Sari direct la conținut

Statul roman afla abia in februarie 2015 daca este bine sau nu sa-si vanda actiunile la fostul Romtelecom/O oferta ferma din partea bPost pentru privatizarea Postei Romane – asteptata in ianuarie 2015

HotNews.ro
Dan Nica si Razvan Cotovelea, Foto: Hotnews
Dan Nica si Razvan Cotovelea, Foto: Hotnews

​Reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au cerut prelungirea perioadei de analiza, datorita volumului si complexitatii informatiilor (87.000 de pagini), a declarat luni Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor. Acesta spera ca analiza finala a acestora sa vina in februarie 2015 si sa stabileasca daca se merge pe listare la bursa, negociere directa sau amanarea privatizarii.

MInistrul Comunicatiilor a fost prezent luni in Prejmer, judetul Brasov, la inaugurarea laboratorului ANCOM pentru masurarea radiatiilor telefoanelor mobile si a altor aparate electronice si electrice, prliej cu care a fost intrebat de ziaristi si de stadiul privatizarii Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) si al Postei Romane.

„La Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) noi asteptam analiza pe care o va face echipa de consultanti pentru ca din motive de volum si complexitate a informatiilor puse la dispozitie de Telekom Romania strategia de privatizare nu a fost finalizata.

Echipa de consultanti a solicitat prelungirea perioadei de analiza, care a fost prelungita pana dupa sfarsitul acestui an. Sunt trei scenarii posibile analizate:

1. Initial public offer (IPO) adica sa mergem pe bursa si asta inseamna sa angajam o alta firma care sa inceapa pregatirea si listarea unui pachet de actiuni.

2. vanzare prin negociere directa si aici avem doua subvariante – vanzarea intregului pachet de actiuni sau a unui pachet mai mic.

3. Nu este avantajos pentru statul roman nici IPO nici vanzarea directa si mai asteptam pana cresc numarul de abonati, profitul si valoarea companiei”, a precizat ministrul Razvan Cotovelea.

Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54% din actiuni) si statul roman (46% din actiuni), iar actionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom.

In data de 28 februarie 2014, Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus la acea vreme de Dan Nica (PSD), a semnat impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

In data de 6 martie 2014, Dan Nica a declarat in conferinta de final de mandat ca se asteapta ca in acest an sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

  • Cotovelea: Ne asteptam la o oferta ferma din partea bpost pentru privatizarea Postei Romane in luna ianuarie 2015

In legatura cu Posta Romana, ministrul Cotovelea a declarat ca „daca sunt indeplinite toate conditiile, oferta ferma ar trebui sa apara in luna ianuarie 2015. Au lucrat foarte bine cei din comisia de privatizare si in ianuarie ne asteptam sa fie depusa oferta ferma financiara din partea Bpost”.

Amintim ca operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, in data de 30 septembrie 2014, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana. Daca este selectat de catre Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), ofertantul va putea demara procedurile de negociere cu autoritatile romane, inainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante, se arata in comunicatul dat atunci de MSI.

Ministrul Cotovelea a declarat luni ca dupa ce bpost va fi declarat castigator, se intra la negocieri, si aici avem o incertitudine. Negocierea poate dura intre 3-4 luni si mai bine de un an.

O alta problema majora o reprezinta o investigatie DNA deschisa in cazul unui contract incheiat intre Posta Romana si firma de securitate G4S dar si sute de procese comerciale.

Eu sunt pozitiv. Am oprit hemoragia financiara incercam sa o aducem pe profit operational. De la Comisia Europeana am obtinut conversia in actiuni a datoriilor Postei la stat, dar datoriile Postei catre privat, pe acelea nu ti le iarta nimeni. Sunt sute de procese pe comercial.

Acesta a spus ca Posta are mai multe procese foarte consistente din punct de vedere financiar cu G4Security si nimeni nu stie cum se vor finaliza.

In plus, Posta Romana are o investigatie la DNA pe contractul cu G4S si pana ce acest dosar penal nu se solutioneaza definitiv si irevocabil nici o alta discutie de natura comerciala nu poate avansa. Este o nebuloasa pe care juristii de la Posta trebuie sa o solutioneze”, a spus Razvan Cotovelea.

Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala. Dintre acestea 4900 sunt in mediul rural si 700 in mediul urban.

La Posta Romana statul detine 75% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine 25% din actiuni. In varianta in care bpost va prelua cele 51% din actiunile statului la Posta Romana, vor exista trei actionari: bpost cu 51%, Fondul Proprietatea cu 25% si statul roman cu 24%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro