Sari direct la conținut

Radu Oprea, despre ajutorul de stat din construcții: Vrem să câștigăm cotă de piață în România și țintim reconstrucția Ucrainei / Ce temeri au constructorii

HotNews.ro
Munca in constructii, Foto: Dan Dunkley / ImageSource / Profimedia
Munca in constructii, Foto: Dan Dunkley / ImageSource / Profimedia

​Azi importăm 70% din materialele de construcții, iar dacă vom fi competitivi în timp am putea să scădem și la jumatate din ce importăm astăzi, a declarat vineri Radu Oprea, ministrul Economiei, despre schema de ajutor de stat de 150 milioane de euro pregătită în construcții.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții, bugetul alocat pentru acest an fiind de maxim 150 milioane de euro.

Vineri, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Radu Oprea, alături de premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu au discutat timp de 2 ore cu reprezentanții patronatelor din construcții despre proiectul schemei de ajutor de stat pe care o pregătește Guvernul.

  • „Orice capacitate din România generează locuri de muncă. O producție mai mare și mai bună înseamnă prețuri mai mici. O fabrică de gips carton costă cel puțin 50 milioane euro pentru un proces tehnologic modern. O fabrică de gresie ajunge la 100 milioane de euro.
  • În același timp, sunt alte materiale de construcție, care au costuri mai reduse. Vorbim cu industria astfel încât să câștigăm cotă de piață în Romania și țintim reconstrucția Ucrainei pentru a fi pregătiți pentru acel moment.”, a declarat vineri ministrul Economiei Radu Oprea.

Cristian Erbașu: Sumele nu sunt mici pentru astfel de fabrici. Trebuie să avem predictibilitate

Cristian Romeo Erbașu, vicepreședintele Patronatului Societăților de Construcții, a subliniat că o intenție bună se poate transforma într-un insucces dacă nu se discută cu atenție detaliile tehnice ale unei astfel de scheme de ajutor de stat.

  • „Este evident că ne dorim o rapiditate mai mare în execuție pentru că materialele care vin din import vin foarte greu, este o criză la nivel mondial în privința materialelor de construcții, trebuie să fie de calitate și mai ieftine.
  • Deja am stabilit niște cifre. Sumele nu sunt mici pentru astfel de fabrici. Este bine că vor fi locuri de muncă și calificate, cu salarizări bune în astfel de fabrici, pentru că există posibilitatea unor rentabilități foarte bune, dar trebuie să avem o predictibilitate pe termen mediu 5-7 ani, dar și lung – 10-15 ani, pentru că o astfel de fabrică cu capacități mari, necesită o amortizare de minim 10-15 ani, lucru pe care l-am abordat și am căzut de acord.”, a declarat Cristian Erbașu.

Erbașu: O eliminare sau o diminuare a facilităților fiscale în acest moment ar fi extrem de nocivă pentru piață

Reprezentantul patronatelor din construcții a fost întrebat și despre discuțiile și recomandările instituțiilor internaționale legate de reducerea facilităților fiscale din România.

  • „Industria este foarte îngrijorata față de acest aspect pentru că noi am avut o planificare pe 10 ani între 2019 si 2028. Pe de altă parte sunt anumite asumări ale statului român.
  • În PNRR ne-am asumat ca din 2025 aceste facilități vor scădea treptat până în 2028.
  • Am convenit și așa am simțit și din partea Guvernului că o eliminare sau o diminuare a facilităților în acest moment ar fi extrem de nocivă pentru piață și mediul investițional și pentru următoarea perioadă un an – un an și jumătate sperăm să nu se acționeze asupra acestor facilități, urmând ca prin PNRR, treptat mai sunt inca 4 ani, undeva 25% in fiecare an să se reducă aceste facilități.”, a precizat Romeo Erbașu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro