Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote si Romtelecom: Ne pastram toate optiunile deschise in ceea ce priveste frecventele licitate in vara
La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MApN). ‘Prioritar este sa ne pregatim si sa participam si pot doar sa va spun ca ne pastram toate optiunile deschise in ceea ce priveste frecventele licitate, a declarat pentru HotNews.ro Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote si al Romtelecom, referitor la interesul fata de aceste frecvente. Despre oportunitatea fuziunii celor doua companii, acesta sustine ca „proiectul e in derulare si actionarii analizeaza cu atentie si urmaresc sa ia cea mai buna decizie pentru companii”.
- „Prioritar este sa ne pregatim si sa participam. La acest moment nu dorim sa comentam, nu putem face publica in ziare strategia noastra. Pot doar sa va spun ca ne pastram toate optiunile deschise in ceea ce priveste frecventele”, a declarat intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote si al Romtelecom, referitor la interesul fata de frecventele care vor fi licitate in vara acestui an.
De altfel, in cursul saptamanii trecute acesta si-a exprimat opinia ca avand in vedere PIB-ul Romaniei si ARPU (venitul mediu per utilizator) pentru telefonia mobila in Romania, preturile de pornire solicitate pentru licentele de spectru sunt semnificativ mai mari in comparatie cu preturile solicitate recent in celelalte tari europene. De asemenea, seful Cosmote a spus ca si cerintele pentru participantii la licitatie sunt foarte ridicate si ar trebui, inainte de toate, sa fie create conditiile pentru a putea solicita astfel de obligatii.
Conform documentelor licitatiei supuse dezbaterii publice in luna martie din acest an, in acest an se vor licita mai multe loturi de cate 5 MHz, cu durata de 15 luni si 15 ani. Termenul limita pentru acordarea licentelor scurte este de 30 noiembrie 2012, iar pentru acordarea licentelor pentru 15 ani este de 31 iulie 2013. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.
Despre integrarea Zapp si licenta care expira in martie 2013: Avem suficiente alternative
Despre licenta CDMA (450 MHz) dobandita in urma preluarii Zapp, prin care se ofera servicii de voce si date, Theocharopoulos a spus ca indiferent ce sa va intampla dupa martie 2013, grupul are alternative pentru clientii sai.
- „Integrarea Zapp a fost finalizata operational si pentru integrarea juridica trebuie parcursi pasii legali. Este de asemenea parte din procesul de evaluare a optiunilor actionarilor. Am solicitat ANCOM extinderea licentei (n.a CDMA a Zapp) pentru o perioada mai lunga. Prelungirea este pentru un an (n.a pana pe 24 martie 2013). Indiferent de ce se intentioneaza avem suficiente alternative pentru a oferi continuitatea serviciilor clientilor, indiferent de aceasta licenta”, a spus Theocharopoulos.
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a publicat luna trecuta pe pagina sa de internet o consultare publica pentru a afla opinii atat de la companii cat si utilizatori cu privire la utilizarea viitoare a benzii de frecvente de 450 MHz, asupra careia Telemobil/Zapp are drept de folosinta pana la data de 24 martie 2013. Zapp, operator cumparat in anul 2009 de grupul Cosmote, functioneaza in continuare ca entitate separata cu proprii clienti si ofera in aceasta banda servicii de voce si date.
Si totusi, daca va fi din nou licitata aceasta frecventa, va participa Cosmote la licitatie?
- „E importanta evaluarea situatiei; in functie de strategia ANCOM si de rezultatul consultarilor vom evalua daca ne intereseaza sa participam la licitatie”, a precizat acesta.
Despre oportunitatea fuziunii Romtelecom-Cosmote: Proiectul e in derulare
Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a actiunilor detinute de stat la Romtelecom sunt optiuni analizate inca de cei doi actionari ai Romtelecom: statul roman (45,99%) si grupul elen OTE (54,01%).
La data de 1 iulie 2011, Ministerul Comunicatiilor anunta ca a semnat impreuna cu oficialii greci un acord prin care au stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a Romtelecom care ar urma sa se realizeze in 12 luni. Acest lucru este deja imposibil, tinand cont de cat timp a mai ramas.
In luna septembrie 2011 Morgan Stanley a fost selectata drept banca de investitii care sa evalueze beneficiile acestui proces. Raportul de evaluare al acestei banci trebuia sa fie finalizat in decembrie 2011. Nu a mai fost facut insa nici un anunt.
Ce spune seful Cosmote si al Romtelecom despre posibila fuziune intre cele doua firme pe care le conduce?
- „Proiectul e in derulare, actionarii analizeaza cu atentie si urmaresc sa ia cea mai buna decizie pentru companii. Rolul nostru de manageri este sa acordam tot suportul in acest proces. Suntem managerii companiei si avem rolul de a administra companiile si de a le creste valoarea in actualele conditii de piata”, a spus acesta.
In luna iulie 2011, Stefanos Theocharopoulos, sef al Cosmote, a fost desemnat sa preia si conducerea Romtelecom. Mandatul sau la conducerea ambelor companii este pe o perioada nedeterminata, conform declaratiilor acestuia.
Strategia de dezvoltare pentru Cosmote si Romtelecom in acest an
- „Pentru Cosmote ne concentram sa fie optiunea preferata pe zona de smartphones in Romania si de asemenea sa crestem pe segmentul de business, sa castigam increderea acestui mediu. Pentru Romtelecom facem tranzitia de la simpla voce la servicii telecom, oferind pachete integrate si la preturi foarte bune, deci facem o repozitionare comerciala. Pentru partea de business, in perioada urmatoare vom lansa noi servicii ITC pe baza de cloud. Apoi, ne intereseaza sa ne imbunatatim felul in care ne servim clientii si avem mai multe initiative in acest sens. Facem toate investitiile necesare pentru a continua sa mentinem calitatea serviciilor si pentru a aduce servicii inovative pe piata romaneasca”, a declarat Stefanos Theocharopoulos.
Nu in cele din urma, intrebat despre relatia dintre Romtelecom si grupul Intact pe zona difuzarii posturilor TV pe satelit (DTH), Theocharopoulos a spus doar ca: „Suntem in discutii, negocierile continua si vom comunica la finalizarea acestora”.
Intrebat despre posibile noi reduceri de personal in cadrul companiilor pe care le conduce, Stefanos Theocharopoulos a declarat ca: „nu avem in plan, la acest moment, modificari majore cu privire la personal”.
In prezent, Cosmote si Germanos au fiecare aproximativ cate 1200 de angajati, iar Romtelecom are circa 7500 de angajati.