o impozitare specifică a băuturilor îndulcite cu zahăr.
Acoperirea este, de asemenea, inegală între regiuni: 98% din populația Asiei de Sud și 81% din populația Americii Latine sunt acoperite, în timp ce doar 21% din populația Africii de Nord și a Orientului Mijlociu și chiar 10% din populația Asiei de Est și a Pacificului sunt acoperite.
Ce spun studiile despre suprataxarea băuturilor îndulcite cu zahăr
Pentru a fi mai eficientă, o astfel de impozitare trebuie să crească prețurile suficient de mult și să vizeze o categorie largă de produse, inclusiv sucuri de fructe.
Cu toate acestea, BM regretă faptul că, în majoritatea cazurilor, această impozitare nu este suficient de bine direcționată, incluzând și apa îmbuteliată, reducând astfel efectele potențiale în ceea ce privește sănătatea publică.
Instituția amintește că băuturile zaharoase „sunt legate de obezitate, boli cardiovasculare, diabet și probleme dentare”. Aceste probleme de sănătate au afectat două miliarde de persoane în 2016, dintre care 70% trăiesc în țări sărace sau emergente.
Aceste boli au, de asemenea, un impact economic prin „reducerea speranței de viață, a productivității și creșterea costurilor cu asistența medicală”.
Studii realizate în Mexic și în Marea Britanie au arătat că taxarea acestor băuturi a dus la o reducere a obezității, în special în rândul fetelor tinere.