Sari direct la conținut

Trump spune că este „ținta” unei anchete judiciare cu privire la asaltul de la Capitoliu, într-o „vânătoare de vrăjitoare”

HotNews.ro
Donald Trump in fata judecatorului, Foto: Timothy A. Clary - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Donald Trump in fata judecatorului, Foto: Timothy A. Clary - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunțat marți că a primit o scrisoare prin care procurorii îl informează că este vizat în mod personal în ancheta federală cu privire la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, relatează AFP și Reuters.

Donald Trump a spus că a primit o scrisoare de la consilierul special Jack Smith, în care afirmă că este ținta unei anchete unui mare juriu privind eforturile de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

Smith „a trimis o scrisoare (din nou, era duminică seara!) în care afirmă că sunt ȚINTA anchetei Marelui Juriu cu privire la 6 ianuarie”, a scris Trump pe rețeaua de socializare Truth Social.

Trump nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația. Un purtător de cuvânt al biroului lui Smith a refuzat să comenteze.

Marele favorit la alegerile republicane din 2024 spune că i s-au acordat „patru mici zile” să se prezinte în fața marelui juriu, un grup de cetățeni selectați aleatoriu cu puteri de investigare uriașe. Donald Trump dă asigurări că această procedură „aproape întotdeauna” duce la un rechizitoriu.

În textul său, fostul președinte descrie această anchetă drept o „vânătoare de vrăjitoare”.

Trump este deja pus sub acuzare într-o altă anchetă federală, cea în care este acuzat că a refuzat să restituie documente pe care le-ar fi păstrat atunci când a părăsit Casa Albă, în ciuda deciziei instanței.

Mai târziu, marți, avocații apărării și procurorii federali urmează să își facă prima apariție în Florida în fața judecătorului de district american Aileen Cannon, care prezidează acuzațiile că Trump a manipulat eronat informații clasificate și a obstrucționat justiția.

Smith conduce acuzarea și în acest caz.

Documente secrete ținute în baie

Trump a apărut în iunie în fața unui judecător federal din Miami pentru a fi înștiințat oficial cu privire la cele 37 de acuzații împotriva sa, ca parte a anchetei deschise după o percheziție FBI a casei sale din Florida, în august anul trecut.

Fostul președinte republican este acuzat că a pus în pericol securitatea Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidențiale, inclusiv planuri militare sau informații privind armele nucleare, în casa sa de lux din Mara-Lago, Florida, în loc să le predea Arhivelor Naţionale.

Șase imagini publicate ca parte a rechizitoriului împotriva lui Donald Trump arată cutii de carton cu documente stivuite în mai multe încăperi ale proprietății sale din Mar-a-Lago, inclusiv în baie, între vasul WC și duș. De asemenea, materialele clasificate au mai fost găsite într-o sală de bal și în dormitorul său.

Trump a pledat nevinovat

Trump este judecat pentru 37 de capete de acuzare în cazul documentelor secrete de la Casa Albă, inclusiv informaţii confidenţiale despre arme nucleare pe care este acuzat că nu le-ar fi returnat la Arhivele Naţionale după încheierea mandatului său.

Trump, care va fi judecat pentru neglijența cu care a gestionat secrete de stat după ce a părăsit Casa Albă, a pledat nevinovat la acuzațiile care i se aduc, în timpul apariției sale istorice la tribunalul federal din Miami.

„Pledăm nevinovat fără îndoială”, a declarat avocatul său Todd Blanche în timpul audierii, potrivit unui jurnalist AFP.

De asemenea, fostul preşedinte Donald Trump a susţinut un discurs la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, în care a criticat administraţia preşedintelui Joe Biden pentru punerea sa sub acuzare în cazul documentelor clasificate.

„Astăzi am asistat la cel mai malefic şi mai atroce abuz de putere din istoria ţării noastre. Este trist să vezi cum un preşedinte în exerciţiu corupt a făcut ca principalul său adversar politic să fie reţinut pe baza unor acuzaţii false şi fabricate de care el şi numeroşi alţi preşedinţi ar fi vinovaţi, chiar în mijlocul unor alegeri prezidenţiale în care pierde foarte mult”, a declarat Trump.

Donald Trump a descris acuzaţiile federale împotriva sa drept „interferenţă electorală şi încă o încercare de a truca şi fura alegerile prezidenţiale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro