Sari direct la conținut

Rata de penetrare a conexiunilor de internet fix in Romania a ajuns la 41,5% in 2011/ In mediul rural erau doar 680.000 de conexiuni, desi in crestere semestriala cu 14%

HotNews.ro
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: AGERPRES
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: AGERPRES

Anul trecut, in Romania erau 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe, din care in mediul rural erau doar 680.000 de conexiuni, in crestere cu 14% fata de jumatatea anului trecut, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In aceste conditii, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet broadband fix la suta de gospodarii a crescut cu 3,6 puncte procentuale, pana la 41,6%, sub media UE. Pe de alta parte, s-a remarcat cresterea numarului de conexiuni de foarte mare viteza (cel putin 30 Mbps), acestea ajungand la o pondere de aproape 50% din totalul numarului de conexiuni la puncte fixe.

De altfel, noteaza autoritatea, conform ultimului raport privind situatia serviciilor broadband publicat de Comisia Europeana, din punct de vedere al ponderii conexiunilor de foarte mare viteza, Romania ocupa la 1 iulie 2011 primul loc intre Statele Membre, fiind de asteptat ca si la sfarsitul anului 2011 sa ramana pe unul din primele locuri din acest punct de vedere.

Numarul conexiunilor mobile de internet in banda larga au crescut cu aproape 40% in 2011

  • „Romania a inregistrat in anul 2011 cresteri ale numarului de conexiuni fixe si mobile de banda larga si pe segmentul internetului fix am remarcat cresteri mai accentuate a conexiunilor instalate persoanelor fizice si a conexiunilor instalate in mediul rural. Pe segmentul internetului mobil se remarca evolutia numarului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraoptiune dedicata pentru accesul la internet. De asemenea, a continuat sa creasca ponderea conexiunilor cu viteza de cel putin 30 Mbps in totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensa a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungand la 220MB. Toti acesti factori au contribuit la cresterea in anul 2011 a veniturilor obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet cu 4% fata de anul 2010, pana la 2 miliarde lei”, a declarat joi, 17 mai, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, in cadrul conferintei ‘Ziua Comunicatiilor 2012’.

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, in crestere cu 20% semestrial si 39% anual. Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active in banda larga utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 1,12 milioane de conexiuni mobile active in banda larga prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor).

Conform raportului publicat astazi de ANCOM, numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+) sau EV-DO a crescut cu 15% in ultima jumatate a anului 2011, ajungand la 5,9 milioane. Traficul mediu lunar realizat de un utilizator de internet mobil a ajuns la 220 MB, existand o diferenta notabila intre media lunara a traficului realizat prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (1.150 MB) si cea a traficului realizat prin intermediul telefoanelor mobile (30 MB).

Veniturile obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet au atins 2 miliarde de lei in anul 2011 (in crestere cu 4% fata de anul 2010), valoare ce reprezinta aproximativ 13% din totalul pietei telecom.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii de acces la internet, linii inchiriate si transmisiuni de date, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011 si poate fi consultat aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro