Sari direct la conținut

VIDEO Soldați care ard cărți în Gaza: Armata israeliană spune că investighează

HotNews.ro
Carti arse in Gaza, Foto: Captura Twitter
Carti arse in Gaza, Foto: Captura Twitter

Armata israeliană a declarat vineri că a deschis o anchetă după ce pe rețelele de socializare au fost postate o fotografie și un videoclip neverificat în care soldați israelieni ard cărți în Gaza, și posibil un exemplar al Coranului, potrivit AFP.

„O anchetă a fost deschisă de divizia penală a poliției militare”, a declarat armata pentru AFP ca răspuns la o întrebare despre fotografie.

„Comportamentul din videoclip nu este în conformitate cu valorile” armatei israeliene, care afirmă că „respectă toate religiile” și „condamnă categoric acest tip de comportament”.

O înregistrare video virală, a cărei autenticitate nu fusese încă verificată de AFP vineri seară, arată un soldat îmbrăcat în uniforme similare cu cele folosite de armata israeliană și aruncând într-un foc o carte care ar putea fi un exemplar al Coranului.

O altă fotografie care a circulat pe scară largă pe internet arată ceea ce pare a fi un soldat israelian care pozează în fața unor cărți în flăcări în Gaza.

Atât videoclipul, cât și fotografia au fost difuzate de televiziunea israeliană.

Un jurnalist de la site-ul de investigații și verificare a faptelor Bellingcat a stabilit că rafturile pline de cărți din fundalul fotografiei corespund celor din biblioteca Universității Al-Aqsa din Gaza.

De la începutul războiului din Gaza, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie, soldații israelieni au fost acuzați că au postat pe conturile lor personale de pe rețelele de socializare conținuturi degradante la adresa civililor palestinieni.

În februarie, armata a anunțat deschiderea unei anchete penale cu privire la mai multe incidente de presupusă conduită necorespunzătoare a soldaților în timpul războiului.

Aceste incidente „au dat naștere la suspiciuni de maltratare a deținuților, decesul unor deținuți, jafuri și utilizarea ilegală a forței”, a declarat atunci consilierul general al armatei, Yifat Tomer-Yerushalmi.

Atacul din 7 octombrie, efectuat de Hamas din Fâșia Gaza, s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns la acest atac, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în Fâșia Gaza, unde Hamas, considerată o organizație teroristă în special de Israel, Uniunea Europeană și Statele Unite, a preluat puterea în 2007.

Cel puțin 35.800 de palestinieni, majoritatea civili, femei și copii,au murit în timpul ofensivei, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății al guvernului condus de Hamas în Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro