Se face inventarul retelelor telecom din Romania: Arbitrul telecom promite harti care vor reda stadiul acoperirii in localitati
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat joi ca a agreat cu industria formatul si modalitatea de transmitere a informatiilor care vor permite realizarea inventarului retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura. Autoritatea va putea intocmi astfel harti care sa redea stadiul acoperirii cu retele publice de comunicatii electronice al localitatilor din Romania, precum si o situatie a elementelor de infrastructura disponibile.
- Comunicatul facut joi de autoritatea de reglementare in comunicatii:
„Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a discutat cu industria de comunicatii electronice formatul si modalitatea de transmitere a informatiilor privind dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor publice de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura asociate acestora.
Furnizorii vor transmite Autoritatii informatii cu privire la segmentele de retea, punctele de acces la retea, comutatoarele, statiile de distributie CATV operate si cabinetele, camerele de tragere, conductele, stalpii si pilonii asociati acestora.
Informatiile primite de la furnizori vor permite ANCOM sa demareze realizarea inventarului retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura asociate acestora prevazut in Legea nr.154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice. Autoritatea va putea intocmi astfel harti care sa redea stadiul acoperirii cu retele publice de comunicatii electronice al localitatilor din Romania, precum si o situatie a elementelor de infrastructura disponibile. ANCOM va putea folosi acest instrument pentru a identifica regiunile care necesita stimularea suplimentara a investitiilor in infrastructura, precum si pentru a asigura utilizarea partajata a elementelor de infrastructura.
Intr-o prima faza, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice prin intermediul carora sunt furnizate servicii de telefonie sau servicii de internet la puncte fixe cu un numar de conexiuni mai mare de 100.000, la nivel national, precum si furnizorii de retele radio mobile celulare publice, vor transmite ANCOM informatii GIS (Geographical Information System) cu privire la elementele retelei proprii si la elementele de infrastructura asociate acestora instalate doar in municipiul Bucuresti. Pentru restul teritoriului national, acesti furnizori vor avea obligatia de a transmite ANCOM informatii la un nivel de detaliu mai redus (non GIS), urmand ca ulterior toate informatiile transmise sa fie informatii GIS.
Furnizorii de de servicii de telefonie sau internet la puncte fixe care au sub 100.000 de conexiuni vor avea si ei obligatia de a transmite catre Autoritate informatii non-GIS la nivel national privind dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor publice de comunicatii electronice pe care le furnizeaza.
Prima raportare a acestor informatii are ca termen data de 1 ianuarie 2016 pentru datele existente la data de 1 ianuarie 2015, urmand ca informatiile sa fie actualizate ulterior pana la data de 1 iulie a fiecarui an cu datele existente la data de 31 decembrie a anului anterior.
Transmiterea informatiilor se va realiza prin intermediul unei aplicatii informatice puse la dispozitie de ANCOM, datele urmand a fi transmise in mod securizat, validate de o semnatura electronica certificata.
Decizia va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015„.
Amintim ca autoritatea are deja o aplicatie online care este disponibila gratuit pe internet, unde oricine poate vedea ce servicii fixe de telefonie, internet si TV prin cablu si IP sunt disponibile in localitatea unde locuieste.