Sari direct la conținut

Groapa lui Ouatu, vestita mahala din Grivița de astăzi. Locul din București unde se amestecau pitorescul, sărăcia și pericolul

HotNews.ro
Pavarea strazilor in raionul Grivita Rosie 1952, Foto: Agerpres
Pavarea strazilor in raionul Grivita Rosie 1952, Foto: Agerpres

„Groapă a lui Ouatu” nu spune, probabil, mai nimic multora din ziua de azi, dar cândva era una dintre cele mai vestite mahalale din București.

Era un amestec aproape neverosimil de pitoresc, viață boemă și sărăcie cruntă.

Din sud, de la Cărămidari, și până în nord, la Mahalaua Dracului, care era cândva hotarul de nord-vest al Bucureștiului, orașul era o dezordine ordonată, cu străzi pline de case superbe, biserici, prăvălii, dar și cu străzi prăfuite, cu case mai mult încropite.

Numele locului vine de la englezul Watt, care a venit la București la începutul secolului al XIX-lea și a deschis aici o fabrică de vase din lut. Pentru a obține argila, compania lui Watt a realizat mai multe gropi în oraș, gropi neastupate, care încet-încet au fost absorbite în mahalale. Prin viu grai, din „groapa lui Watt”, aceasta a devenit ușor „groapa lui Ouatu”, și așa i-a rămas numele până a fost astupată.

Groapa lui Ouatu se afla în mahalaua cu același nume, care se încadra între Cimitirul „Sfânta Vineri” și Cimitirul Israelit „Filantropia”. Este menționată și de scriitorul Eugen Barbu în romanul „Groapa”, fiind situată în „câmpul întins și pustiu al Cuțaridei, de la marginea cartierului Grivița”.

Citește, pe B365.ro, povestea unuia dintre cele mai vestite locuri de la marginea orașului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro