Sari direct la conținut

Factura la electricitate ar putea scădea cu 60% / Se pregătește înființarea primelor comunități de energie din România

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com

​Ministerul Energiei pregătește un cadru legislativ pentru formarea comunităților de energie, primul pas pentru ca prosumatorii să poată împărți cu alți consumatori electricitatea produsă de anumite panouri fotovoltaice. În Europa există în acest moment peste 9.000 de comunități de energie, unde prețurile sunt mai mici chiar și cu 60% față de furnizorii tradiționali.

Ministerul Energiei inițiază un grup de lucru pentru dezvoltarea comunităților de energie în România și lansează invitația de aderare la Grup entităților interesate. Scopul inițiativei este de a accelera crearea cadrului legislativ pentru ca toți consumatorii de energie electrică din România să poată beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în cadrul unei comunități de energie din care aceștia fac parte, se arată într-un comunicat al ministerului.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei:

  • „Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunități energetice locale.
  • Această inițiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică și a dependenței noastre de sursele tradiționale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice și va deschide și o nouă eră a sustenabilității și autonomiei energetice pentru fiecare român.
  • Pentru ca România să valorifice pe deplin potențialul său solar, este necesar un cadru stabil și de sprijin care să stimuleze inovația și investițiile.
  • Încurajăm toate entitățile interesate să se alăture Grupului de Lucru și să contribuie la crearea unui cadru legislativ modern și flexibil, care să permită implementarea acestei viziuni îndrăznețe pentru viitorul nostru energetic”.

Piața fotovoltaică din România a intrat într-o nouă perioadă de creștere accelerată, impulsionată de contextul actual de securitate, necesitatea tranziției ecologice și un cadru de reglementare favorabil.

Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică, precizeză ministerul.

În București s-ar putea instala panouri fotovoltaice de 680 MW

În urma unei analize realizate de specialiști din Ministerul Energiei, numai în București ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice pe acoperișuri.

Potențialul de producție este de aproape 835 milioane kWh. Energia electrică ar fi suficientă pentru aproximativ 695.000 locuințe.

„Valorile menționate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante. Datele ne arată că prin potențialul energetic se poate îmbunătăți nivelul de trai al indivizilor și familiilor și să fie construită o societate românească rezilientă și competitivă”, se mai arată în comunicat.

„Ministerul Energiei se angajează să colaboreze strâns cu toți actorii implicați – de la consumatori, organizații neguvernamentale și comunități locale, până la industrie și sectorul public – pentru a asigura că fiecare român poate beneficia de oportunitatea de a deveni producător de energie sau de a consuma energie verde în cadrul unei comunități energetice.

Prima întâlnire va fi organizată la începutul lunii iunie”.

Comunitățile de energie pot oferi tarife mai mici la electricitate

În acest moment, nu există în legislația românească nicio mențiune legată de comunitățile de energie.

Aceasta deși în toată Europa au apărut peste 9.000 de comunități de energie, care au atras peste 4% din populația Europei.

„Nefiind orientate către profit, aceste comunități au oferit prețuri chiar și cu 62% mai mici față de prețurile furnizorilor tradiționali.

Aceste comunități de energie vor fi noul mod de organizare a prosumatorilor și nimic nu ne va opri să folosim energia noastră în comunități delimitate zonal mai mari sau mai mici. Sistemul național va trebui să se reformeze, este foarte clar”, a precizat pentru HotNews.ro, în luna martie, Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.

Specialiștii din ANRE au arătat necesitatea apariției comunităților de energie

Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), admite că este foarte importantă această trecere de la prosumatorul care strict evacuează energie în rețea la prosumatorul care se poate compensa cu alți prosumatori sau se poate compensa el însuși dacă are mai multe puncte de consum.

„Practica în Europa este să se facă tranzacții de acest tip între prosumatori sau comunități de energie în spatele postului de transformare, adică între cei 10-15-20 de prosumatori și consumatorii din zonă”, spunea Alicuș, la finalul anului trecut, într-o conferință pe tema prosumatorilor.

El a arătat că Portugalia este cea mai avansată țară din acest punct de vedere, însă cel mai bun model pentru noi ar putea fi Grecia, care a reușit în ultimii cinci ani să pună pe picioare aproape 1.000 de astfel de comunități.

„Există anumite stimulente, dar trebuie introduse prin lege. Acolo tarifele de distribuție a energiei în cadrul comunității nu există, ceea ce duce evident la ieftinirea energiei. E necesar să fie modificat cadrul legal pentru acordarea acestor stimulente”, a susținut Alicuș.

Practic, este vorba de o reorganizare totală a pieței de energie așa cum o știm acum, când toată lumea plătește tarife de distribuție celor care dețin rețeaua la care se branșează.

În acest moment, în România există peste 120.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de peste 1.500 de MW, mai mult decât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, care au 1.400 de MW în total.

Ca să ne facem o idee despre amploarea fenomenului, la începutul anului 2023 existau doar 44.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 478 de MW.

Citiți și Cum poți deveni prosumator, chiar dacă locuiești la bloc / Soluția pe care au găsit-o țările dezvoltate

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro