Sari direct la conținut

Împușcarea lui Fico: Câteva comparații între România și Slovacia scot la iveală un semnal de alarmă

HotNews.ro
Premierul Robert Fico, transportat cu limuzina guvernamentală, după ce a fost împușcat în Handlova, Foto: RADOVAN STOKLASA / TASR / Profimedia
Premierul Robert Fico, transportat cu limuzina guvernamentală, după ce a fost împușcat în Handlova, Foto: RADOVAN STOKLASA / TASR / Profimedia

Tentativa de asasinare a premierului slovac, Robert Fico, mută discuția despre pericolele polarizării politice din abstract în lumea reală și concretă, din zona comentariilor de social media, în cea a gloanțelor care omoară.

Evenimentele din Slovacia sunt extrem de relevante pentru România, pentru că, după cum vom vedea, avem multe lucruri în comun, atât ca peisaj politic, cât și ca precaritate a spațiului informațional. Iar dacă Slovacia e pe finalul ciclului electoral și mai are de trecut doar de alegerile europarlamentare din iunie, România e abia la început. Anul acesta va fi un test pentru întreaga societate, nu doar pentru mediul politic. Un an în care mulți actori – politici sau statali – se vor juca, în numele intereselor lor, cu temerile, dezamăgirile și furiile noastre.

În Slovacia, de ani de zile, politicienii au folosit oportunist și tot mai iresponsabil arma dezinformării și discursul de tip „noi versus ei”, retorica inamicilor văzuți ori nevăzuți ai statului. Au făcut asta fie pentru a alimenta furia populației, pentru a câștiga voturi sau măcar atenția oamenilor.

Citeșțe mai mult pe Panorama.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro