Sari direct la conținut

Cazul unei funcționare din Guvern care a plecat pentru că avea un salariu de 3.200 de lei / Cât câștigă acum la privat

HotNews.ro
Palatul Victoria, Foto: Guvernul Romaniei
Palatul Victoria, Foto: Guvernul Romaniei

Angajații Guvernului solicită public premierului Marcel Ciolacu să aibă o discuție cu ei legată de revendicările lor salariale. Ei își justifică cererile prin rolul pe care îl au în derularea unor activități de importanță majoră, inclusiv legate de atingerea jaloanelor și țintelor din PNRR. Pentru a exemplifica situația în care se află din punct de vedere al veniturilor, ei prezintă cazul unei angajate care a plecat de la Palatul Victoria pentru că avea un salariu de numai 3.200 de lei, iar acum câștigă în mediul privat 8.500 de lei și bonuri de masă de 40 de lei pe zi.

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) precizează, într-un comunicat de presă, că negocierile privind salariile de la Palatul Victoria au început în luna februarie, cu vicepremierul Marian Neacșu. În martie au fost continuate cu șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai-Alexandru Ghigiu, și cu secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

„Cu toate acestea, nu ne-a fost propusă nicio soluție rezonabilă de rezolvare a crizei salariale, ceea ce a condus la declanșarea protestelor spontane, unul dintre acestea în curtea interioară a Palatului Victoria, și a grevei japoneze în Cancelaria Prim-ministrului, Corpului de control al Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Luptă Antifraudă – DLAF și Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP”, se spune în comunicatul SAALG.

Sindicaliștii vor să discute direct cu premierul Ciolacu

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că salarizarea din domeniul administrației publice nu este echitabilă, întrucât nu toți beneficiază de majorarea prevăzută de lege pentru gestionarea proiectelor prevăzute în PNRR. De asemenea, ei cer monitorizarea evoluțiilor salariale din administrație astfel încât să nu apară discrepanțe între categoriile de angajați.

„Potrivit informărilor oficiale la 30 noiembrie 2023, țara noastră a absorbit, în valoare netă, fonduri europene de 61,6 miliarde EUR. Așadar, dincolo de orice negociere, blamare, ignoranță sau ironie, toate actele normative emise de Guvern, reformele, politicile/programele/reformele naționale ș.a., care au schimbat în bine viața fiecărui cetățean, au fost elaborate, susținute, implementate și monitorizate și de către angajații din Aparatul de lucru al Guvernului care revendică această majorare salarială”, precizează sursa citată.

Este dat exemplu SGG care este responsabil de atingerea a 21 de ținte din cele 51, aferente Componentei 14 din PNRR.

„Având în vedere faptul că Prim-ministrul României și-a exprimat public disponibilitatea de a se întâlni cu reprezentanți ai angajaților din Aparatul de lucru al Guvernului (…), adresăm public rugămintea de a avea, în mod nemijlocit, o întrevedere cu dl. Marcel Ciolacu, pentru a îi expune, pe larg, motivele pentru care opinăm că majorarea salarială solicitată va conduce la eliminarea discriminării din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi”, se spune în comunicatul semnat de Noni-Emil Iordache, președintele SAALG.

Zeci de angajați ai aparatului de lucru al Guvernului au declanșat, pe 13 mai, un protest spontan în fața Palatului Victoria, solicitând salarii mai mari și eliminarea discriminării salariale la nivelul administrației publice centrale. Principala nemulțumire era că unii angajați din instituții subordonate au salarii mai mari decât angajații din aparatul central al Guvernului.

Joi, angajații de la Palatul Victoria au ieșit din nou în stradă întrerupând lucrul timp de aproximativ o oră, iar de vineri protestul a fost oficializat sub forma gevei japoneze. Decizia a venit după ce Guvernul nu a dat curs cererii de majorare cu 30% a salariilor de bază.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro