Sari direct la conținut

Rusia recrutează mai mulți mercenari străini pentru a lupta în război, potrivit Ucrainei

HotNews.ro
Soldați ruși în Donețk, Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia
Soldați ruși în Donețk, Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Rusia implică din ce în ce mai mult mercenari străini din țări cu o „situație economică dificilă” în războiul total din Ucraina, a declarat Petro Iațenko, un purtător de cuvânt al Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război din Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Rusia a recrutat străini din țări precum Nepal, Somalia, India, Cuba și altele pentru a lupta în Ucraina încă de la începutul invaziei la scară largă.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat în octombrie 2023 că aproximativ 400 de mercenari străini au sosit în Crimeea ocupată și se pregăteau să se alăture ulterior trupelor rusești pe linia frontului.

Ministerul britanic al Apărării a declarat, de asemenea, că Rusia a încercat să recruteze străini și lucrători migranți pentru a evita să anunțe o altă campanie de mobilizare înainte de alegerile prezidențiale, care au început la 15 martie.

„Resursa de mobilizare a Rusiei s-a redus. Și vedem că Rusia și-a sporit eforturile de a trimite în prima linie cetățeni din țări cu situații economice dificile”, a declarat Iațenko.

Mercenarii străini sunt folosiți ca „carne de tun” de către Rusia pe front, potrivit lui Iațenko. De asemenea, Rusia refuză să îi pregătească pentru activități de luptă, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mai mulți mercenari din Nepal, Cuba, Somalia și Sierra Leone, care au fost capturați de forțele ucrainene, s-au alăturat lui Iațenko la conferința de presă.

Potrivit Convențiilor de la Geneva, mercenarii nu au dreptul de a fi combatanți sau prizonieri de război, iar activitatea de mercenariat trebuie considerată o infracțiune.

„Întrucât procesele nu au avut loc încă, Ucraina va urma regulile de tratament al prizonierilor de război prevăzute de Convențiile de la Geneva. Aceștia (mercenarii străini) vor primi trei mese pe zi, tratament medical, dacă este necesar, și o atitudine umană”, a declarat Iațenko.

La începutul lunii ianuarie, Nepalul a suspendat eliberarea de permise de muncă în străinătate pentru cetățenii săi care să lucreze în Rusia până la noi ordine, după ce un număr tot mai mare de mercenari nepalezi au fost uciși luptând pentru armata rusă în Ucraina.

Cel puțin 10 nepalezi au fost confirmați ca fiind uciși în timp ce serveau în cadrul forțelor armate ruse, iar până la 200 sunt estimați a fi luptat pentru Rusia începând cu luna ianuarie, potrivit guvernului nepalez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro