Rețeta puiului cu unt se tranșează în instanță. Două lanțuri de restaurante indiene revendică acest fel de mâncare popular la nivel mondial
- Redactia Hotnews
Puiul cu unt, unul dintre felurile de mâncare indiene care se bucură de recunoaştere la nivel mondial, nu este doar delicios ci şi controversat, după ce două lanţuri indiene de restaurante au decis să apeleze la instanţă pentru a hotărî cine a inventat acest preparat culinar, transmite miercuri Reuters.
Procesul, ce a devenit un subiect fierbinte în India, a fost deschis de familia care deţine lanţul de restaurante Moti Mahal, un faimos lanţ de restaurante din Delhi care i-a avut drept clienţi celebri, printre alţii, pe preşedintele american Richard Nixon şi pe primul premier indian Jawaharlal Nehru.
Reclamanţii susţin că fondatorul acestui lanţ de restaurante, Kundan Lal Gujral, a creat puiul cu unt în anii 30, când primul restaurant Moti Mahal s-a deschis la Peshawar, înainte de a se muta la Delhi.
Într-un dosar de judecată de 2.752 de pagini, reprezentanţii restaurantelor Moti Mahal îi acuză pe rivalii de la Daryaganj că aceştia susţin în mod mincinos că ar fi inventat acest preparat, precum şi dal makhani, un fel de mâncare foarte popular pe bază de linte şi în care sunt prezente de asemenea, din abundenţă, untul şi smântâna.
Familia Gujral doreşte să obţină în instanţă despăgubiri de 240.000 de dolari şi mai pretinde că rivalii de la Daryaganj au copiat până şi formatul site-ului web al restaurantelor Moti Mahal, precum şi „modul de amenajare şi atmosfera” acestor restaurante.
„Nu poţi confisca moştenirea cuiva”
„Nu poţi confisca moştenirea cuiva… Preparatul a fost inventat când bunicul nostru se afla în Pakistan”, a declarat Monish Gujral, directorul executiv al lanţului Moti Mahal.
Lanţul rival de restaurante Daryaganj – ce a fost înfiinţat recent, în 2019 – susţine că defunctul membru al familiei proprietarilor, Kundan Lal Jaggi, a fost partenerul lui Gujral şi împreună au deschis restaurantul Moti Mahal din Delhi în 1947, iar controversatul preparat ar fi fost inventat acolo. Acest fapt le-ar conferi dreptul de a susţine la rândul lor paternitatea asupra puiului cu unt.
Reprezentanţii restaurantelor Daryaganj au prezentat pentru Reuters un contract vechi de parteneriat, scris de mână şi înregistrat în 1949, pentru a-şi susţine poziţia.
Această dispută a acaparat atenţia indienilor, numeroase televiziuni difuzând emisiuni în care este dezbătută istoria acestui preparat culinar. Subiectul a luat amploare şi în social media, unde susţinătorii celor două tabere se întrec în argumente pro şi contra.
„Este un caz inedit, unic. Chiar nu ştii cine a creat primul fel de mâncare de pui cu unt. Instanţa va fi supusă presiunii şi va trebui să se bazeze pe dovezi circumstanţiale”, a declarat Ameet Datta, un avocat specializat în proprietate intelectuală al firmei Saikrishna & Asociaţii.
Mărturiile oamenilor, foarte importante în proces
Mărturiile persoanelor care pot face legătura între brand şi preparatul pe care l-au consumat în urmă cu decenii ar putea fi considerate dovezi importante, a adăugat Datta.
Preparat din bucăţele de pui gătite la tandoor (un cuptor tradiţional de forma unei urne mari) şi amestecate într-un sos de roşii cu smântână şi unt, felul de mâncare s-a clasat pe locul 43 într-o listă cu „cele mai bune feluri de mâncare” din lume alcătuită de TasteAtlas, fiind evaluat de aproape 400.000 de utilizatori.
Acesta este cel de-al doilea preparat indian din topul TasteAtlas după lipia naan cu unt şi usturoi. Cele două preparate sunt adesea servite împreună.
Acest caz a ajuns la Înalta Curte din Delhi săptămâna trecută şi următoarea audiere a fost programată pentru luna mai.