Sari direct la conținut

Recuperarea banilor transferați de Euroins în Bulgaria: FGA caută o soluție amiabilă / Cât ar fi taxa de arbitraj în Sofia / Reacția grupului bulgar Eurohold

HotNews.ro
Bani pierduti, Foto: Syda Productions / Dreamstime.com
Bani pierduti, Foto: Syda Productions / Dreamstime.com

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) încearcă o soluționare amiabilă pentru a recupera de la reasigurătorul bulgar EIG Re cele 855 milioane de lei transferate de Euroins în luna februarie din acest an, chiar în timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) era în control și îi verifica fluxul zilnic de operațiuni.

Recuperarea acestor bani a fost trasată de ASF către FGA chiar prin decizia din 17 martie 2023, când s-a declarat insolvența și a fost retrasă autorizația de funcționare a Euroins.

ASF a explicat pentru HotNews.ro că transferul a 855 milioane de lei s-a făcut de către Euroins în baza a două contracte încheiate cu EIG Re în luna februarie din acest an, fără ca ASF sau echipa de control să fie informată.

FGA trebuie să facă toate demersurile necesare în vederea desființării, cu efect retroactiv, a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re și a recupera activele transferate în temeiul acestui contract.

FGA – notificare de soluționare amiabilă către EIG Re pentru recuperarea banilor

Ce demersuri a făcut până acum FGA pentru recuperarea acestor bani?

  • „În acest moment se fac analizele și scenariile privind demersurile legale care trebui inițiate de societate pentru recuperarea sumelor transferate. S-a inițiat o notificare către EIG RE de soluționare amiabilă pentru aducerea la îndeplinire a mandatului dat FGA.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

La solicitarea HotNews.ro de a preciza în ce constă propunerea de soluționare amiabilă, FGA a evitat să ofere mai multe detalii, precizând că „notificarea reasiguratorului Eig RE reprezintă o acțiune cu caracter legal și comercial care necesită un caracter de confidențialitate până la soluționare.”

Surse: Taxa de arbitraj se ridică la 8 milioane de euro la Curtea de Arbitraj din Sofia

FGA a mai precizat pentru HotNews.ro că „nu are crențe de recuperat de la EIG Re, ci societatea Euroins România, al cărei administrator interimar este Fondul de garantare a asiguratilor.”

  • „În situația unei dispute comerciale, se aplică clauzele contractuale de soluționare, în acest caz disputa s-ar judeca la Curtea de Arbitraj de la Sofia, cu aplicarea legislației bulgare.
  • Taxele de arbitraj reprezintă un procent din suma solicitată, în acest caz putând a fi substanțiale.
  • În eventualitatea declarării falimentului, lichidatorul judiciar are pârghii legale de a anula anumite contracte și de a solicita restabilirea legalității.
  • Cheltuielile necesare ar trebui suportate de societate, care nu are astfel de disponibilități, nu de către FGA, de altfel, legislația FGA nu permite efectuarea unor astfel de cheltuieli.”, au mai declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Surse apropiate situației au precizat pentru HotNews.ro că „numai taxa de arbitraj este de circa 8 milioane de euro și că fără bani trebuie așteptat lichidatorul judiciar”

ASF a sesizat Parchetul General cu privire la banii transferați de Euroins către EIG Re

Subiectul recuperării banilor transferați de Euroins către reasigurătorul bulgar EIG, parte din același grup Euroins Insurance Group (EIG), apare și într-un răspuns al ASF furnizat la finele lunii trecute la interpelarea unui deputat PNL.

ASF amintește că în urma verificărilor datelor financiare a constatat că la data de 30 iunie 2022 Euroins nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), situație care s-a menținut şi la data de 30 septembrie 2022, iar rezultatele acestei analize au fost comunicate societății.

  • „Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri in cuantum de 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR de fonduri în cuantum de 1.75 miliarde lei.
  • Cunoscând ajustările şi corecțiile efectuate de ASF şi deteriorarea indicatorilor de solvabilitate, societatea a prezentat Autorității un contract nou de reasigurare pentru portofoliul RCA cu reasigurătorul EIG Re, ca fiind măsura care să conducă la restabilirea fondurilor necesare pentru acoperirea MCR şi SCR.
  • ASF a analizat efectele acestui contract şi posibilitatea de restabilire a indicatorilor de solvabilitate ai societății, concluzia fiind ca acest contract de reasigurare nu îmbunătățea indicatorii de solvabilitate ai societății, singura măsură adecvată pentru readucerea la un nivel pozitiv a fondurilor proprii şi implicit la acoperirea SCR fiind o nouă infuzie de capital/imprumuturi subordonate din partea acționarilor.”, spune ASF.

Autoritatea mai menționează că „EIG Re este o societate din Bulgaria care desfăşoară activitate de reasigurare, fiind, ca şi Euroins România, o subsidiară a Grupului Euroins Insurance Group (EIG) din Bulgaria, care la rândul său este o subsidiară a Grupului Eurohold AD Bulgaria.

În baza contractului de reasigurare nou încheiat, ca și cost al reasigurării, Euroins România a efectuat transferul unor active financiare în baza a două contracte de transfer de instrumente financiare.

Totodată, în baza unui acord privind asigurarea de lichidități încheiat între EIG Re şi Euroins România, EIG Re a pus la dispoziția Euroins România active financiare într-un cont separat la intermediarul financiar prin care efectuează plasamentele investiționale, care să asigure lichiditatea necesară şi operațiunile curente.”

  • „Autoritatea a înaintat intreaga documentație către organele competente, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secția de urmărire penală şi criminalistică, în vederea cercetării şi analizării aspectelor referitoare la operațiunile efectuate între cele două societăți, conform competentelor ce revin acestei instituții.”, spune ASF.

În final, autoritatea mai spune că „a făcut şi alte demersuri în vederea cercetării şi analizării de către organele competente a unor aspecte presupuse a se circumscrie unor fapte penale”.

Grupul bulgar Eurohold: Am propus o soluție pentru criza RCA încă din 4 aprilie, dar nu am primit niciun răspuns – UPDATE

În replică la articolul HotNews.ro, grupul bulgar Eurohold a amintit faptul că a transmis autorităților o propunere de soluționare a crizei RCA în data de 4 aprilie 2023, dar că nu au primit niciun răspuns.

Iată precizările transmise miercuri de grupului bulgar Eurohold:

  • „Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Eurohold Bulgaria așteaptă din 4 aprilie 2023 un răspuns de la ASF sau FGA, sau Guvernul României, la propunerea de a discuta o soluție concretă pentru criza RCA, provocată de instituția din România, după ce a blocat pe 17 martie activitatea Euroins Romania, în baza unor date din vara și toamna anului 2022.
  • Concret, BERD și Eurohold au propus o soluție eficientă prin transferul întregului portofoliu de asigurări și daune al Euroins România către Euroins Insurance Group, subliniem: toate contractele, printr-un acord de transfer prin care EIG se angajează să acopere toate plățile curente și viitoare de daune. Plata pentru acestea reprezintă toate activele existente ale Euroins România.
  • Suntem surprinși de lipsa răspunsului din partea autorităților române cu privire la propunerea noastră care, dacă va fi acceptată, va rezolva cazul fără a folosi fonduri guvernamentale, va economisi o sumă importantă din banii publici și va contribui la evitarea unei crize pe piața asigurărilor.
  • FGA poate evita distrugerea definitivă a companiei Euroins Romania, pe care a dus-o deja înspre faliment, prin acceptarea discuțiilor cu reprezentanții BERD și Eurohold pe marginea propunerii mai sus menționate.
  • Cu toate acestea, FGA insistă pe teme false, precum prima de reasigurare plătită de Euroins Romania către EIG Re în luna februarie, achitată prin transfer bancar legal și în baza unui contract notificat către ASF, bani din care mai bine de jumătate s-au întors deja în România.
  • Euroins Insurance Group are active de aproape 2 miliarde de euro, iar răspunderea pentru distrugerea Euroins Romania revine Autorității de Supraveghere Financiară, prin decizia din 17 martie.
  • Așa-zisul ”deficit de capital de solvabilitate” invocat de ASF fusese deja soluționat prin contractul de reasigurare cu EIG Re, avizat de către autoritatea de reglementare din Bulgaria și despre care ASF a fost notificată oficial și în baza căruia Euroins a plătit în România, de la începutul anului și până pe 17 martie, daune în valoare de 450 de milioane de lei, când a fost oprită de ASF.
  • Afirmațiile ASF despre lipsa lichidității și contractele de reasigurare sunt neadevărate și rău-intenționate. Rezervele de capital pot fi formate din capitalul subscris și vărsat, pe care Euroins România l-a crescut în mod repetat în ultimii 10 ani, plus contracte de reasigurare, precum și obligațiuni și alte instrumente financiare, care pot fi convertite în numerar foarte rapid”.

Sursa foto: Syda Productions / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro