Sari direct la conținut

Ministrul Mediului, după ce Iohannis a întors legea privind intervenția împotriva urșilor: Cu siguranță abuzurile vor fi eliminate 99,9%. Câți urși au fost împușcați până acum

HotNews.ro
Ursoaica cu pui, Foto: freepik.com
Ursoaica cu pui, Foto: freepik.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, crede că președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea care permite împușcarea urșilor în cazuri de forță majoră pentru că ar fi nevoie de mai multă claritate în formularea textului, și nu pentru că ar fi vorba despre o critică de fond. El susține că anumite articole vor fi reformulate, pentru a elimina abuzurile „în proporție de 99,9 la sută”.

  • „Este un punct de vedere pe care îl respect”, a spus, luni seara, la Digi24, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

El a precizat că actul normativ va intra în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru „câteva corecţii”: „Este o chestiune de acurateţe şi de exactitate în formulare pe textul de lege. Nu cred că este o retrimitere bazată pe o critică pe fond. Deci, domnul preşedinte sunt convins că ştie că este nevoie de intervenţie umană în cazurile de forță majoră”.

  • „Deci, în momentul în care ai ursul în curte, în momentul în care ai ursul în stână, acolo intervenția imediată se poate îndrepta doar împotriva acelui exemplar. Nu se pune problema dacă a fost acel urs, dacă a fost alt urs, dacă autoritatea a fost mințită, păcălită. Nu.
  • Când este la fața locului și creează un pericol la adresa vieții umane sau la adresa bunurilor, acolo nu poate să existe confuzie”, a mai spus ministrul Mediului.

Întrebat despre faptul că președintele menționează posibilitatea unor abuzuri, ministrul Mediului a răspuns: „Dacă reformulăm anumite articole, cu siguranță abuzurile vor fi eliminate 99,9 la sută”.

Pe parcursul acestui proces de revizuire a legii, rămâne în vigoare și se aplică ordonanța de guvern, despre care ministrul Mediului a susținut că „funcționează și dă rezultate”.

Potrivit lui Tanczos Barna, din iulie, de când a intrat în vigoare ordonanța de urgență, și până acum au fost „6-7 intervenții prin extragere, 120 și ceva de alungări, câteva zeci de relocări”.

Întrebat despre situația de la Sinaia, unde sunt semnalați foarte des urși în localitate, ministrul acuză autoritatea locală, care nu ar vrea să-i îndepărteze.

Care sunt argumentele pentru care Iohannis a cerut parlamentului să reexamineze legea privind intervenția împotriva urșilor

Președinția amintește că ‘în scopul permiterii unor intervenții imediate pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora și prin raportare la legislația europeană a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2021, ale cărei prevederi se aplică numai în intravilanul localităților’, dar subliniază că în Parlament s-au adus modificări care pot duce la abuzuri.

Principalele probleme semnalate de Președinție sunt:

  • extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenție în extravilanul localităților, fără proceduri clare
  • instituirea unei noi definiții a stării de necesitate pentru împușcarea unui urs, diferită de cea reglementată prin norma generală prevăzută la art. 20 alin. (2) Cod penal, însă cu o sferă distinctă de aplicare și cu un conținut mai larg.

Parlamentul a decis în decembrie 2021 că urşii periculoşi vor putea fi împușcați și în afara localităților

Camera Deputaților, for decizional,a adoptat, în data de 15 decembrie 2021, proiectul de lege de aprobare a ordonanței de urgență privind intervenția în cazul urșilor.

Cu 232 de voturi pentru și 30 împotrivă, deputații au introdus o modificare care introduce drept necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea merge la promulgare.

Deputaţii au adoptat un amendament care modifică ordonanța și care elimină sintagma „intravilan” astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. În comisia raportoare, la propunerea UDMR s-a eliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.

Reprezentanţii UDMR au argumentat că amendamentul este unul necesar, în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice şi au invocat totodată dreptul la viaţă prevăzut de Constituţie.

Ce prevedea proiectul de lege adoptat în Parlament:

  • Intervenţia imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologica sau de sexul acestuia/acestora.
  • Intervenţie prin alungare înseamnă, potrivit proiectului, acţiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.
  • Prin intervenţie prin tranchilizare şi relocare se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare şi relocare a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care prin acţiunile sale poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
  • Extragere prin împuşcare se defineşte, în proiect, prin acţiunea umană imediată, specializată, de împuşcare cu arma de vânătoare deţinută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
  • Prin extragere prin eutanasiere se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide si nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
  • Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment.
  • Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.
  • În cazul în care exemplarul alungat revine şi poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora, echipa de intervenţie procedează la tranchilizarea şi relocarea acestuia.
  • Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), mai prevede proiectul.
  • „Prin excepţie de la prevederile art. 4 şi 5, se regăseşte în situaţia stării de necesitate prevăzută la art. 20 alin.(2) din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”, prevede un alt amendament adoptat de deputaţi.
  • Costurile de întreţinere a puilor de urs relocaţi după intervenţia imediată sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
  • Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
  • „Nerespectarea dispoziţiilor art. 11 de către persoanele responsabile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune”, mai prevede proiectul adoptat.

Ce prevede Ordonanța adoptată în vara anului trecut de Guvern pentru intervenția împotriva urșilor în intravilan

Guvernul a adoptat miercuri, 21 iulie 2021, Ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor.

La scurt timp după ședința de Guvern, Ministerul Mediului a transmis un comunicat de presă în care oferă detalii despre această Ordonanță de urgență.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Scopul principal al Ordonanței este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112.

Intervenția asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului, de echipa de intervenție, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acțiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenție este formată din:

  • – primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență conform art. 12 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență;
  • – personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
  • – personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, în zona unde s-a produs evenimentul;
  • – medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

  • – dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;
  • – dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol;
  • – dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
  • – în cazul în care exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei ordonanțe de urgență;
  • – dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
  • – dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs, unitățile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare și medicii veterinari, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Modelele de contracte de prestări servicii se stabilesc prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor, care se emite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Costurile privind intervenția se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenția în baza contractului de prestări servicii de permanență încheiat cu Gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică și se decontează de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și în baza documentelor justificative depuse de unitățile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere.

În data de 23 iulie 2021, Ministerul Mediului a publicat procedura de intervenție a autorităților pentru alungarea, tranchilizarea și relocarea și respectiv eutanasierea ori împușcarea urșilor din localități. Documentul arată rolul fiecărui membru al echipei de intervenție, cum va fi evaluat comportamentul ursului și cum se va interveni în funcție de gradul de risc: redus, mediu ori mare. Dacă riscul este mare, decizia de eutanasiere ori împușcare trebuie luată gradual și prima opțiune este eutanasierea, dacă situația o permite, având în vedere că din echipă face parte și un medic veterinar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro