Sari direct la conținut

Romania – pe primul loc in regiune in privinta intentiei populatiei de a-si cumpara o locuinta

HotNews.ro

Romania ocupa primul loc in regiune in privinta intentiei populatiei de a-si cumpara o locuinta in urmatorii trei ani, 11% dintre romani avand de gand sa faca o astfel de achizitie, peste media de 6% aferenta statelor central si est europene, sustine un studiu realizat de grupul Unicredit.

Cu toate ca numarul de locuinte in proprietate personala in Europa de Sud-Est este mai ridicat decat media din regiunea Europei Centrale si de Est si ca posibilitatile financiare sunt mai scazute, aproximativ 15% dintre locuitorii tarilor din aceasta regiune intentioneaza sa-si cumpere o casa in urmatorii zece ani de zile.

Conform analistilor economici ai grupului UniCredit, numarul de locuinte in proprietate personala din tarile din Europa de Sud-Est (Romania, Bulgaria, Serbia, Bosnia si Croatia) este mai ridicat decat media din regiunea Europei Centrale si de Est, dar exista inca potential de crestere a acestei piete, in ceea ce priveste necesitatea sporirii calitatii locuintelor.

Mai mult, capacitatile financiare ale populatiei din aceasta regiune pentru achizitionarea unui imobil sunt mai mici comparativ cu situatia din alte tari din Europa Centrala si de Est.

Cu toate acestea, 15% dintre locuitorii din Europa Centrala si de Est (ESE) si-au exprimat intentia de a cumpara o casa in urmatorii 15 ani. Cei mai determinati sunt romanii, 11% dintre acestia declarand ca intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorii trei ani.

Majorarea rapida a veniturilor, accesul mai mare la piata creditului, precum si nivelurile superioare de crestere economica in raport cu media inregistrata in Uniunea Europeana sunt cauze care vor genera o crestere a anuala de 24% a pietei creditului pentru locuinte din Europa de Sud-Est, potrivit estimarilor analistilor economici ai grupului UniCredit.

„In ansamblu, evolutia pietei de proprietati rezidentiale din regiunea Europei de Sud-Est indica un potential semnificativ pentru piata creditului ipotecar. Estimam o crestere anuala de 24% in perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinte”, spune Debora Revoltella, economist sef in cadrul Departamentului de Cercetare Economica al UniCredit Group.

Analistii UniCredit mai puncteaza faptul ca cererea puternica de locuinte in contextul unei oferte inca reduse conduce la cresterea semnificativa a preturilor la proprietati imobiliare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro