Sari direct la conținut

Seful OTP Bank: Politica BNR privind rezervele minime obligatorii asigura stabilitate financiara Romaniei

HotNews.ro

Politica Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind rezervele minime obligatorii da stabilitate financiara Romaniei si ajuta tara sa treaca peste aceasta perioada, a declarat miercuri Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania. Acesta a mai mentionat ca in cazul unei reduceri a acestor rezerve, OTP Bank nu ar retrage niciun cent din Romania.

„Poate nu suntem de acord, dar ajuta tara sa treaca peste aceasta perioada. Furnizeaza stabilitate financiara pentru Romania”, a spus Diosi, care a adaugat ca prioritatea numarul unu al OTP este sa isi pastreze actuala situatie financiara si sa nu retraga niciun ban din Romania.

O treime din sucursalele bancare ar trebui inchise

Piata bancara romaneasca este foarte concentrata, potrivit lui Diosi. „Primii cinci jucatori au 80% din piata. In acest moment, spre deosebire de acum cinci ani, piata este supra bancarizata. Este insa vorba de cantitate, nu de calitate”, a spus oficialul OTP.

Laszlo Diosi a precizat ca in prezent sunt trei unitati bancare la 10.000 de persoane, fata de una la 10.000 de persoane in urma cu cinci ani. El a aratat ca o treime din sucursale ar trebui inchise, iar in orasele cu o populatie sub 10.000 de locuitori, chiar jumatate din sucursale ar trebui inchise.

Directorul general al OTP Bank Romania a mai precizat ca nici cresterea numarului de angajati din sectorul bancar nu este normala, deoarece nu se poate asigura o pregatire adecvata pentru toate aceste persoane intr-un timp atat de scurt.

In ceea ce priveste reteaua OTP, reprezentantul bancii a zis ca dezvoltarea bancii s-a oprit, dupa ce retea teritoriala a ajuns la 105 unitati.

Seful OTP Romania estimeaza ca institutia va inregistra „o crestere masiva” a profitului in acest an, dupa ce 2008 a fost primul an pe profit din istoria institutiei. Valoarea activelor bancii va avansa cu 10%, in vreme ce soldul creditelor se va majora cu 10%, iar portofoliul de depozite cu cel putin 30%, au estimat reprezentantii bancii.

Laszlo Diosi a mai precizat ca institutia este pregatita pentru orice dificultati pe piata in acest an, „stabilitatea financiara a bancii fiind perfecta”.

Ferenc Bakk, directorul adjunct al OTP pentru divizia de creditare si administrare risc, a declarat la randul sau ca ponderea creditelor neperformante era la finele anului trecut de 6,8%, insa ar putea ajunge la 10% in a doua jumatate a acestui an. El a aratat ca OTP Bank considera un imprumut neperformant dupa o zi de intarziere a platii.

Ponderea obligatiilor neachitate o perioada mai mare de 30 de zile este insa de 3%, in vreme ce media pietei este de aproape 10%.

Clientii intarzie plata ratelor cu pana la 30 de zile pentru un curs de schimb mai favorabil

Datorita volatilitatii leului, clientii asteapta pana la 30 de zile pentru a-si plati ratele la banca, pentru a prinde un curs de schimb mai favorabil, a mai spus Laszlo Diosi.

Acesta a mai spus ca, pana in prezent, OTP Bank nu a avut cazuri de executari silite. Astfel de cazuri s-ar putea intampla in al doilea sau al treilea trimestru, a precizat Diosi.

Reprezentantii OTP au anuntat ca banca este pregatita pentru a-si ajuta clientii care se confrunta cu dificultati.

„Ne-am pregatit un program pentru a ii ajuta pe clientii care ajung in dificultate. Vom gasi solutii pentru fiecare client in parte”, a spus Diosi. Printre aceste solutii se numara rescadentarea si reesalonarea creditului, insa fiecarui client ii va fi aplicata masura care i se va potrivi cel mai bine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro