Sari direct la conținut

Sectorul de petrol și gaze suprataxat la nivel record în prima jumătate a anului trecut

HotNews.ro
Laurian Lungu in timpul prezentarii studiului, Foto: Hotnews
Laurian Lungu in timpul prezentarii studiului, Foto: Hotnews

Redevențele și supraimpozitarea veniturilor suplimentare plătite de sectorul petrol și gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului trecut, ridicându-se la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale guvernului, arată un studiu prezentat joi de Laurian Lungu, cofondatorul Consilium Policy Advisors Group (CPAG).

”Avem nevoie de investiții în acest sector. România, Europa și întreaga lume se îndreaptă spre această tranziție climatică, dar viteza de a ajunge acolo va depinde foarte mult de puterea de cumpărare a consumatorilor. Poți să ai tehnologiile cele mai verzi, dar câți dintre noi și le pot permite? Există o discrepanță mare între state sau între puterea de cumpărare a cetățenilor diferitelor state. Timpul este puțin cam scurt pentru a atinge acele obiective climatice”, mai consideră Laurian Lungu.

Rata de dependență a importurilor românești de gaze a ajuns la nivelul din 2008 după o perioadă în care scăzuse. Importăm mai mult la prețuri mai mari și asta înseamnă presiune pe balanța comercială, pe lângă securitatea energetică, a mai adăugat Laurian Lungu.

Numai supra-impozitul pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze a fost de peste 6,2 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, echivalentul a 2,7% din veniturile totale ale guvernului și de 10 ori mai mult decât în întreg anul 2020.

Acestea reprezintă sume considerabile, având o pondere substanțială din transferurile către restul economiei, permițând astfel autorităților să susțină efectele de redistribuire pe care le implică plafonarea prețurilor la energie, spune Laurian Lungu. Gazele naturale continuă să suporte cea mai mare parte din această povară fiscală, susținută de prețurile ridicate ale gazelor naturale. Cu toate acestea, erodarea producției interne de gaze naturale s-a accelerat în ultimii trei ani, parțial din cauza investițiilor mai scăzute, deoarece nivelul general de impozitare, în special cel aferent producției de gaze, rămâne ridicat.

​Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în prima jumătate a anului 2022. În termeni comparativi, în perioada menționată, contribuția sectorului petrol și gaze la PIB reprezintă: de peste două ori contribuţia în PIB a sectorului “Intermedieri financiare şi asigurări”, este egală cu cea a construcțiilor și este la jumătatea contribuției sectorului de IT&C.

Vezi aici studiul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro